Hyrylälle hyvästit 30 vuotta sitten
Tuusulan Hyrylän raviradalla ajettiin kilpaa 63 vuotta, viimeiset totoravit olivat 30 vuotta sitten, 11.6.1990.
Maanantaina 11.6.1990 kello 18.00 alkoivat Hyrylän perinteisen radan viimeiset ravit. Päivä suomenhevosten kovimman lähdön vei Raineri Puikkosen Tähti-Ajatus, Pekka Roihan Vermin ahdistellessa maaliin saakka. Tähti-Ajatus oli kolme vuotta myöhemmin Lappeenrannan kuninkuuskilpailussa hopealla Petten jälkeen. Roiha ei tullut Parikkalasta asti Tuusulaan silkan Vermin takia. Neljä-viisivuotiaiden suomenhevosten Keski-Uusimaan Kultakello-ajossa oli tarjolla peräti 8 000 markkaa - sekä tietenkin kultakello. Kultakelloajo oli Tuusulassa perinteikäs, sen monista nimekkäistä voittajista löytyy niin Jukka Perttulan Akapeetus kuin Pentti Savolaisen Myrskylintu.
Roihalla oli mukana nelivuotias Ventin-Vintiö, joka oli lähdössä omaa luokkaansa. Myöhemmin lahjakas ori voitti mm. Kriteriumin karsinnan ja oli finaalissa viides. Sen kilpaura päättyi kuitenkin pahasti kesken vasta kuusivuotiaana. "Ventin-Vintiö vie kotona kovaa ja pystyy ihanneolosuhteissa alle 1.30-tulokseen täydellä matkalla. Tallissani on tällä hetkellä 20 hevosta ja niistä 15 on kylmäverisiä oriita", Roiha kertoi Hevosurheilulle Tuusulassa.
Perfect Lep ja Ari Moilanen olivat lämminveristen kovimman lähdön parhaat. Tuusulan viimeisen lähdön voitti Heikki Torvinen Velikuulla ja viimeisenä radan maalilinjan ylittäjänä oli Esa Juutin ohjastama A.L. Filur.
Perfect Lep (8) kurotti parhaiten päätösravien lämminveristen kovimmassa lähdössä.
Mitään suuria juhlallisuuksia päättäjäisissä ei pidetty. Rata-alueen kohtalo oli vielä hieman epäselvä. Sen ostanut Aivas Oy oli turhaan hakenut kunnalta soranottolupaa ja vielä vuonna 1992 Tuusulan Hevosystäväinseura kirjasi toimintasuunnitelmaansa saada alue takaisin hevosurheilukäyttöön. Tämä ei koskaan toteutunut ja nykyään alue toimii jätetäytemaan sijoituspaikkana.
Sen sijaan, kun Hyrylän rata vihittiin käyttöön 13.6.1927, oli paikalla juhlatunnelmaa ja hevosia aina ravikuninkaista Huovi ja Murto alkaen. 1940-luvulla Hyrylässä nähtiin monia nyt jo legendaarisia nimiä, kuten ravikuninkaat Eri-Aaroni, Valokas, Eri ja Eri-Vili.
Tuusulan käsiohjelma vuodelta 1946.
Radan koko historian kunniakkain päivä oli kuitenkin 29.6.1952. Näin siitä kertoo Hevostalous N:o 27/1952. "Tuusulan Hevosystäväinseura järjesti viime sunnuntaina Hyrylän raviradalla kilpailut, jotka muodostuivat ennätysraveiksi. Kauniin sään vallitessa intoutui juoksijakuninkaamme Akapeetus jälleen ennätysvauhtiin ja pudotti nimissään ollutta mailin ennätystä roimasti. Mailin kilpailu, jossa oli mukana Akapeetuksen lisäksi myös tähtijuoksijat Lohko ja Erkko, suoritettiin ennätysajona. Akapeetus aloitti juoksunsa hirmuvauhtia ja niinpä kilometrin väliajaksi merkittiin 1.24,2, mitä aikaa meillä ei tiettävästi ole aikaisemmin koskaan suomalaiselle hevoselle kilpailuissa merkitty. Loppumatka sujui myös hyvin ja tulokseksi saatiin uusi loistava suomalaisen hevosen mailin ennätys 2.17,2. Tämä uusi ennätys on kokonaista 3,7 sekuntia parempi aikaisempaa, myös Akapeetuksen nimissä ollutta ennätystä, ja lasketuksi kilometriajaksi saadaan siitä 1.25,3, mikä puuttuu vain yhden sekunnin kymmenyksen Eri-Vilin nimissä olevasta 1.000 metrin ennätyksestä."
Aika säilyi Suomen ennätyksenä peräti seitsemän vuotta, kunnes Ero-Lohko paineli vuonna 1959 tuloksen 24,8. Akapeetuksen tulos jäi myös loppuun saakka Hyrylän rataennätykseksi.
Tuusulan Hevosystäväinseura täyttää tänä vuonna 110 vuotta. Sillä on Tuusulan Rusutjärven kylässä 970 metrin Siippoon harjoitusravirata, jossa järjestetään vuosittain Mölyravit-nimellä kulkevat harjoitusravit.