Fabrice Souloyn dopingista saama kilpailukielto venyi vuodesta kymmeneksi vuodeksi, Ruotsin raviurheilun ylituomioistuimen päätös julkaistiin perjantaina. Kohta kaksi vuotta sitten Souloyn valmentamasta Un Mec d’Heriprestä löytyi korkeita kobolttimääriä ennen Elitloppetia otetussa pre-race -testissä ja lähdön jälkeisessä dopingnäytteessä.

Un Mec d’Heripre sijoittui vuoden 2016 Elitloppetissa kolmanneksi, voittaja oli Nuncio. Kesäkuun puolivälissä samana vuonna ajetuissa Oslo Grand Prix -raveissa Un Mec d’Heripre ja kolme muuta Souloyn hevosta antoivat positiiviset dopingnäytteet. Norja tuomitsi hänet 10 vuoden kilpakieltoon ja porttikieltoon ravipaikoille viime syksynä. Ranskassa Souloy oli vuoden 2017 kiellossa kobolttikäryn takia.

Ruotsissa ST:n vastuuvaliokunta määräsi Un Mec d’Heripren dopingkärystä vuoden kilpailukiellon ja miljoona kruunua sakkoa. Päätöksestä valittivat molemmat osapuolet, keskusjärjestö ST ja asianajaja Staffan Uvabäck, joka toimii Souloyn edustajana. Ylituomioistuimen käsittely alkoi viime lokakuussa, suullinen käsittely pidettiin maaliskuun lopulla ja päätös valmistui nyt huhtikuussa.

Ylituomioistuin korostaa päätöksessään, että Souloyn hevosista löytyneet kobolttimäärät ovat niin suuria, että ne on annettu lähellä näytteenottoa. Lisäravinteet eivät pysty nostamaan pitoisuutta veressä niin paljon. Kobolttia on hevosurheilussa eri puolilla maailmaa käytetty lisäämään punasolujen määrää. Huippuvalmentajalla, kuten Souloylla on tarkka kontrolli parhaiden hevostensa hoidon suhteen, joten lääkinnälliset käsittelyt tehdään hänen aloitteestaan ja vastuullaan. Veriarvoihin vaikuttavien valmisteiden käyttö on ollut Ruotsissa  kiellettyä vuodesta 1997. Terveelle hevoselle ei ole mitään perustetta antaa kobolttia. Lisäksi se voi suurina pitoisuuksina vaarantaa hevosen terveyden. Ylituomioistuin lausui, että ainoa syy, miksi Fabrice Souloy on antanut kobolttivalmisteita hevosilleen, oli suorituskyvyn parantaminen.

Ruotsin ylituomioistuimen mukaan ruotsalaisten kilpailusääntöjen perusteella ei ole mahdollisuutta vaikuttaa Souloyn lisenssin peruuttamiseen Ranskassa. Mutta niitä voidaan tulkita siten, että ranskalaista lisenssiä ei voi käyttää Ruotsissa. Tällä perusteella Souloylle asetetaan porttikielto ruotsalaisille raviradoille. Fabrice Souloyn lisenssi perutaan Ruotsissa kymmeneksi vuodeksi alkaen 12.9.2016. Ylituomioistuimen päätöksestä ei voi valittaa.

Souloyn kilpailukielto päättyi tammikuun alussa Ranskassa, mutta keskusjärjestö LeTrot ei ottanut lisenssiä käsittelyyn ennen kuin Ruotsin päätös valmistuu.