ST:n toimitusjohtaja Maria Croon kirjoitti eilen torstaina travsport.se -sivustolla, että Propulsion-tutkinta on päätösvaiheessa. Claes Freidenvall julkaisi perjantaina sen tapahtumista jutun otsikolla “Hakkerointi”.

Sulkysport.se:n päätoimittaja Claes Freidenvall kävi ulkopuolisen selvitysmiehen Roger Lindblomin kuultavana viikko sitten. Kokeneena journalistina hän olisi halunnut tietää käsiteltäviä kysymyksiä etukäteen ja lähetti ST:n juristi Göran Wahlmanille pyynnön sähköpostina. Vastausta ei tullut.

Freidenvall kertoo jutussaan, ettei hänellä ollut aavistustakaan, mistä asioista häneltä toivottiin tietoja. Hän oli paikalla Hambo-huutokaupassa 2015, jossa Propulsion myytiin Daniel Redénille. Freidenvall on kirjoittanut Amerikan raviurheilusta yli 30 vuoden ajan, joten hän ajatteli voivansa ehkä auttaa tilannekuvan luomisessa.

“Sen sijaan minun tekemisiäni alettiin tarkastella, kaivella ja pilkkoa yksityiskohtiin ikään kuin minä olisin se, joka Propulsionin oli hermoleikannut!” Freidenvall kirjoittaa.

Lindblom läväytti tietokoneensa näytölle tiedot Freidenvallin käynneistä USTA Pathwayn Propulsion-sivuilla. Freidenvall toteaa, että sillä kohtaa tutkinta on siirtynyt lain toiselle puolelle. Häntä myös kiinnostaa, kuinka se on tapahtunut.

Ensinnäkin USTA Pathway:llä on Privacy-säännöt, joiden mukaan kirjautumisen vaativia tietoja ei saa luovuttaa kolmannelle osapuolelle. Sitä paitsi Ruotsissakin voimassa oleva eurooppalainen General Data Protection Regulation (GDPR) määrittelee selkeästi, ettei tietoja voi hakea ilman asianomaisen suostumusta. Poikkeuksena vain tilanne, jossa tiedon saaminen on niin tärkeää, että se ylittää yksilön perusoikeudet ja -vapaudet.

Jos tällaisesta olisi ollut kysymys, se olisi pitänyt kuitenkin perustella asianomaiselle, siis Freidenvallille. Hän vaatii nyt ST:ltä selitystä ja toteaa, että GDPR-tietosuojalakia on rikottu, kun tiedotusvastuuta ei ole noudatettu.

Itse kuulemisen syystä ei Freidenvall päässyt selville. Lindblom oli kertonut haluavansa selvittää, onko Freidenvallilla ja Redénillä “epäterve suhde”. Mitä se ikinä tarkoittaa, ei valjennut.

Freidenvall selvitti, että hermoleikkauksen toi esille norjalainen Trav og Galop Nytt. Sulkysport hankki kopiot Propulsionin amerikkalaisesta eläinlääkärinlausunnosta ja vientisertifikaatista.

Sulkysportin juttuun tästä linkistä.