Ravikilpailusääntöihin väliaikainen muutos
Hippoksen hallitus päätti viikoittaisessa kokouksessaan, että koelähtöön joutuu kilpailutoiminnan jälleen alkaessa hevonen, jonka viimeisimmästä hyväksytystä kilpailusta tai koelähdöstä on kulunut yli 15 kuukautta.
Ennen muutosta koelähtöön joutui 12 kuukauden jälkeen. Kolmen kuukauden lisäys poistaa melkoisen varmasti ongelman niiltä hevosilta, joilla vuosi menee täyteen koronatilanteesta johtuvan tauon aikana. Muutos on tilapäinen.
Kokouksessa keskusteltiin ajankohtaisista asioista, joista toimitusjohtaja Vesa Mäkinen nostaa päällimmäiseksi Suomen hallituksen keskiviikkoisen päätöksen kompensoida Veikkauksen laskevia tuottoja lisätalousarviosta.
”Tänään käytiin ministeriön kanssa palaveria aamupäivällä, niin siellä tuli näitä asioita, että miten tästä eteenpäin sitten tämän vuoden osalta. Pitkään oli tilanne, ettei tiedetty tuottojen tasoa, mikä alalle tälle vuodelle on käytettävissä. Kun selvisi, että sitä on enemmän kuin on pystytty aikaisemmin olemaan varmoja, tulemme tämän pohjalta päivittämään aiempaa esitystä.”
Astutuskauden alkaessa huolettaa kasvattajapalkkioiden maksatus sekä sperman kuljetus.
”Se on tässä tilanteessa meille ensisijaisen tärkeää, että saataisiin kaikki ne tammat astutettua, jotka kasvattajat haluavat”, Mäkinen painottaa.
”Ministeriössä tehdään kaikki, mikä on mahdollista, että kasvattajapalkkiot saataisiin mahdollisimman aikaisin maksuun. Tietenkin toivotaan niitä huhtikuun puolella, mutta siihen ei saatu varmaa lupausta. Sinne toukokuun alkupuolelle vähän lupausta saatiin, ja aikaisemmin joka tapauksessa kuin aikaisempina vuosina.”
”Siemenen kuljettamiseen haetaan keskitettyjä ratkaisuja, koska siinä on normaaliaikanakin ollut haasteita, kun sisäinen liikenne ei Suomessa oikein kata tätä kokonaisuutta. Kartoitetaan palveluntarjoajia, jotka voisi tämmöistä kuljetusta toteuttaa.”
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä on puhunut julkisuudessa määrärahojen joustavasta käytöstä. Sille haetaan lupaa, mutta takeita sen onnistumisesta ei vielä ole.
”Raviradoille on myönnetty toimintatukia ja palkintotukia, jotka ovat korvamerkittyjä. Haetaan sellaista mahdollisuutta, että ne eivät olisi niin korvamerkittyjä vain jompaankumpaan tarkoitukseen”, Mäkinen selventää. ”Nimenomaan tämän poikkeustilanteen johdosta, kun raviradoilla on muutenkin hankaluuksia eikä ole käytännön tasolla mahdollisuuksia omaan varainhankintaan, kun raveja ei järjestetä.”
Hippoksen yt-neuvottelut saatiin päätökseen keskiviikkona. Resurssitarpeen vähennys on ensi tiistaista alkaen kuusi henkilöresurssia ja kesäkuun alusta kahdeksan, mikäli kilpailutoiminta ei käynnisty vielä siinä vaiheessa.
”Se toteutetaan osastokohtaisesti sovittavana lyhennettynä työaikana siltä osin, kun ei käytetä työaikasaldoja ja pitämättömiä lomia. Ei tule sellaista tilannetta, että joku henkilö olisi kokonaan lomautettu, vaan on katsottu eri osastoittain niitä lomautustarpeita ja se tarkoittaa lyhempää työaikaa tilapäisesti.”