Ruotsin oriarvostelut ja lautakunnan jäsenen eriävä mielipide
Ruotsissa lämminverioriiden kevätnäyttely pidettiin Solvallassa 18. - 19. maaliskuuta. Raviradalla esiintyi 9 oria ja kirjallisessa käsittelyssä arvosteltiin 5 ulkomaista siitosoria.
ST julkaisi oriiden arvostelupöytäkirjat keskiviikkona 7. huhtikuuta. Ainoa erittäin korkeaan jalostusarvon ennusteeseen yltänyt ori oli Critérium Continentalin voittaja ja Prix d'Amerique-kolmonen Gu d'Heripre (Coktail Jet - Vedetta d'Heripre, Orlando Vici). Viisivuotias ori on voittanut 13 kertaa 25 startissa ja ansainnut 725 900 euroa. Se astui Ranskassa 77 tammaa ensimmäisellä kaudellaan vuonna 2020.
Suomessa Saharan Ravitallilla astuva Expectations US (Muscle Hill - Exceed Expectations, Kadabra) keskitason jalostusarvon, sen suku todettiin molemmin puolin erittäin korkealaatuiseksi.
Propulsion jätettiin arvostelematta, mutta päätökseen jätti eriävän mielipiteen lautakunnan eläinlääkärijäsen Gunnar Rangul. Hänen perustelunsa julkistettiin Propulsionia käsittelevässä pöytäkirjassa.
Rangul kirjoitti, että Propulsionin kohdalla erityiset syyt puoltavat sen hyväksymistä. Ensimmäiseksi hän painotti oriin erinomaista sukua, isä on eliittiori Ruotsissa ja emänpuolen tuotanto on erittäin laadukas.
Toiseksi Rangul korosti, että ei ole olemassa minkäänlaisia tieteellisiä todisteita sille, että hermoleikkaukseen johtaneet syyt olisivat perinnöllisiä, tai että Propulsionin edustamilta sukulinjoilta tulevilla hevosilla olisi suurempi perinnöllinen sairastumisriski kuin muilla ravihevosilla. Ori on hyväksytty jalostukseen USA:ssa ja useissa Euroopan maissa.
Rangul huomautti, että jalostusohjesäännön mukaan Ruotsi on hyväksynyt sekä USA:n että muiden UET-maiden kantakirjat. Jättäessään Propulsionin hyväksymättä siitokseen ulkomaisena oriina Ruotsi toimii vastoin omien sääntöjensä tarkoitusperiä. Hänen mielestään Ruotsissa olisi aiheellista ja kannatettavaa hyödyntää oriin jälkeläisiä, sukulinjaa ja peiryttämiskykyä jatkossakin.
Hän herätteli keskustelua jalostuksen, dopingin ja perinnöllisyyden suhteista toisiinsa. Työtä tarvitaan vahvemman ja yhtenäisemmän säännöstön luomisessa antidoping- ja jalostustyöhön UET-jäsenmaiden ja Pohjois-Amerikan USTA:n kesken. Se hyödyttäisi raviurheilun kehitystä ja ravihevosten jalostusta.
Arvostelut luettavissa ST:n nettisivulta klikkaamalla oriin nimeä.