Hevosurheilu tutustuttaa lukijoitaan ruotsalaisiin raviurheilijoihin. Örjanit, Björnit ja Ulfit tunnetaan. Mutta löytyy sieltä paljon muitakin. Tällä kertaa esittelyssä on nuori Marcus Lilius, 22, jonka kotirata on Romme. Lilius ajaa ennätyskauttaan. Viime vuonna voittoja tuli yhteensä 9, tänä vuonna määrä moninkertaistuu. Suomalaiset ovat nähneet Liliuksen Katja Melkon hevosten ohjastajana.

Marcus, millainen hevostausta sinulla on?

“Äidillä Ann Liliuksella ja isällä Magnus Östervallilla on ollut aina hevosia ja samoin äidinäidillä ja äidinisällä on ollut ravihevosia, he ovat kaikki olleet amatöörivalmentajia, sieltä tulee minun kiinnostukseni hevosiin. Olen ollut hevosten parissa pikkupojasta.”
”Kilpaa ajoin ensimmäisen kerran vuonna 2013, Warbey toi ensimmäisen voiton Rommessa yhdeksäs kesäkuuta samana vuonna. Isäni valmentamalla Tarpoon Brisillä oli voittosumma miljoona kruunua, ajoin sillä muutaman kerran kilpaa.”

Millainen koulutus sinulla on raviurheiluun, ja missä olet ollut töissä?

”Olen käynyt Wångenin 3-vuotisen koulun hippolog-linjalla. Tärkeintä on tietysti oppia työ käytännössä, mutta Wångenissa saa hyvän pohjan yrittämiseen ja muuhun. Kesätöissä olin eri valmentajilla kouluaikana. Ensin työskentelin Nicklas Westerholmilla vuoden verran. Sen jälkeen menin Mattias Djuselle ja viihdyin siellä erittäin hyvin. Lopetin Djusella vuodenvaihteen jälkeen. Nyt olen ollut muutaman kuukauden Jörgen Westholmilla. Vaikka Djusella oli tosi mukavaa, niin halusin kokea uutta ja oppia uutta. Minulla ei ole omia passihevosia Westholmilla, kengitän ja ajan hiittiä siellä.”

Mikä on paras hevonen, jota olet ajanut?

Racing Brodda oli passini Djusella, se on ehdottomasti paras hevonen, jolla olen ajanut, en kilpaa, mutta hiittiä ja paljon harjoitusajoa. Racing Brodda ei ollut helppo hevonen käsitellä kilpailupäivinä, mutta tulimme juttuun. Tammaderbyn voitto oli ehdottomasti suurinta, jossa olen ollut mukana. Mikä on paras hevonen, jolla olen ajanut kilpaa? Tämä on vaikea kysymys, Vielä en ole päässyt ajamaan maailmantähdillä, mutta olen saanut ajaa monilla hyvillä hevosilla, enkä osaa nimetä yhtä yksittäistä hevosta.”

Tulevaisuus, valmentaja vai lainaohjastaja?

”Valmentaminen kiinnostaa tosi paljon. Haluan oppia siitä koko ajan lisää. Olen ollut onnekas, että olen saanut työskennellä kolmella pätevällä valmentajalla ja nähnyt myös, miten valmennustoimintaa pyöritetään yrityksenä.”
”Mitään varsinaisia harrastuksia ei tällä hetkellä elämään mahdu. Vapaa-ajan vietän pojan ja avovaimon kanssa.”

Voitit Katja Melkon Frozen Queenillä, miten sinusta tuli Melkon hevosten ohjastaja?

”Minulta kysyttiin, haluanko ajaa Frozen Queenillä nuorten ohjastajien lähdössä Bergsåkerissa. Vastasin tietysti: kyllä mielelläni. Olin tosi otettu, että minua kysyttiin. Melkko on todella arvostettu valmentaja Ruotsissa. Olen erittäin kiitollinen, että olen saanut sen jälkeenkin ajaa hänen hevosiaan. Iso kiitos Katjalle.”

Ajat Melkon Loveya Fashionilla lauantaina Örebrossa, millaiset pärjäämismahdollisuudet?

”Tamma on erittäin pystyvä, mutta paikka on todella pahoin vastaan. Sillä ei mielellään ladata alussa, ja lähtörata on kahdeksan. Kun vielä kyseessä on Örebron rata, jossa on lyhyt loppusuora ja takaa tosi vaikea ehtiä, niin lähdetään ajamaan vain hyvää juoksua ja toivotaan, että tamma tulee hyvin loppuun.”