Hevoskasvattajan tärkeä työkalu, Jalostuskuvasto 2020, on ilmestynyt. Kannen kuva: Anu Leppänen.
Hevoskasvattajan tärkeä työkalu, Jalostuskuvasto 2020, on ilmestynyt. Kannen kuva: Anu Leppänen.

Jalostuskuvasto on täällä!

Julkaistu

Hevosihmisen varmin kevään merkki on täällä: Hevosurheilun Jalostuskuvasto on ilmestynyt. 148-sivuinen tietopaketti on kaunis kuin karamelli ja täynnä asiaa.

Hevosurheilun Jalostuskuvasto tuo ori-ilmoitusten lisäksi luettavaksi tutkittua jalostustietoa, kasvattajien tarinoita ja huippuhevosten taustalla vaikuttaneita ajatuksia.

Tamman kohdunkaulan ongelmia on tutkittu Suomessakin. Kymmenen vuotta sitten Minna Tirkkonen teki Helsingin yliopistolla eläinlääketieteen lisensiaatin tutkielman aiheenaan kohdunkaulan sulkemisen vaikutus siemennyksen jälkeisen tulehdusreaktion voimakkuuteen.

Kun kohdun alueella on repeämä, silloin sen normaali toiminta on häiriintynyt. Juuri silloin voi käydä niin, ettei kohdunkaula riittävästi sulje kohtua ja eristä sitä ympäristöstä. Tiineys ei tällöin lähde alkuun tai se saattaa keskeytyä.

”Jos on pieni repeämä, sille ei välttämättä tarvitse tehdä mitään. Suuri voi jo haitata kohdunkaulan toimintaa”, eläinlääkäri Heidi Tapio kertoo.

Hän muistuttaa hevosen olevan verrattain hyvä synnyttäjä, mutta aina, jos tammaa on joutunut auttamaan varsomisessa, olisi hyvä tarkistaa synnytyskanavan rakenteet.

Hevosurheilun jalostuskuvastossa paneudutaan vaurioituneen kohdunkaulan korjaamiseen. Erilaisten synnytysvaurioiden korjaamiseen on hevosillakin hyvät mahdollisuudet.

”Tietoisuus siitä, mitä kaikkea tammalle voidaan tehdä, jos käy vahinkoja esimerkiksi varsomisessa, voisi olla nykyistä laajempaakin. Erilaisia hoitovaihtoehtoja kun on.”

Punkarin Hevostallilta Maariansillanlenkiltä Riihimäeltä on maailmalle ponnistanut yli lajirajojen tunnettu raviliigahevonen, E3:n tuplavoittaja Mascate Match. Sen emä, 13-vuotias Captivation, on lajitovereille näyttämässään kipakkuudessa pomo siitostammojen tarhassa.

Jalostuskuvastossa matkataan Markku Punkarin luokse katsomaan, missä niitä Match-varsoja oikein kasvaa. Samalla puhutaan historiasta, tulevaisuudesta ja hyvistä hevosista.

Tutustumme myös ravikuninkaan emälinjaan laajassa katsauksessa. Toisaalla Markku Lumiaho kertoo, miten hän löysi huipputammojen reseptin.

Jalostuskuvaston teemana on kotimainen kasvatus, ja tutustumme sivuilla myös Saharan Ravitalliin, Ordenojan oriasemaan ja Kivisaaren oriasemaan. Jokaisen taustalta löytyy kertomisen arvoisia tarinoita ja huikea määrä jalostustietoutta.

Nurmenviljelyn kulmakiviä ovat kunnollinen perustaminen – mieluummin suojaviljaan – rikkojen torjunta, kalkitus, lannoitus kolme kertaa kesässä ja hylkylaikkujen niitto.

”Nurmen perustaminen pitää tehdä hyvin. Jos siinä tapahtuu isompia virheitä, eli kasvusto jää liian harvaksi tai aukkoiseksi, on niitä vaikea korjata myöhemmin. Ja kun se perustaminen on kuitenkin työläin vaihe, kannattaa se tehdä huolella, ettei uusimista tarvitse tehdä kesken nurmikierron”, toteaa Luonnonvarakeskuksen johtava tutkija Perttu Virkajärvi.

Hän on erikoistunut nurmenviljelyyn ja tutkii muun muassa nurmikasvien kasvutekijöitä ja satofysiologiaa, nurmenviljelyn ympäristövaikutuksia ja nautakarjatalouden ravinnekiertoa. Nautatilalliset ovat nurmenviljelyn ja laiduntamisen huippuosaajia. Hevosta ei voi verrata nelimahaiseen märehtijään, mutta nurmi on nurmea, söipä sen mikä eläin hyvänsä. Virkajärvi kertoo Jalostuskuvastossa, millä toimenpiteillä hevoslaitumet saadaan kukoistamaan.

Tuttuun tapaan kuvastosta löytyy kattavat siitosori-ilmoitukset. 52 sivua orheja on valmiina tarjoamaan palveluksiaan tammoille.

Jalostuskuvasto on myynnissä Hevosurheilun tuotekaupassa ja hyvinvarustelluissa lehtipisteissä kautta maan 21.2. alkaen.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi