Kriterium-voittaja Villiam oli ykkösradalla ensimmäisessä Ruotsin Derbyn karsinnassa. Ori kuumeni lähtöauton takana, eikä Jorma Kontio saanut sitä lähtemään ravilla matkaan. Nurmoksen talli sai finalistin heti seuraavassa lähdössä, kun illan menestyskuskin Björn Goopin ajama Mellby Fire otti yllätysvoiton kakkoskarsinnassa.

Villiam jäi yli 100 metriä, eikä päässyt missään vaiheessa juoksuun mukaan. Lutfi Kolgjini ajoi keulaan Speedy Facella (Joke Face)japysyi johdossa loppusuoralle. Robert Berghin Spickleback Face (Raja Mirchi) kehitti valtavan loppukirin ja tuli ohi ajalla 13,2a/2640 metriä. Kolgjinin kasvatit ottivat finaalipaikat.

Mellby Fire oli kuudenneksi eniten pelattu, Goop suhautti sen johtoon ja valjakko voitti eleettömästi ennen Stefan Melanderin Output Pressurea (Gigant Neo), jonka ohjissa oli Örjan Kihlström. Journey Hästar Ab:n Indy Lane jäi keskiryhmään. Voittoajaksi tuli 13,1a/2640m. Tuulilaukka Oy:n omistama ja Petri Puron valmentama Martin de Bos oli kuudes.

Kolmannessa karsinnassa Very Kronos alkoi puistella päätään jo lähtöautoa lähestyessään, eikä Erik Adielsson pystynyt mitenkään estämään lähtölaukkaa. Björn Goop korjasi potin äiti Annikan ja isä Ollen kasvattamalla ja omalla valmentamallaan Chiantilla (Scarlet Knight), joka johti koko matkan. Voittoaika oli 13,1a.

Puron Da Pepperboylla oli tältä vuodelta vain yksi startti, se jaksanut ihan kärkitaistoon, mutta oli viides maalissa. Puro sanoi jo etukäteen, että hevonen on viime ajat piilotellut luokkaansa.

Yllätykset jatkuivat neljännessä karsinnassa. Breeders’ Crownin voittanut Lucifer Lane (Infinitif) ei takarivin lähtöpaikalta ehtinyt mihinkään. Kim Erikssonin ajama Bo C. (Maharajah) veti alun 11,7 -vauhtia, eikä pystynyt pitämään parijonosta hyökännyttä Son Of Godia (Pastor Stephen) vastaan. Daniel Redén valmentaa ja Örjan Kihlström ajoi. Molemmat menivät 13,1a.

Hyvissä asemissa matkannut Västerbo Pokerface ja kierrosta ennen johtavan rinnalle siirtynyt Evazan Am eivät jaksaneet puristaa loppuun asti.

Robert Bergh toisti huiman kiritempun viidennessä karsinnassa. Hän ajoi Transcendencen (Maharajah) vajaa kierrosta ennen johtavan rinnalle. Suosikki, Peter Untersteinerin Alcoy (Ready Cash) oli jo ohi loppukurvissa, mutta Berghin ruuna vain painoi menemään. Puron Short In Cash (Ready Cash) laukkasi alkuun ja otti vielä joukon kiinni, mutta rullasi maaliin jonon hännillä. Nurmoksen Eelis matkasi kolmannessa ulkona, mutta vaipui keskikastiin.

Björn Goop päätyi johtavan rinnalle Matti J Mäkisen Hermes Bokolla kovassa Tammaderbyn karsinnassa. Tuloksena oli kuudes sija ajalla 12,9a/2140m. Christoffer Eriksson kannusti voittoon Catch My Loven (Symphonic Hanover), jota valmentaa Tomasz Wisniewski. Örjan Kihlström pysytteli kauan takapareissa Dibaballa (Ready Cash). Valtavalla kirilla se singahti Catch My Loven rinnalle, mutta ohi ei ollut asiaa.

Toiseksi viimeisessä karsinnassa vauhti oli kovaa ja paikkoja vaihdeltiin tiuheään. Pasi Aikion valmentama ja Örjan Kihlströmin ajama  Who’s Who (Maharajah) pysytteli pitkään takajoukoissa, mutta siirtyi viimeisen kierroksen alkaessa johtavan rinnalle. Siitä “pikku-Marre” kipitti kevyesti voittoon. Varjona sitä kuitenkin seurasi Nurmoksen Aventador S.F. (Orlando Vici), muut jäivät selvästi. Mutta maaliintulon jälkeen tuomaristo hylkäsi Aventador S.F:n väärän askellajin vuoksi. Steen Juulin Peakadilly (Mythical Lindy) peri näin kakkospaikan.

Who’s Who oli Derbyn ennakkosuosikeista ainoa, joka selvitti tiensä finaaliin ajalla 12,5a/2640m. Valmentaja Pasi Aikio uskoi, että Who’s Who vielä terävöityy Derby-sunnuntaille, koska tämä oli vasta toinen startti toukokuun puolivälin jälkeen.

Ensimmäisen tammakarsinnan vei suursuosikki, Jerry Riordanin Vamp Kronos (Ready Cash), jota ajoi Christoffer Eriksson. Aika oli 12,8a. Peter Untersteinerin Veroni (Maharajah) oli toinen ajalla 13,0a. Seuraavan paras oli Peter Untersteinerin Mily (Perhaps Love), se taivalsi johtavan rinnalla ja lähti lopussa omille teilleen ajalla 12,7a.

Viime vuonna Mily voitti Trav Oaks-karsinnan, jossa Hermes Boko oli kakkonen. Tammaderbyn finaalipaikan otti kakkosena myös viime vuoden Oaks-voittaja Candy la Marc (Scarlet Knight).Kuskina oli  Erik Adielsson, joka ajoi myös Oaksissa.

Peter Untersteiner voitti seuraavan karsinnan Europhile Amilla (Gift Kronos), mutta loistokkaimman suorituksen siinä teki Björn Goopin Mellby Free (Muscle Hill), joka nousi kolmannelle radalle 800 metriä ennen maalia ja lensi loppusuoraa neljättä rataa toiseksi. Molempien aika oli 13,8a.

Karsinta-ilta Jägersrossa oli Björn Goopin näytöstä. Heti Chiantin voiton jälkeen hän ajoi finaaliin Franck Leblancin omistaman Maharani de Barodan (Maharajah) ajalla 13,5a. Maharani de Baroda lähti kolmannelle takasuoralla ja kaasutteli ensimmäisenä maaliin. Peter Untersteinerin Global Upper Style (SJ’s Caviar) kiri toiseksi. Tahiti Journeyn juoksu pilaantui lähtölaukkaan.

Hevin Boko juoksi illan Tammaderbyn karsinnassa, joka oli illan viimeinen lähtö. Se kiri parijonosta reippaasti loppusuoraa, mutta ehti vain kolmanneksi. Koko matkan keulassa reissannut Peter Untersteinerin Run Chica Run (Scarlet Knight) oli tallin viides Derbystoet-finalisti. Jörgen Westholm kannusti Mellby Fashionin (Going Kronos) kakkoseksi.

Ruotsin Derbyt ajetaan sunnuntaina 2.9.

Lisätty Aventadorin hylkäys