Oulu olisi halukas ajamaan kuninkuusravit tänä vuonna – ”Jos säännöt kieltävät raviurheilun edun, sääntöjä pitää muuttaa”
Oulun ravirata teki Suomen Hippoksen hallitukselle esityksen halukkuudestaan ajaa kuninkuusravit tänä vuonna.
”Kuninkuusraveista on käyty paljon keskustelua ja siitä on harmistusta, ettei niitä meinata ajaa. Seinäjoki ilmoitti jo kuukausi sitten, etteivät he tänä vuonna halua ajaa niitä, ja olen ymmärtänyt, että siellä halutaan järjestää perinteiset kuninkuusravit oheistapahtumineen ja iltajuhlineen. Oulu olisi kiinnostunut järjestämään kuninkuusravit ilman yleisöäkin. Uskon, että meillä riittää siihen asiantuntemus, ja meillä on paikat niin kunnossa kuin ne voi olla. Varikollakin on uusittu katot, ja nyt uusittiin vierastalli eli olisimme ihan valmiita”, Pohjolan Hevosystävien seuran hallituksen puheenjohtaja Kari Eriksson kertoo.
”Meidän näkemyksemme on se, että olivatpa olosuhteet mitkä tahansa, niin tuo ravikilpailujen kruununjalokivi pitäisi voida ajaa, eikä sitä voi ajaa minään muuna kilpailuna. Se toisi televisionkin kautta paljon iloa ihmisille, ja ruudun ääressä olisi paljon sellaisia, jotka eivät muuten ole raveja seuranneet”, Eriksson jatkaa.
Hippoksen hallitus käsitteli Oulun ehdotusta tiistain kokouksessaan.
”Virallista vastausta ei ole vielä tullut, mutta epävirallisesti kuulin, ettei hallitus aio muuttaa aiempaa päätöstään. Mutta eihän sitä koskaan tiedä. Semmoinenkin sanonta on, että ooppera on vasta sitten loppu, kun lihava nainen lopettaa laulamisen.”
Hallitus päätti huhtikuun lopun kokouksessaan siirtää sekä Seinäjoen että Forssan kuninkuusraveja vuodella eteenpäin.
Oulu on ollut mukana hakemassa kuninkuusraveja. Hippoksen hallitus on esittänyt Oulua vuoden 2024 järjestäjäksi.
”Valtuuskunta asian päättää, mutta tavallaan ollaan jo listoilla mukana.”
Oulu on isännöinyt kuninkuusraveja vuosina 1954, 1969, 1981, 1994 ja 2010. Viimeisimmällä kerralla kruunattiin A.T. Eko ja I.P. Vipotiina.
Eriksson muistuttaa, että kuninkuusravit on aiemmin jätetty ajamatta vain sodan vuoksi.
”Ei korona niin paha ole, että se estäisi ne. Pohdimme sitäkin, että haluaisimme ne 2024 kuninkuusravitkin, mutta nyt ei saa ajatella niin ratakohtaisesti. Päällimmäinen ajatus on, ettei kuninkuusravit saisi jäädä ajamatta. Se on suomenhevosten juhla, jota seurataan ympäri valtakunnan. Veikkauksen kannaltakin se on koko ravipelipuolen suurin tapahtuma.”
Yleisön puuttumisesta huolimatta Eriksson uskoo tapahtuman kiinnostavan sponsoreita, jotka saisivat televisionäkyvyyttä.
Kuninkuusravien säännöistä hän toteaa, että jos säännöt estävät järkevien päätösten tekemisen, silloin sääntöjä pitää muuttaa.
”Jos säännöissä kielletään sellainen, mikä on raviurheilulle eduksi ja mikä tuo ihmisille iloa, silloin on tehtävä sääntömuutoksia. Mielestäni siellä säännöissä ei kuitenkaan ole sellaista kohtaa, mikä olisi esteenä.”
”Kuninkuusravien järjestäminen on valtuuskunnan päätettävä asia, mutta jos halutaan päätös nopeasti, nykyaikana se voidaan tehdä helpostikin. Hippoksen tehtävä olisi neuvotella, että se käy Seinäjoelle ja ettei tulisi ristiriitaa ratojen välillä. Ratkaisuja pitäisi tehdä mahdollisimman pian ihan jo hevosten taustajoukkoja ajatellen.”
Suomen Hippoksen valtuuskunnan seuraava kokous on vastikään vahvistettu pidettäväksi 24. kesäkuuta.