Kuukauden hevonen selätti vaikeudet – ”Jos tämä ei olisi Kartier, hän sanoisi että tämä oli tässä”
Kuukauden hevosemme on paitsi voitokas, myös kovia vastoinkäymisiä kokenut Kartier. Jo nuorena se joutui ähkyn takia leikkauspöydälle. Se on toipunut myös 70-prosenttisesta jännevammasta. Tuolloin sitä hoiti eläinlääkäri Antero Tupamäki.
”Kun Antero näki jalan ensimmäistä kertaa, hän sanoi, että jos tämä ei olisi Kartier, hän sanoisi, että tämä oli tässä”, Päivi Korvenranta kertaa.
Mielen se laittoi matalaksi omistajallekin, kun hän näki jalan.
”Se oli kumminkin mennyt jo 21,9, niin ajattelin lähinnä, että saadaan sen siitosura pelastettua. Kun ajelin kotiin, pysähdyin Kuortin ABC:lle ja piti aika pitkään huokaista, ennen kuin matka jatkui.”
Mistä Kartierin nimi juontuu? Miksi Kartier oli vain kolme viikkoa Pauli Raivion valmennuksessa?
Millaiset mietteet valmentaja Heikki Mikkosella ja kasvattaja-omistaja Päivi Korvenrannalla on Forssan kuninkuusraveista?
Miten Kartier valmentautuu? Millaisia vastoinkäymisiä ori on kokenut? Lue lisää Hevosurheilusta 2.3.
Seppo Härkönen on innokas ravimies ja kauppias, joka ei anna välimatkan Lapista raviradoille häiritä harrastustaan, vaikka lähimmälle maakuntaradalle (Rovaniemi) on matkaa 425 kilometriä. Nyt oma kasvatti Lapland Royal lunastaa lupauksia.
Hevosurheilu seurasi eläinlääkäri Tanja Pehkosen työpäivää Tampereen Hevosklinikalla.
Eläinlääkärin työssä normipäivä on se, joka alkaa aamulla ja loppuu yleensä hieman myöhemmin kuin oli tarkoitus. Se, mitä siinä välissä tapahtuu, on joka päivä jotain erilaista.
Hevosten hoidosta ja lääkinnästä puhuttiin jo yli 200 vuotta sitten julkaistussa Häste-Bokenissa, joka ilmestyi vuonna 1760. Sen oli kirjoittanut ruotsalainen ratsutilallinen, rusthollari Sven Samuelsson, joka oli aikansa kuulu hevosparantaja. Kirja suomennettiin 1861, ja sille oli selkeä markkinarako. Toimittaja Harri Lind vie Hevosurheilun lukijat aikamatkalle tuon ajan lääkintä- ja jalostusneuvoihin.
Ratsastuksessa puhutaan selän läpi tai yli ratsastamisesta, läpiratsastamisesta. Se on usein toistuva termi, mutta mitä se tarkoittaa?
Jotta hevonen pystyisi hyvin kantamaan ratsastajansa, sen on oltava selästään rento. Vain silloin se kykenee nostamaan selkäänsä ja säkäänsä, pyöristämään ja ryhdistämään koko etuosaansa, ottamaan käyttöön takajalkansa ja koukistamaan nivelensä. Lue lisää ratsastuksen taitoa käsittelevästä Hevosurheilun artikkelista.
Uutisissa kerromme ravihevosten valmennusmaksuihin kohdistuvasta nousupaineesta. Käsittelemme myös Ukrainaa, jonne Venäjä hyökkäsi järkyttäen koko Eurooppaa. Kuinka ratsastusurheilun keskusjärjestöt vastasivat, entä Suomen Hippos? Kuinka käy Suomessa talleilla työskentelevien ukrainalaisten? Kuinka eurooppalaiset hevosihmiset auttavat perinteikkään hevosmaan kansaa ja hevosia? Lue lisää Hevosurheilusta.
Tuttuun tapaan Hevosurheilu tarjoilee myös kotimaan ravien lähtölistat aina tiistaihin asti.
Kiinnostuitko? Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digiversiona.
Digilehden voi lukea missä päin maailmaa tahansa. Kätevästi digilehteä lukemaan pääsee lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta. Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.