Susanne Klemola kiri päätöspäivänä palkintokorokkeelle. (arkistokuva)
Susanne Klemola kiri päätöspäivänä palkintokorokkeelle. (arkistokuva)Kuva: Aki Paavola

Monté-ohjastajien PM-kilpailu ratkesi - Klemola nousi hopealle

Susanne Klemola voitti ratkaisupäivän lähdön. Se nosti hänet kokonaiskilpailussa toiseksi.

Monté-ohjastajien Pohjoismaiden mestaruuden toinen ja samalla ratkaiseva kilpailupäivä oteltiin Åbyn raviradalla.

Suomalaisittain lähtökohdat ravi-iltaan olivat kutkuttavat, sillä Karoliina Sinkkilä ja Tuuli Kurkinen jakoivat avauspäivän jälkeen kolmatta sijaa.

Kolmas ja samalla viimeinen osamatka ei tuonut kuitenkaan kummallekaan ohjastajalle menestystä. Sinkkilä sijoittui Che Guevaran kanssa lähdössä seitsemänneksi ja siten kokonaiskilpailussa jaetulle nelossijalle.

Kurkisen päätösmatka päättyi hylkäykseen liioista laukoista. Kokonaistuloksissa sijoitus oli seitsemäs.

Kolmas suomalaisedustaja Susanne Klemola onnistui päätöskisassa täydellisesti. Klemola kiritti ajokkinsa Tiptoen ensimmäisenä maalilinjan ylitse.

Klemola sijoittui tiistaina avausmatkoilla neljänneksi ja yhdeksänneksi. Voitto nosti hänet puskista toiseksi korkeimmalle palkintokorokkeelle.

"Olin jo todella tyytyväinen, kun pääsin ensimmäistä kertaa mukaan tällaiseen tapahtumaan. En voinut kuvitella tällaista menestystä. Fiilis on aivan huikea", Klemola hehkutti tulosten julkaisun jälkeen.

"Tiistain ensimmäinen ajokkini oli rankattu hännille, joten se neljäs sija oli positiivinen yllätys. Päivän toisen ajokin laukka harmitti hurjasti. Tämän päivän hevonen oli todella hieno. Harvoin pääsee sellaisella ajamaan. Se oli kuin olisi autolla ajanut."

Kokonaiskilpailun voitti tanskalainen Sabina Gammelgård. Kolmanneksi sijoittui ruotsalainen Jennifer Persson.

Monté-ohjastajien PM-kilpailut käytiin kaksipäiväisinä Ruotsissa. Tiistaina kilpailtiin kaksi osamatkaa Axevallan raviradalla. Viimeinen osakilpailu oteltiin keskiviikkona Åbyssa.

Ohjastajat keräsivät pisteitä sijoituksistaan, joiden mukaan määräytyi sijoitus kokonaiskilpailussa. Voitosta sai 13 pistettä, kakkostilasta 11, kolmas 10 ja siitä eteenpäin yhden pisteen välein. Jos lähdössä ei ollut ajokkia, tai se jäi pois sai 7 pistettä. Vakava ajotaparike karsi pisteitä 3 verran, lievä 1.

Suomalaiset monté-ohjastajat ovat juhlineet PM-titteliä kolmesti. Vuonna 1998 Marjo Saastamoinen voitti kilpailun. Vuonna 2009 Susanna Visuri kipusi korkeimmalle palkintokorokkeelle. Vuotta myöhemmin Satu Likanderin kaulaan pujotettiin kirkkain mitali.