Daniel Schützerin julkisuustemppu tuotti lähtöpassit ST:n hallituksesta. (Kuva: HU arkisto)
Daniel Schützerin julkisuustemppu tuotti lähtöpassit ST:n hallituksesta. (Kuva: HU arkisto)

Kiistanalainen hoitotapa johti eroon ST:n hallituksesta Ruotsissa

Eläinlääkäri Daniel Schützer laittoi pääsiäisviikonloppuna sosiaalisen median sivuilleen kuvia ja tekstiä hevosensa hankosidevamman hoidosta pistepolttamalla. Se johti hänen eroamiseensa keskusjärjestö ST:n hallituksesta.

ST julkaisi keskiviikkona tiedotteen, jossa kerrottiin Daniel Schützerin päätyneen eroamaan havaittuaan, ettei hänellä enää ollut hallituksen luottamusta. Kuvien julkaisua seuranneessa keskustelussa tuli usealta taholta esille, että hoitotapa on kyseenalainen hevosen hyvinvoinnin kannalta. Schützer on ollut ST:n hallituksen jäsen vuodesta 2015.

ST:n puheenjohtaja ja eläinlääkäri Marjaana Alaviuhkola sanoutui Travrondenin haastattelussa irti pistepolton tapaisista vanhoista metodeista ja totesi, että nykyään eläinlääketieteellä on käytössä paljon parempia ja tehokkaampia hoitomuotoja.

Johtava eläinlääkäri Antti Rautalinko huomautti, että koska pistepoltolla ei ole mitään tieteellisesti todistettua vaikutusta, jäljelle jää vain kysymys, onko hevoselle aiheutettu tarpeetonta kärsimystä.

Euroopan urheiluhevosten dopingkomitean puheenjohtaja, eläinlääketieteen tohtori Peter Kallings käytti vielä jyrkempiä sanamuotoja. Hän vertasi pistepolttoa noituuteen, jossa pahaa poistetaan pahalla. Hänen mukaansa ihmisillä menetelmän käyttö lopetettiin jo 1800-luvulla.

Kallings olisi halunnut kieltää pistepolton jo 20 - 30 -vuotta sitten, koska se tuottaa hevoselle kipua, jota ei voi mitenkään perustella. Hän kertoo, että harvat tutkimukset, joita pistepolton vaikutuksista on, osoittavat palohaavojen tuottaneen ihotulehduksen ja arven muodostumista, muttei mitään muutoksia syvemmällä olevissa kudoksissa kuten hankositeessä.

Kallings näkee, että ainoa positiivinen asia on se, että tästä voi tulla ennakkotapaus, jos se käsitellään oikeusistuimessa. Travrondenin tietojen mukaan Schützerista on tehty eläinsuojeluilmoitus Värmlannin lääninhallitukselle, joka on luovuttanut asian poliisitutkintaan.

Ruotsin eläinlääkäriliiton ohjeissa todetaan, että "sellaista toimenpidettä, josta ei ole tieteellistä näyttöä, ei voi suositella modernissa hevoslääkinnässä".

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi