Poissaoleva katse? Opettele tunnistamaan hevosen kipuilme. Kannen piirros: Leena Alerini
Poissaoleva katse? Opettele tunnistamaan hevosen kipuilme. Kannen piirros: Leena Alerini

Kipu suojelee ja varoittaa – kipukäyttäytyminen hevosilla hyvin hienovaraista

Julkaistu

Perjantain Hevosurheilussa puhutaan kivusta ja kivun fysiologiasta. Kipu on hyödyllistä, mutta kroonistuessa siitä tulee ongelma. Lähikuvassa omistajalleen tärkeä Staro Miami siirtyy siitokseen ja ratsastuksessa pohditaan kokoamisen kovaa ydintä.

Kärsimys on hinta, joka maksetaan kivusta, hienosta mekanismista ja elimistön tärkeästä merkkijärjestelmästä. Kipu suojelee ja varoittaa kudostuhosta.

Akuutista kivusta on eläimelle suuri hyöty. Koska kipu on elimistön ratkaisevan tärkeä suojamekanismi, evoluution on ollut tarkoituksenmukaista muokata siitä mahdollisimman epämiellyttävä kokemus, tarpeeksi tehokas. Tässä kohtaa kuvaan astuu mukaan kärsimys. Kun kipuun liittyy kärsimys, joka on jotakin, mitä ei missään nimessä haluta, sitä vältetään, siitä pääsemiseksi nähdään vaivaa ja opitaan keinoja välttää sitä vastaisuudessa – kaikki eloon jäämisen kannalta hyödyllisiä pyrkimyksiä.

Mistä tunnistaa hevosen kipuilmeen? Miksi kroonistunut kipu on haitallista, muutenkin kuin eettisesti? Missä kohtaa elimistöä kipu muuttuu kivuksi? Mitä erilaisia kipuja on olemassa? Miten kipu vaikuttaa hormonitoimintaan? Miten kivun voi katkaista? Perjantain Hevosurheilu kertoo.

Staro Miami päätti uransa Vermon perinteisen Tammatähden voittoon. Edessä olisi vielä ollut kilpailtavaa, mutta omistaja Martti Simonen päätti toisin.

”Vaikka se voitti Vermossa, näin omasta mielestäni, ettei se ollut sellainen, mitä se parhaimmillaan on ollut. Tuli olo, että se on tehtävänsä suorittanut näiltä osin. Vähiten siinä kohtaa ajattelin rahaa.”

Millä oriilla Staro Miami astutetaan? Miten Etta Pakkasesta tuli sen hoitaja? Mitä jäi mieliin kisareissuilta Ruotsiin? Kuinka tarina jatkuu?

Ratsastuksessa puhutaan kokoamisesta. Hevosten biomekaniikan asiantuntija Miisa Wikman kertoo, että hevosen massa ei nähtävästi kokoamisessa juurikaan siirry konkreettisesti takajaloille, ja esimerkiksi piaffissakin niin kutsuttu maan reaktiovoima pysyy edelleen etujaloilla suurempana kuin takajaloilla. GP-hevosilla tehdyssä tutkimuksessa saatiin myös tulos, että hevosten takaosat eivät piaffeissa ole sen alempana kuin muutenkaan.

Osa kokoamisessa tapahtuvista asioista lieneekin optista harhaa. Silti se on asia, joka tuntuu satulaan ja tekee asioiden suorittamisesta mahdollista. Hevosurheilusta paneudutaan asiantuntijoiden vinkkeihin kohti oikeaoppista kokoamista.

Uutisissa kerromme vastuullista ja elinvoimaista raviurheilua ja hevoskasvatusta Suomessa selvittävän työryhmän toimeksiannosta sekä Hevosopiston tilanteesta.

Kiinnostuitko? Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digiversiona.

Digilehden voi lukea missä päin maailmaa tahansa. Kätevästi digilehteä lukemaan pääsee lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta. Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.

Tilaa lehti täältä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi