Kuukauden hevonen pitkälle tauolle – ”Se on vähän liiankin älykäs hevonen”
Suur-Hollola-ajon voittaja MAS Champ esitellään Hevosurheilun heinäkuun Kuukauden hevosena. Viikonlopun tuhdissa lukupaketissa myös Ruunaruhtinuuteen valmistautuvan Aatsin kuulumiset. Ratsastuksessa viivähdetään vielä olympiahumussa.
Viime Ravigaalassa Vuoden komeettana palkittu Mas Champ on ollutkin melkoinen komeetta. Suur-Hollola-voittonsa jälkeen se on ikäluokan 2015 kolmanneksi eniten ansainnut Suomessa syntynyt lämminveriravuri heti Graceful Swampin ja Peanutsin jälkeen. Rahansa MAS Champ on kerännyt muualta kuin ikäluokkakisoista. Kun Lewis Ale syksyllä 2018 voitti ikäluokan kriteriumin 112 500 euron potin, MAS Champ oli juossut urallaan yhden startin, jonka se toki oli voittanut.
Kun Graceful Swamp syksyllä 2019 sai derbystä 150 000 euroa, MAS Champin ura käsitti viisi starttia, joista se oli voittanut neljä ja ollut kerran kakkonen. Ruunan voittosumma oli tasan 10 000 euroa.
Vaikka MAS Champ oli nelivuotissyksynään vasta uransa alussa, jo statistiikka kertoo lahjakkuudesta. Sitä MAS Champilla on ollut alusta asti, ja se olisi voinut olla suurikin ikäluokkatähti, jos asiat olisivat menneet toisin.
”Se meni jo kaksivuotiaana niin hyvin, että sillä olisi voinut ajaa kilpaakin, mutta meillä ei kilpailla kaksivuotiailla”, valmentaja Antti Ojanperä kertoo. ”Vähän harmittikin, kun ei tullut ajettua kilpaa kaksivuotiaana, kun kolmevuotiaana tuli niitä ongelmia.”
Mitä ongelmia MAS Champille tuli ja miten niistä noustiin? Miksi hevonen joutuu jälleen pitkälle tauolle? Miten MAS Champ päätyi Ojanperän talliin? Miten Ojanperä kuvailee hevosen luonnetta? Mikä siitä tekee niin hyvän? Lue lisää Hevosurheilusta.
Ylivieskassa ravataan perjantaista lauantaihin Ruunaruhtinuudet. Aatsi lähtee kisaan elämänsä vireessä. Mutta miten taustajoukkojen odotuksille kävi, kun mailille tuli rata 11?
Ratsastuksessa analysoidaan Tokion olympialaisia. Kohua herättänyttä viisiottelun ratsastusta toki, mutta myös Ruotsin joukkuekultaa esteillä. Ruotsin edellisestä olympiajoukkuekullasta on kulunut 97 vuotta. Nyt sitten Malin Baryard, Peder Fredricson ja Henrik von Eckermann ovat parrasvaloissa ja maailma ihmettelee, mihin taikakattilaan ruotsalaiset oikein ovat pudonneet.
Kerromme myös suomalaisesta Tiia Karhusta. Hän hoiti Tokion olympialaisissa ruotsalaisen von Eckermannin ratsastamaa King Edwardia, joka hyppäsi – ainoana estehevosena koko olympialaisissa – kaikki kuusi valtavaa rataa pudottamatta yhtään ainoaa puomia.
Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digiversiona.
Digilehden voi lukea missä päin maailmaa tahansa. Kätevästi digilehteä lukemaan pääsee lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta. Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.
Tilaa lehti täältä.