Nuorta varsaa vedettiin ravikärryjen perässä. Kuvituskuva.
Nuorta varsaa vedettiin ravikärryjen perässä. Kuvituskuva.

Hoipertelevaa varsaa vedettiin perässä pitkin ravirataa: miehelle tuomio eläinsuojelurikoksesta

Julkaistu

Kanta-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1980 syntyneen miehen 60 päiväsakkoon eläinsuojelurikoksesta. Mies sitoi varsan ravikärryihin ja veti tätä vanhemman hevosen perässä Riihimäen raviradalla. Suomen Hippos asetti miehen kilpailukieltoon.

Tapahtuma sai alkunsa, kun lenkillä ollut todistaja havaitsi Riihimäen raviradalla kärryjen edessä aikuisen ravihevosen, jonka kärryjen perään oli kytketty nuori varsa.

Oikeudessa todistaja kertoi kuvanneensa videolle tapahtumia ja havainneensa, kuinka huonokuntoisen oloinen varsa hoiperteli ja jopa kaatui aikuisen hevosen vetäessä sitä perässään. Valjakko kiersi raviradan kerran ympäri ja kulki satoja metrejä tallialueella.

Varsa oli todistajan mukaan niin loppu liikuttamisen jälkeen, että se tärisi eikä reagoinut ulkopuolisiin asioihin. Varsa myös kaatui eikä päässyt hevoskuljetusautoon.

Todistaja soitti hätäkeskukseen ja poistui paikalta poliisin saapuessa paikalle.

Oikeudessa todistanut Hippoksen asiantuntijaeläinlääkäri Martti Tala kertoi oikeudessa, että videotallenteissa näkyy hänen mielestään, kuinka alakuntoista, pienikokoista ja ilmeisesti suomenhevosvarsaa vedetään pakolla vanhemman hevosen perässä.

Yhdessä tallenteessa näkyy Talan mukaan selvästi, kuinka alakuntoinen, pörrökarvainen ja pullomahainen varsa vastustelee voimakkaasti. Se on pakolla laitettu riimusta kiinni edellä ajavan hevosen kärryjen takana olevaan verkkorakenteeseen.

Tala arvioi oikeudessa, että kyseisessä kunnossa olevan varsan koulutus ei ole oikein, eikä ole yleistä, että alle vuoden vanhoja varsoja edes koulutetaan.

Tala arvioi, ettei tallenteelta havaittavissa oleva koulutustapa ole sallittua, vaan poikkeuksellista. Tavatonta on, että varsa sidotaan pakolla kiinni eikä se ole normaali menettely, miten varsaa opetetaan ajolle. Tala arvioi oikeudessa tallenteelta havaitun koulutusmetodin olleen käsittämätöntä eläimen kiusaamista eikä hän näe siinä mitään hyötyä.

Tuomittu mies kertoi esitutkinnassa olleensa tapahtuma-aikaan opettamassa suomenhevosvarsaa varusteisiin ja radalla olemiseen. Varsalla oli valjaat ja päävehkeet, kuolaimet ja suitset päässä sekä riimu, josta se oli kiinni molemmin puolin edellä menevän hevosen kärryissä.

Miehen mukaan varsa laittoi niin kovaa vastaan, että he menivät sen kanssa vain kierroksen, eli noin kilometrin matkan, ja lämmittelyradan yhteen kertaan kävellen.

Mies kiisti syyllistyneensä asiassa eläinsuojelurikokseen. ”Ihmiselle, joka ei ole hevosta nähnyt tai tiedä miten se käyttäytyy, tilanne voi näyttää epämiellyttävältä. Jos kovaluonteiselle hevoselle antaa periksi, kun se vastustelee, sitä ei opeta kukaan sen jälkeen. Jos varsa olisi ollut väsynyt, se olisi laittanut hanttiin”, hän lausui esitutkinnassa.

Tuomittu totesi myös, että hevosen sitominen kiinni ei ole eläinsuojelulain tai -asetuksen vastaista. ”Sitä pitää koulutustilanteessa päästä vetämään, että se oppii liikkumaan.”

Tuomitulla on Hippoksen Heppa-järjestelmän mukaan tällä hetkellä neljä hevosta valmennuksessaan.

Tuomiolauselmassa todetaan, että teonkuvauksen mukaista menettelyä ei voida perustella varsan kouluttamisella, vaan valittu koulutustapa on ollut kohtuuttoman ankara. Vastaajan on täytynyt ymmärtää menettelynsä varsin todennäköisenä seurauksena olevan tarpeettoman kärsimyksen ja liiallisen rasituksen aiheutuminen varsalle. Kokonaisuutena arvioiden menettelyä ei voida pitää niin vähäisenä, että kyseeseen tulisi lievä tekomuoto.

Rangaistuksen mittaamisessa oikeus otti huomioon sen, että vastaajan menettelyn kesto ja siitä varsalle konkreettisesti aiheutuneet fyysiset seuraamukset ovat jääneet asiassa jossain määrin epäselviksi.

Tuomio annettiin 10.5., ja se on lainvoimainen.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi