Erkki Taskila – Markus Keskimaunu: Täyttä ravia länsirajalla - Hevos- ja ravihistoriaa Länsi-Pohjasta. Väyläkirjat 2024. Sidottu, 224 sivua.
Erkki Taskila – Markus Keskimaunu: Täyttä ravia länsirajalla - Hevos- ja ravihistoriaa Länsi-Pohjasta. Väyläkirjat 2024. Sidottu, 224 sivua.

Länsi-Pohjan vauhdikasta hevos- ja ravihistoriaa

Julkaistu

Hevosystäväinseurojen ja hevosjalostusliittojen historiikit luovat alan kirjallisuuteen pohjaa. Ne kertovat asioita paikallisesta näkökulmasta ja auttavat alasta kiinnostunutta hahmottamaan kokonaiskuvaa, mitä tapahtuu ja mitä on tapahtunut. Ne ovat tietopankkeja. Todella monelta seuralta on tällainen vuosien varrella ilmestynyt, yleensä joidenkin tasavuotisjuhlien yhteydessä.

Tuoreimpana tähän kategoriaan liitetään Länsi-Lapin Hevosystävät ry:n julkaisema Täyttä ravia länsirajalla. Se kertoo Länsi-Pohjan alueen hevos- ja ravihistoriaa – kuten kirjan alaotsikko kuuluukin. Julkaisuajankohta valikoitui Tornion Laivakankaan raviradan täyttäessä tänä kesänä puoli vuosisataa, mutta kirja käy alueen historiaa läpi yli sata vuotta aiempaa.

Pienet yksityiskohdat, joita alaa tai lajia laajemmin koskevista kirjoista ei löydy, ovat tällaisten historiikkien herkkupaloja. Täyttä ravia länsirajalla ei petä tässä. Mainittakoon vain aivan loistava kuva Pohjois-Suomen ravilegendasta Oiva Kaartisesta sotilaspuvussaan vuonna 1945 kuninkuuskakkonen Kirrin-Kurrin rattailla. Tai tiedonjyvänen, että ravituomaristolle suotiin tiettävästi ensimmäistä kertaa Suomessa mahdollisuus tarkastaa lähdön tapahtumien kulku filmiltä Tornion jääraveissa vuonna 1973.

Täyttä ravia länsirajalla on perinteinen alan historiikki ja hyvä sellainen.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi