“Täytyy sanoa kuten nuori Johan Untersteiner, me emme kuvitelleet pääsevämme tänne jo nyt!” kuvaili tuntojaan Readly Expressin omistaja Rolf Andersson noustuaan estradille vastaanottamaan Vuoden Hevosen palkintoja.

“Toisaalta olemme tehneet 30 vuoden aikana paljon uhrauksia päästäksemme näin pitkälle”, hän lisäsi. Yleisö-äänestys vuoden hevosesta oli melkoisen tasainen. Readly Express sai äänistä “vain” 36,4%, kun sen valintaa vuoden vanhemmaksi kilpahevoseksi kannatti 85,9% ravijournalisteista.

“En halua katsella yhä uudelleen voitontanssia Vincennesissä, sen hauskuus on ohi. Nyt fokus on sataprosenttisesti Elitloppetissa”, valmentaja Timo Nurmos korosti.

Nurmoksen hienon illan täydensi oman kasvatin, Kriterium-voittaja Villiamin Vuoden paras 3-vuotias -titteli. Nurmos oli myös Vuoden valmentaja -kandidaatti, mutta se kunnianosoitus meni Johan Untersteinerille. Untersteiner kertoi haaveilleensa, että joskus tulevaisuudessa saisi tulla hakemaan Vuoden valmentajan palkinnon kuten isänsä viime vuonna. “Mutta en ikinä kuvitellut, että se tapahtuu heti seuraavana vuonna!” hän hämmästeli.

Petri Puron Cash Crowe valittiin Vuoden tammaksi, Puro oli tammansa kanssa myös ehdolla Vuoden kasvattajasaavutuksen tekijöiden joukossa. “Årets Uppfödarbragd” meni Cyber Lanen kasvattaneelle Prestera International Ab:lle.

Jorma Kontio oli Vuoden kuskien ehdokaslistalla, titteli meni Christoffer Erikssonille, joka muistetaan ainakin Twister Bin kyydistä. Raviurheilun kunnialähettilään arvon sai Torbjörn Jansson, joka on voittanut kaikilla ruotsalaisilla raviradoilla. Hänen Elitloppet-voittonsa tuli Meadow Roadilla vuonna 1985. “Tobben” yhdentoista Elitloppet-hevosen joukkoon kuuluu myös Baron Pepper vuonna 2000.

Ruotsalaisen raviurheilun kova taso tuli illan kuluessa mainituksi moneen kertaan. Siitä kertonee, ettei Elitloppetin Timokolla voittanut ja Ranskassa ruotsalaishevosillakin loistavasti menestynyt Björn Goop päässyt edes Vuoden kuski -ehdokkaaksi.

Ruotsin ravigaala, Hästgalan, pidettiin perjantai-iltana kongressikeskus Waterfrontissa Tukholmassa.

Ravigaalan palkitut:

Vuoden hevonen: Readly Express (Timo Nurmos)
Vuoden 2-vuotias: Global Welcome (Svante Båth)
Vuoden 3-vuotias: Villiam (Timo Nurmos)
Vuoden 4-vuotias: Cyber Lane (Johan Untersteiner)
Vuoden vanhempi: Readly Express (Timo Nurmos)
Vuoden tamma: Cash Crowe (Petri Puro)
Vuoden kylmäverinen: Månprinsen A.M. (Gunnar Melander)
Vuoden valmentaja: Johan Untersteiner
Vuoden ohjastaja: Christoffer Eriksson
Vuoden komeetta: Nicklas Westerholm
Jim Frickin palkinto: Mattias Djuse
Helen Annin palkinto: Matilda Persson
Stig H.n hoitajastipendi: Hanna Edvinsson ja Malin Bohman Friberg
Vuoden kasvatusteko: Prestera International Ab
Svensk Travsportin Montépalkinto: Sofia Adolfsson
Raviurheilun kunnialähettiläs: Torbjörn Jansson