Neljällä Fabrice Souloyn hevosella positiivinen dopingnäyte

Neljällä Fabrice Souloyn hevosella positiivinen dopingnäyte

Julkaistu

Norjan raviurheilun keskusjärjestö Det Norske Travselskap (DNT) järjesti tänään Bjerken raviradalla tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin neljän Fabrice Souloyn valmentaman hevosen positiivisista dopingnäytteistä.

Your Highness, Un Mec d`Heripre, Lionel ja Timone Ek testattiin Oslo Grand Prix-viikonloppuna 12.6.2016. Un Mec d`Heripre on antanut positiivisen A-näytteen myös Solvallassa Elitloppet-viikonloppuna. Hevosten A-näytteistä löytyi reilusti raja-arvot ylittävä määrä kobolttia. Lionelin kohdalla myös B-näyte on jo osoittautunut positiiviseksi.

Positiiviset näytteet antaneet hevoset on asetettu kilpailukieltoon ja Fabrice Souloy toimintakieltoon Pohjoismaissa tutkimusten ajaksi. Euroopan raviliitto UET:lle on lisäksi lähetetty pyyntö Souloyn toiminnan keskeyttämiseksi muissa UET:n jäsenmaissa.

”Koboltin käytöllä pyritään lisäämään punasolujen määrää ja sitä kautta hapenkuljetuskykyä. Korkeina pitoisuuksina sillä on samankaltaisia vaikutuksia kuin EPO-hormonilla", Hippoksen eläinlääkäri Katja Hautala kertoo.

”Kobolttia on aikanaan käytetty ihmisillä anemian hoitoon. Sen käytöstä on kuitenkin luovuttu nopeasti vastaan tulevien myrkkyvaikutusten takia. Ei ole olemassa näyttöä siitä, että koboltin käytöstä olisi hevosille hyötyä. Ihmisillä siitä on ilmeisesti anemian hoidossa ollut hyötyä, mutta ihminen ja hevonen ovat kaksi täysin eri asiaa. Koboltti on korkeina pitoisuuksina hevosen soluille myrkyllinen siinä missä ihmisellekin", Hautala sanoo.

Suomessa hevosia on testattu koboltin osalta vuoden 2016 alusta lähtien.

"Otimme testeissä käyttöön kansainvälisen raja-arvon (< 0,1 μg/ml virtsassa ja < 0,025 μg/ml plasmassa). Käryjä ei toistaiseksi ole ollut. Raja-arvo on täytynyt määrittää, sillä koboltti on yleisesti käytetty. Sitä löytyy esimerkiksi monista täysrehuista. Samoin B12-vitamiini on koboltin esiaste. Dopingtapauksissa on kyse siitä, että hevosiin on pumpannut kobolttia sellaisia määriä, jotka eivät ole enää millään lailla normaalin hoidon ja ruokinnan rajoissa. Sen takia raja-arvon määrittäminen on ollut hankalaa, että mikä on dopingkäyttöä, ja mikä on normaalia lisäravinnekäyttöä. Tästä on kansainvälisissä piireissä keskusteltu paljon parin viime vuoden aikana, ja asiaa on tutkittu paljon", Hautala päättää.

Lisää asiasta keskiviikkona 14.9. ilmestyvässä Hevosurheilussa.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi