Daavid pisti pinoon koko rivin Goljatteja. Siltä tuntui, kun Petri Salmelan tallin tähtiori Makethemark syöksyi Solvallan pitkää loppusuoraa ja ohitti kepein askelin johtavan rinnalta keulaan siirtyneen Cyber Lanen ja siitä otteen saaneen Milligan Schoolin.

“Ylivoimaisesti parasta, mitä minulle on pitkällä valmentajan urallani tapahtunut. Tuo hevonen pelaa kuin unelma”, huokaisi liikuttunut Petri Salmela.

Valmentaja, kuski, radan haastattelija ja toto-TV:n asiantuntija Riku Niittynen olivat kaikki sitä mieltä, että Makethemark tosiaan ansaitsi jo suurkilpailuvoiton. Se on kilpaillut ikäluokkiensa parhaiden joukossa kaksivuotiaasta.

Myös tämä kausi on sujunut loisteliaasti, 8 startista on statistiikka 3 – 2 – 2. Ainoa rahaton on Vermon Finlandia-ajo. Kesäkuussa Bodenissa se hävisi vain Propulsionille.

Salmela eli kihelmöivässä jännityksessä ennen lähtöä. Toisaalta hän tiesi, että hevonen on tuntunut viime viikkojen aikana järjettömän hyvältä ja kaikki valmistelut on tehty huolella ja oikein. Se, mitä saattoi toivoa, oli että lähdön kuluessa palaset loksahtavat paikoilleen. Ja niin kävi.

Salmela korosti tiimin merkitystä Makethemarkin ympärillä. Luottohoitaja Anne Raatikainen huolehtii aivan kaikesta hevosen hyvinvoinnissa. Makethemark on koko ikänsä saanut Salmelalla erikoiskohtelua, se oli tavallista parempi alusta alkaen. Yhteistyö Ulf Ohlssonin kanssa on ollut tärkeä koko uran ajan. Hevonen kun ei ollut alkuun ihan helppo ajaa.

Viisivuotiaana ori on aikuistunut ja tietää tarkkaan mitä varten kilparadalle mennään. Toisten perässä se voi vaikuttaa välinpitämättömältä, mutta kun kiriin lähdetään se on umpirehellinen ja yrittävä. Jenkkikärryt ja kengättömyys tuottivat tulosta jo edellisessä startissa, ja sama toistui. Voittoaika oli viileän sateisessa illassa 10,8a/2140 m. Voittaja ansaitsi miljoona kruunua.

“Sillä on voimia hyvin tallella vielä 200 ennen maalia, ja se tietää koska pitää spurtata. Se oli taas aivan valtavan hyvä!” ihasteli Ulf Ohlsson. “Jo lämmitys oli kanuunaluokkaa. Olen kiitollinen, kun olen saanut ajaa tätä”, Ohlsson kertoi.

Salmela muisteli, kuinka näki varsan jo aivan pienenä laitumella emä Global Naughtyn kanssa Gotlannissa. “Onpa ihmeen hieno pikkuvarsa”, kertoi Salmela huudahtaneensa. Seuraavana kesänä hän näki sen taas, silloinkin se näytti oikein hienolta, paitsi että oli unohtanut kasvaa vuoden aikana.

Peter Ingvesin ajama Pastore Bob luovutti alussa johdon Love Mattersille. Se koitui sen kohtaloksi. Love Matters kangistui ja Pastore Bob jäi pussiin sisäradalle sen taakse.