Tuukka Varis ja Euforia komeilevat perjantain Hevsurheilun kannessa. Kannen kuva: Anu Leppänen
Tuukka Varis ja Euforia komeilevat perjantain Hevsurheilun kannessa. Kannen kuva: Anu Leppänen

Euforinen tunne

Julkaistu

Tuukka Varis tekee valmennettaviensa kanssa tarkkaa työtä, sen todisti viimeksi hänen omistamansa ja valmentamansa shetlanninponi Euforia kuninkuusravisunnuntaina voittamalla ponien SM-montén Ilona Rekilän ratsastamana.

”Olin ehkä kuuden vanha ja istuin kyydissä aisalla, kun äiti ajeli suomenpienhevosoriillaan. Olisin niin halunnut ohjiin, mutta eihän niitä voinut mulle antaa, se oli nuori ja aika karski ori kuitenkin. Sen sijaan sain ponin”, Tuukka Varis kertoo.

Todellinen kipinä raviurheiluun syttyi lopulta Jari ja Mervi Honkosen tallilla Konnevedellä. Siellä pidettiin poniravikoulua, jossa Variskin kävi.

”Honkosten perheellä on suuri merkitys siinä, että alun perin päädyin tämän harrastuksen pariin. Tai eihän tämä enää mikään harrastus ole, vaan ihan elämäntapa.”

Ketä Varis ihailee? Miten Euforia tuli taloon? Mitä Varis ajattelee menestyksestä? Perjantain Hevosurheilu kertoo.

Pohjois-Amerikan arvostetuin kilpailu The Hambletonian Stakes ratkeaa lauantaina iltapäivällä paikallista aikaa Meadowlandsissa. Ensimmäisen kerran 3-vuotiaat ravurit tavoittelivat hambogloriaa 1926, ja New Jerseyn pääradalla kisa ajetaan 40. kerran. Vähintään miljoonan dollarin palkintosumma hambossa on ollut vuodesta 1983 ja niin nytkin, vaikka karsintojen palkintoja leikattiin. Lehdessä pureudumme laajasti sekä pääkilpailu The Hambletonianiin että Hambletonian Oaksiin.

Hevosen ensiapukursseja vetäneen eläinlääkäri Maria Pyykösen mukaan ähkyn ensiapu osataan tavallisesti todella hyvin, eli ihmiset muistavat juottaa ähkyhevosta ja talutella sitä rauhallisesti ennen eläinlääkärin saapumista. Sen sijaan haavojen sitomisessa ja hauteiden tekemisessä on Pyykösen mielestä edelleen toivomisen varaa.

”Vieläkin tulee monesti vastaan ihmisiä, jotka eivät ole koskaan tehneet kaviohaudetta tai eivät osaa sitoa haavaa. Näitä taitoja pitäisi harjoitella jo ennen hätätapauksia. Myös kengän irrotus on erittäin hyödyllinen taito.”

Perjantain lehdestä löydät laajan artikkelin hevosen ensiavusta, ja ensi viikolla ensiapuasiaa on luvassa lisää.

Ratsastuksessa tutustumme Cecilia Gundersbyhyn ja Valtteri Reiliniin, jotka pitävät Klaukkalassa Stall Solbackaa. Yrittäjien ajatus on, että ratsastuskoulussakin ihmisten pitää oppia tuntemaan hevonen eläimenä, ja siksi heidän kuuluu taitojensa mukaan myös hoitaa opetushevosia ja huolehtia niistä.

”Meidän tallissa ei ole konseptia, jossa asiakkaalle talutetaan eteen valmiiksi laitettu hevonen. Eikä sitä pitäisi olla koko lajissakaan, vaikka kansainvälisessä kilparatsastuksessa sellaista paljon nykyään näkeekin”, Valtteri Reilin painottaa.

”Kyllä hevosen kanssa olemisen pitäisi olla lähtökohta koko lajille.”

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digituotteena.

Digilehti sisältyy kaikkiin Hevosurheilun ja 7 oikein -lehtien tilauksiin. Sen voi lukea missä päin maailmaa tahansa lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta.

Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi