Kuolaintutkimuksen tehneelle Kati Tuomolalle Eläinlääkäriliiton eläinten hyvinvointipalkinto
Tuomola sai Eläinlääkäripäivien avajaisissa tunnustusta hevosten eteen tekemästään tutkimustyöstä, mutta myös siitä, että on onnistunut viemään viestin perille heille, joita se koskettaa, eli ravihevosten ja myöhemmin myös kenttähevosten omistajille ja taustajoukoille. Artikkeileita on ilmestynyt suomalaisissa lehdissä, muun muassa Hevosurheilussa, mutta myös ulkomaisissa hevosalan medioissa.
Tuomola pohti tilaisuudessa, mitä hevosen hyvinvointi on. Hän sanoo, ettei ole eläinoikeusajattelija, vaan hän lähtee siitä, että ihminen voi eläimiä käyttää, kunhan tietyt ehdot ja oikeudet toteutuvat, esimerkiksi oikeus lajityypilliseen käyttäytymiseen ja hyvään, kivuttomaan kohteluun.
Hevosten suuvauriot ovat suun sisällä, eikä niitä näe, jos ei suuhun katso.
"Ei niitä vaurioita kukaan tahallaan tee, mutta ei se kuolain yksinäänkään siellä vaurioita aiheuta", hän totesi.
Tuomola on joutunut pohtimaan kuinka toimia tilanteessa, jossa löydökset eivät ole miellyttäviä kaikille. Yksi vaihtoehto on katsoa vain muualle. "Itsekin olen kääntänyt katsetta pois, mutta voiko eläinlääkäri lopulta tehdä niin."
"Tässä yhteydessä eteen on tullut myös se, kuka saa sanoa asiasta ja mitä saa sanoa."
Tuomola kertoi kollegoilleen ja muille paikalle olleille olleensa vaientamis- ja kontrollointiyritysten kohteena.
"Suomessa on sanavapaus, mutta kyllähän sellainen helposti johtaa itsesensuuriin."
Tuomola jatkaa aiheen tutkimista. Hän suunnittelee väittelevänsä suuvaurioista ensi vuonna tohtoriksi.
Ravihevosen suuterveysopas 2.0 julkaistiin keväällä 2021 yhteistyössä tietokirjailija Nina Mäki-Kihniän kanssa ja tarjolla on myös video hevosen suun tutkimisesta.
SELLin oma tiedote palkitsimisista