Voiko Bold Eagle hävitä Prix d’Amériquen?

Koko hevos-Ranska vastaa tähän kysymykseen “ei voi”.

Paitsi jos.

Paitsi jos se joutuu keulaan liian aikaisin.

Paitsi jos rata on liian raskas.

Paitsi jos kovat reissut ovat alkaneet tehdä tehtäväänsä – hevosta kun ei voi pakottaa voittamaan.

Ei niin, että mihinkään edellämainituista kukaan uskoisi, mutta Bold Eaglen kuski Franck Nivard on herättänyt hämmennystä kertomalla Youtube-videolla, että “jotain puuttuu”, että ori ei ole ollut viime juoksuissaan aivan niin hyvä kuin esimerkiksi vuosi sitten tähän aikaan.

Ranskassa uskotaan, että Bold Eagle voittaa luokallaan silti.

Kengättömyys on muotia Prix d’Amérique -päivänä Vincennesissä. 18 hevosesta ainoastaan Tiego d’Etang, joka ei pidä mudasta eikä kosteudesta,  juoksee kengät kaikissa neljässä jalassaan, Briac Darkilla on kengät takana ja Bold Eaglella edessä. Kaikki muut juoksevat ilman kenkiä.

Mutta kenestä olisi uhkaajaksi Bold Eaglelle? Se onkin vaikeampi kysymys. Kun 18 valjakkoa rynnistää 2700 metriä ylä- ja alamäkeä, asetelma suosii ranskalaista hevosta. Muunmaalaiset hevoset ovat tässä kisassa voittaneet vain harvakseltaan.

Suvultaan puoliksi ranskalaista Look de Starin poikaa Lionelia pidetään edelleen ykkösvastustajana, siihen uskoo eniten myös norjalaishevosen valmentaja Daniel Reden. Propulsioniin ei luoteta yhtä lailla, sen valmistautuminen on jäänyt jalkaongelmien takia kesken ja Reden on paljastanut sillä olevan muutenkin “keskittymisvaikeuksia”.

Vai onko pohjapari sittenkin Bold Eagle-Timoko? Kuudensiin ja viimeisiin Amériqueihinsa valmistautuvan Timokon on raportoitu treenanneen loistavasti. Kyseessä on teräshevonen, joka on saanut jo pidempään olla terveenä. Vanhalla oriilla ole mitään hävittävää ja Prix d’Amérique-voitto olisi enemmän kuin tervetullut kruunu siitosori-ilmoituksiinkin. Taktiikaksi treenari Richard Westerink on paljastanut vanhan kunnon “keulaan ja kukat” -strategian. Kuski Björn Goopille on annettu ohje pitää kyyti kylmänä alusta loppuun ja kokeilla toisenlaista, tasaisempaa ja armottomampaa,  vauhdinjakoa kuin viimeksi Prix de Bourgognessa, jossa se joutui taipumaan Bold Eaglelle.

Yllättäjät? Redenin Call Me Keeperiin uskovat yllättävänkin monet. Esimerkiksi Paul Vercruysse, joka valitsi oriin kärryt viime ajat kovin vaisuna esiintyneen Oasis Bi’n sijaan.

Toinen mielenkiintoinen kysymysmerkki on Jean-Michel Baziren valmentama ja ajama punainen tamma Belina Josselyn, jonka paha vastustaja on sen kuuma luonto, lähtölaukka uhkaa.  Kuusivuotiaan Belinan kohdalla mietitään, tarvitaanko sekkiä vai ei.  Tamma on samaa hyvää B-ikäluokkaa kuin suursuosikki Bold Eagle, aina kova Bird Parker, jolla on tosin vain viikon palautumisaika viime sunnuntain Cornulieristä,  sekä Belgiquen yllätysvoittaja kahden viikon takaa, Briac Dark.

 

29.1. klo 16 Korjaus Bold Eaglen kengitystiedoissa!

Tänään sunnuntaina klo 17.05 Suomen aikaa. Lähtöviivalla 18 lähtijää alkaen pienirahaisimmasta Treasure Kronoksesta (400 856 euroa) ja päättyen rahapresidenttiin Timokoon (4 301 098 euroa). Listalla ylimpänä hevosen nimi, sitten kuski, omistaja ja valmentaja. Kuvassa kuski. Kuva: LeTrot

 

 

Lisää teemasta: Prix d'Amérique