Hevosesta otetuista veri-, virtsa- tai muista näytteistä ei saa kilpailuhetkellä löytyä elimistöön kuulumattomia lääkeainejäämiä.
Hevosesta otetuista veri-, virtsa- tai muista näytteistä ei saa kilpailuhetkellä löytyä elimistöön kuulumattomia lääkeainejäämiä.

Callela Ikaroksesta positiivinen lääkeainetestinäyte – syynä rehut

Julkaistu

Hippoksen hallitus käsitteli tänään perjantaina Jere Taulion valmentaman Callela Ikaros -nimisen hevosen positiivista lääkeainetestiä. Hevosen virtsanäytteessä oli todettu kofeiinia ja teofylliiniä.

Positiivinen lääkeainetesti otettiin 5.9.2020 Vermon kilpailun jälkeen, jolloin hevonen hylättiin pitkän laukan vuoksi, mutta se voitti suurkilpailulähdön perusteella 1 400 euron palkinnon.

Suomen eläinkilpailujen antidopingtoimikunta käsitteli asiaa kokouksessaan 19.11.2020, ja annettuihin selvityksiin nojaten se pitää todennäköisenä rehukontaminaatiota, eli rehujen saastumisesta johtuvaa positiivista lääkeainetestinäytettä.

”Näytöt ovat sen kaltaiset, ettei ole tapahtunut mitään tuottamuksellista eikä tahallista vaan jotain ihan muuta. Peritään voittosumma pois, eikä tule muita sanktioita”, Hippoksen hallituksen puheenjohtaja Juha Rehula kommentoi päätöstä.

Ravikilpailusääntöjen mukaan hevosesta otetuista veri-, virtsa- tai muista näytteistä ei kuitenkaan saa kilpailuhetkellä tai siihen verrattavan suorituksen aikana löytyä elimistöön kuulumattomia lääkeainejäämiä, minkä vuoksi Callela Ikarosin kilpailusuoritus mitätöidään eikä sen voittamaa palkintoa makseta.

”Asia ei tullut sillä lailla yllätyksenä, että päivää ennen kuin Martti Tala soitti positiivisesta näytteestä, tuli rehuvalmistajalta sähköposti, että heidän rehustaan oli löytynyt kofeiinia. Siitä oli tullut paloja ympäri Eurooppaa”, Jere Taulio kertoo.

”Kofeiinia oli vain yhdessä erässä. Meille tulleessa lavassa oli kahta erää, ja onneksi avattiin kofeiinia sisältänyt säkki vasta karsinnan jälkeen. Muuten olisi pitänyt palauttaa karsintavoitosta tullut 9000 euroakin. Nyt kun finaalissa tuli laukka, piti palauttaa vain 1400. Ollaan pidetty hevosia tauolla, kun ollaan odotettu asian selviämistä, vaikkei sitä vaadittukaan. Asianajaja hoitaa asiaa, ja korvauksia tullaan hakemaan.”

Hevonen vapautetaan kilpailukiellosta, kun voitettu palkinto on maksettu takaisin.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi