Gnidde-poni opetti jo paljon

“Olin 3,5-vuotias, kun aloitin ratsastuksen shetlanninponi Gniddellä. Se opetti minulle jo paljon, mutta se ei ollut vielä raviponi”, ravivalmentaja Hanna Olofsson muisteli. Hän kävi nuorena hevostöissä niin USA:ssa kuin Australiassa, mutta on operoinut aina Bodenista käsin.

Vuonna 2015 Hanna Olofsson kohahdutti voittamalla ensimmäisenä naisvalmentajana Ruotsissa sekä ajajaliigan että valmentajaliigan Bodenissa. Seuraavana vuonna entinen hallitsija Petri Salmela onnistui vielä kerran palaamaan kärkeen, mutta vuodet 2017-2019 ovat menneet Hannalle. Radan ajajaliigan hän voitti viime vuonna jo kuudennen kerran uransa aikana. Ensimmäinen liigavoitto tuli ensimmäisenä ammattilaisvuonna 2011.

Linkki Uumajan ravien 17.4. käsiohjelmaan täällä.

Linkki Uumajan ravien 18.4. käsiohjelmaan täällä.

Hevosurheilu tutustuttaa lukijoitaan ruotsalaisiin raviurheilijoihin. Vuorossa on Hanna Olofsson, 34, jolla on kiireinen ilta tänään perjantaina ja yhtä kiireinen iltapäivä huomenna lauantaina kaksipäiväisissä raveissa Uumajassa.

Hej Hanna, olet aloittanut vuoden ennätystahtiin. Valmennustallisi hevoset juoksivat ensimmäisellä vuosineljänneksellä 13 voittoa. Sinulla on valmennustalli Bodenissa, kerro siitä?

”Valmennustila sijaitsee kauniissa Råbäckenissa. Bodenin keskustasta sinne tulee matkaa noin 10 kilometriä. Isossa tallissa on 23 paikkaa ja pienessä 8. Meillä on oma kilometrin ravirata, josta lähtee 800 metrin harjoitussuora. Vaihtoehtoina on myös joukko erilaisia metsäajoteitä, mäkisuora, ratsastusrata ja syvähiekkarata.”

Ovatko kaikki 45 valmennettavaasi Bodenissa vai onko sinulla jossakin myös fliaali?

”Avasin 1,5 kuukautta sitten filiaalin Uppsalan lähellä Häbyn Julmyrassa, samassa valmennuskeskuksessa kuin Katja Melkko ja Reijo Liljendahl. Meillä on siellä parhaillaan kuusi hevosta, jotka kilpailevat lähinnä Solvallassa ja lähiseudulla.”

Miltä näyttää vakioviikkosi, paljonko olet Bodenissa ja paljonko muualla?

”Nyt koronaviruksen aikana olen miltei koko viikon ainoastaan Bodenissa. Julmyrassa olin ensimmäisellä viikolla, mutta sen jälkeen hyvin vähän pandemian vuoksi ja koska siellä kilpahevoset eivät lähtöjen välillä tarvitse niin paljoa valmennusta. Hevosenhoitajani Pia Jakobsson pitää siellä pyörät pyörimässä.”

”Sopivien ravilähtöjen vuoksi viikot näyttävät tietysti erilaisilta. Käyn kilpailemassa toisinaan myös Solvallaa etelämpänäkin.”

Olet kilpaillut viime vuosina muutaman kerran myös Suomessa. Esimerkiksi vähän ennen Suomen ravien koronasulkua talliisi tuli voitto montélähdössä Torniossa. Olet kilpaillut myös Rovaniemellä ja usein Oulussa. Minkälaisia muistoja kilpailumatkoilta olet saanut?

”Kilpailumatkat Suomeen ovat olleet aina erittäin mukavia. Ravit Suomessa ovat kuitenkin vähän erilaisia kuin Ruotsissa. Suomalaisten keskuudessa olen aina tuntenut itseni hyvin tervetulleeksi. Se tuntuu hyvältä.”

Oletko ollut koskaan lähellä tulla kilpailemaan pääradallemme Vermoon?

”Vermo ei ole ollut minulle tähän asti ajankohtainen, mutta koskaan ei voi sanoa ei koskaan.”

Oletko tutustunut suomalaisiin kuinka paljon?

”Suomalaisia ravikollegoja tunnen jo melko paljon. Bodenissa valmentavan Petri Salmelan olen tuntenut varmasti pisimmältä ajalta, vähintään jo 10 vuoden ajan.”

Olet yksi Ruotsin nousevista nuorista valmentajista. Perjantaina ajat 7 hevosella ja jatkat Uumajassa lauantain 75-raveissa 3 hevosella. Millaiset ovat odotukset?

”Viimeksi Uumajan raveissa menestystä ei tullut. Silloin rataolosuhteet olivat tavallista huonommat, mutta jos nyt rata on saatu paremmaksi, niin olen toiveikas. Varsinkin perjantaina minulla on mielestäni monta menestysmahdollisuutta*.”

*Lue Hannan hevoskohtaiset kommentit jutun alla olevasta laatikosta.

Hanna Olofssonin kommentit ajokeistaan ja valmennustallinsa hevosista Uumajan raveissa

Lähtö 1 MASTER SÅNNA

”Ehdottomasti hyvässä kunnossa, ja toivottavasti tänään hyvä rasti troikkaan. Hevonen ei voita kovin usein, toistaiseksi se on voittanut vain kerran urallaan”, Hanna Olofsson kertoi. Vuosi sitten hän voitti vastaavan Uumajan Ladies Racen Mellby Fogilla ja 2011 Desonialla.

Lähtö 2 ABRAXAS

“Kolmevuotias rajamirchiläinen kohtaa 3-5-vuotiaita uransa kolmannessa kilpailussa. Uskon, että se voi voittaa tänään.”

Lähtö 3 HATTUSA

”Timokolainen voi mielestäni voittaa myös lähtönsä”, Olofsson kertoo 100 000 kruunun ykköspalkinnon Uumajan 3-vuotiseliitistä, jossa tamma haastaa Riina Rekilän Finlandin ja Petri Salmelan tallin jenkit Amperage Hanoverin ja Ladybug Laran.

Lähtö 6 (V64-3) SATELLIT L.A.

”Kolmen joukkoon”, valmentaja odottaa takarivistä 2640 metrin taipaleelle lähtevästä ajokistaan.

Lähtö 6 (V64-3) WHISPERING PINES

”Emilia Leo ajaa Pine Chipin tytärtä. Jännittäväksi illan tekee, että tamma juoksee ensimmäisen kerran avojaloin.”

Lähtö 8 (V64-5) GULLPÅL

“Ajan lainakuskina Eva Eitzenbergerin valmentamaa kylmäveristä, josta minulla ei ole vielä tarkempaa tietoa.”

Lähtö 9 (V64-6) ATLAS EAGRA

“Kohtaa ehkä muutaman itseään paremman. Juoksi viimeksi ennätyksensä 13,7a ja voi parantaa sitä ja tehdä taas hyvän suorituksen.”

Lähtö 9 (V64-6) JULIUS LEEJS

”Magnus A Djuse ajaa lähdössä tallini toista judgejoelaista, josta melko samanlaiset odotukset.” 

Lähtö 11 MADE BY VITSAND

”Takamatkan lähetysvolttia johtava mysticallindyläinen on voittanut urallaan vain kerran. Se nousee tänään ehkä kolmen joukkoon, jos rata on edelliskertaa paremmassa kunnossa.”

Lauantaina 18.4.

Lähtö 4 CLEAR EYES

”Hevonen on parempi kuin ohjelmasta saa lukea. Se ei ehkä voita, mutta ei ole hullummalla mallilla, se treenaa aika hyvin.”

Lähtö 4 GORGEOUS L.A.

”Viimeksi ei selvittänyt Uumajan rataolosuhteita, mutta jos rata on nyt paremmassa kunnossa, hevonen ei ole täysin poissa laskuista.”

Lähtö 10 MR SÅNNA

”Metsästää rahasijoja.”

Lisää teemasta: Vem är hon?