Henrikki Halmeen maailmassa löytyy aina parempia siitostammoja
Siitostamman kohdalla pitäisi aina pystyä arvioimaan juuri sen yksilön lahjakkuutta. Suku antaa viitteitä edellytyksistä, ja aina jossain päin maailmaa on omia siitostammoja parempia yksilöitä, usein ihan kohtuuhintaisiakin. Siinä She Loves Youn ja Still Loving Youn kasvattaja Henrikki Halmeen prinsiippejä.
”Siitostammalla pitäisi aina olla omaa lahjakkuutta. Kun ostimme huutokaupasta S.J.`s Caviarin starttaamattoman täyssiskon, se ei ollut mikään ongelma. Jos saman sukuinen tamma olisi startannut 38 kertaa ja voittanut vain kerran, se olisi ollut ongelma”, Halme muistelee SJ´s Shad Roen hankintaa.
Tuo starttaamaton tamma maksoi huutokaupassa 11 000 dollaria ja on jättänyt sekä She Loves Youn että Still Loving Youn.
Halme muistuttaa emätamman ja emänemän kohdalla voittojen määrästä.
”Vaikka voittosummakaan ei olisi kovin korkea, on paljon voittoja muutamaan vuoteen ottanut yksilö emälinjassa aina kiinnostava asia. Se voi olla hyvä indikaatti.”
Samalla Halme muistuttaa, että tilastollisesti ei ole todistettu, että juuri lähiemien saavutukset määrittäisivät menestystä.
”Mutta siitä on tullut maan ja maailman tapa ajatella että niin on. Olen itse siinä mukana, mutta sitä ei ole todistettu, että esimerkiksi emänemä olisi tärkeämpi kuin isänemä.”
Halmeen mukaan ei kannata astuttaa tammaa, jolla sekä itsellään että emällään on huonot näytöt, varsinkaan, jos tekee varsoja myyntiin.
”Silloin joutuu myymään varsaa kolmannen emän näytöillä, eikä sellainen ole kaupallisesti kannattavaa. Kannattaa mieluummin harkita siitostamman vaihtoa.”
Omia siitostammojaan arvioidessa kannattaa aina muistaa, että parempiakin on.
”Olemme Anssi Suomisen kanssa tuoneet Harrisburgin huutokaupasta parikymmentä hevosta. Se ei ole mikään iso temppu, pitää olla tietämystä, määrätietoisuutta ja tietty määrä euroja.”
Isäoriiden sukuja tutkiessa kannattaa aina pohtia myös sitä, miten paljon joku ori sai aikanaan tammoja ja miten pitkän uran se teki.
”Arnie Almahurst ja Vekku-Lento ovat rotujensa parhaita, mutta niistä ei juuri puhuta, kun siitosura ei ollut niin mittava kuin muilla oreilla.”
Keskiviikon Hevosurheilu kertoo lisää Henrikki Halmeen ajatuksista suomalaisesta raviurheilusta ja kasvatuksesta. Artikkelissa kerrotaan myös miten Olli-Pekka Kallasvuosta tuli hevosenomistaja.