Oisin Quill ensimmäinen Suomessa ajava irlantilainen – Kokelasohjastajien EM Vermossa
Nuorukainen on tutkinut ajokkiensa taustat hyvin ja satsaa kaikkensa illan kilpailuihin. Maansa edustajana hän tekee historiaa.
Vermossa ajetaan tänään kokelasohjastajien Euroopan mestaruudesta. Lähtöjä on neljä, ja mukana on 11 ohjastajaa Euroopan raviliiton UET:n jäsenmaista. Suomea edustaa Jukka-Pekka Kauhasen tallilla työskentelevä Riku M Lindgren. Muut kilpailijat tulevat Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Venäjältä, Ranskasta, Belgiasta, Hollannista, Unkarista, Espanjasta ja Irlannista.
Irlantia edustaa 19-vuotias Oisin Quill. Hän on maansa ensimmäinen, joka ajaa Suomessa kilpaa.
”Tulee paineita, se on iso vastuu”, hän naurahtaa. ”Oli hienoa saada kutsu ja päästä edustamaan kotimaata. Meillä oli kilpailusarja, jossa parhaat pisteet saanut valittiin EM:een, ja minä voitin.”
Quill on ensimmäistä kertaa Suomessa. Olosuhteet ovat pitkälti olleet sitä, mitä hän etukäteen odottikin. Nuorukaisen näkökulmasta yhtäläisyyksiä on paljon lajin suurmaahan Ranskaan.
”Kylmää täällä on, mutta mukavaa. Mieleeni tulee Ranska, sillä käymämme treenipaikat ovat olleet samankaltaisia kuin siellä ja myös täällä on ratavalmentajia. Irlantiin verrattuna tosi erilaista, sillä meillä radat ovat pienemmillä paikkakunnilla ja täällä kaupunkien yhteydessä. Esimerkiksi Vermo on keskellä suurta kaupunkiseutua.”
Raviradat ovat nekin hyvin erilaisia. Quill kertoo, että heillä radoilla on yleensä kaksi juoksurataa ja kolmantena ruohorata. Radan pituus on puoli mailia eli noin 800 metriä.
”Täällä radat ovat suuria ja leveitä. Kävimme Vermossa, ja se oli valtava, näytti kaikin puolin hienolta.”
Quillin isä on ravivalmentaja Finbarr Quill, ja poika ajaa kotitallinsa kalustoa. Kesällä Irlannissa raviurheilu on hektisimmillään ja silloin tallissa on yleensä 8-9 hevosta, mutta talvikauden hiljaisempana aikana niitä on neljä.
Maassa on Ison-Britannian tavalla järjestetty pääasiassa laukka- ja jonkin verran peitsikilpailuja, mutta ravien osuus on ollut pieni. Laji on kuitenkin kovassa nosteessa tällä hetkellä.
”Raviurheilu on viime vuosina kehittynyt ja suosio kasvanut koko ajan, kun ranskalaiset ovat tulleet mukaan. Ravihevosistamme 80% on ranskalaisia lämminverisiä.”
Quillin mukaan Irlannissa ei ohjastajana pysty itseään elättämään, ja ammatikseen hevosia valmentaa vain muutama ihminen.
”Kesällä ajan kilpaa kolme kertaa viikossa ja talvikaudella kerran, joskus kaksi viikossa. Se on yleinen määrä.”
Nuorukainen on ammatiltaan kengittäjä, ja suhtautuu työhönsä intohimolla.
”Kengitystä voi tehdä työkseen, ja minua on aina kiehtonut se. Tykkään selvittää hevosten jalkaongelmia ja miettiä ratkaisuja niihin, ja erityisesti saada nuoria hevosia kulkemaan paremmin.”
Quill on istunut hevosen kyydissä jo ennen kuin osasi kunnolla kävellä. Kun hänen isänsä ajoi jotakin hevosta, istui hän isän polvella mukana kyydissä. Ensimmäisen kerran hän ajoi kilpaa 15-vuotiaana ja on kisannut myös montéssa.
Tulevaisuudessa nuori mies haluaa jatkaa kengittäjänä, mutta mahdollisesti myös valmentaa ravihevosia.
”Mikäli lajin tilanne jatkaa kehittymistään, kuten se on tehnyt, se on varsin mahdollista. Tulevaisuus näyttää hyvältä sen suhteen.”
Tällä hetkellä Irlantiin on tekeillä kaksi uutta ja nykyaikaista ravirataa, ja hevosia tuodaan koko ajan enemmän. Eniten ranskalaisia ravureita, mutta myös amerikkalaisia. Ilmassa on myös keskustelua vedonlyönnin kehittämisestä.
Illan kilvanajoja Oisin Quill odottaa innolla. Hän on panostanut ajokkiensa taustojen selvittelyyn ja katsonut niiden juoksuja videoilta.
”Satsaan kyllä illan kilpailuihin. Olen tutkinut ohjastettaviani ja ne ovat hyvin rilaisia keskenään. Yhtä pitää piilottaa selissä ja toista voi heti ajaa eteenpäin. Ja kun jotakuta voi ajaa pidempään, toisella pitää odottaa loppuun ja sitten kiriä.”
Kovimpana vastustajanaan hän pitää ranskalaista Nicolas Richard Brossardia.
”Hänellä on paljon maileja takana ja eniten voittoja joukostamme. Jos hänet päihittäisi, olisi se mahtavaa. Joka tapauksessa tämä on hieno kokemus.”