“Vuoden hevonen 2018 on 46,3 prosentilla äänistä Readly Express!” kuulutti juontaja Per Skoglund vihdoin puolelta öin. Readly Expressistä tuli siis kaksinkertainen voittaja. Se sai ensimmäisen tittelinsä 2017.

Edellinen kaksinkertainen vuoden hevonen oli muuten Petri Puron taidonnäyte Commander Crowe vuosina 2007 – 2008. Äänestyksessä annetiin 15 669 yleisön ääntä. Tulokseen ne vaikuttivat 50%. Toisen puolikkaan äänistä antoivat ravitoimittajat. Tänä vuonna äänet jakautuivat äärimmäisen tasaisesti. Muiden kolmen ehdokkaan prosentit julkaistaan jälkikäteen.

Valmentaja Timo Nurmos ei ollut gaalassa. Hän matkusti perjantaiksi Ranskaan valmistautumaan Prix de Franceen. Omistaja Rolf Andersson kertoi, että Nurmos oli perjantaina ajanut Readlyllä valmisteluhiitin Normandiassa. “Kanon” oli lyhyt vastaus kysymykseen miltä hevonen tuntui.

Andersson sanoi, että jos tämän vuoden Prix d’Ameriqueta pidetään Readly Expressin parhaana starttina, niin ei sen pitäisi sunnuntaina olla ainakaan huonompi. Readly Express sai parhaan vanhemman ravurin tittelin ylivoimaisesti 98,3 prosentin äänimäärällä.

Viime vuonna eniten voittaneeksi ruotsalaisohjastajaksi noussut Björn Goop äänestettiin vuoden ohjastajaksi 54,2 prosentin osuudella. Hän sanoi, että viime vuoden Prix d’Amerique-voittoa voisi kuvailla hänen parhaiten onnistunneksi startikseen. Hän korosti myös, että rutiinilla on suuri merkitys suurkilpailuvoitoissa.

Kisa vuoden hevosten arvonimistä oli kivikova. Kriterium-voitto ei tuottanut parhaan 3-vuotiaan titteliä, eikä UET Grand Prix-voitolla yltänyt 4-vuotiaiden parhaaksi. Eivätkä nämä ansiot plus Prix d’Amerique-voitto eivät riittäneet tuomaan Nurmokselle vuoden valmentajan titteliä.

Daniel Redén voitti sen 60,6 prosentin ääniosuudella. Hänen tallinsa ansaitsi eniten. Ja Propulsionin 11 miljoonan kruunun tienestit viime vuonna olivat kaikkien aikojen suurimmat Ruotsissa. Redén ei ollut paikalla, vaan “olosuhteiden pakosta” kotona lasta hoitamassa.

Hänen valmentamansa ja Stall Zetin omistama Trav-Oaksin voittajatar Conrads Rödluva oli 73 prosentilla paras 3-vuotias ja 50,4 prosentin osuudella paras tamma. Se juoksi 9 lähtöä, joista 8 oli tammoille. Tammakriteriumin lisäksi Conrads Rödluva voitti tammojen Breeders’ Crownin. Sen ennätys on 11,9ake ja voittosumma 4,9 miljoonaa kruunua.

Paras nelivuotias oli Pasi Aikion valmentama Derby-voittaja Who’s Who. Sen osuus ravitoimittajien äänistä oli 63,1%. Pasi Aikio kertoi, että kyynelet virtaavat yhä vuolaasti, kun hän laittaa Derby-tallenteen pyörimään. Kasvattaja Margareta Wallenius-Kleberg sanoi jännitäneensä Derbyä enemmän kuin Who’s Whon isän Maharajahin Prix d’Amerique-voittoa. Suosikilla oli kovat paineet. Vaatimaton Wallenius-Kleberg totesi, ettei hänellä ole tekemistä Who’s Whon menestyksen kanssa. Hän vain käy syöttelemässä sille porkkanoita.

Kaksivuotiaiden palkinnon sai Sten O Janssonin kasvattama ja valmentama Uppfödningslöpningin voittaja Belker (Scarlet Knight). Se kilpaili 9 kertaa ja voitti 5 starttia. Voittosumma kohosi 2,1 miljoonaan kruunun ja nopein tulos oli 13,0a.

Tästä linkistä travsport.se:n Travgalan -sivulle, jossa kaikki palkitut.