Roger Johansson yhdistää Kirpun tarinassa faktaa ja fiktiota.
Roger Johansson yhdistää Kirpun tarinassa faktaa ja fiktiota.Kuva: Ada Pykäläniemi.

Roger Johansson puhalsi Kirpun henkiin - kohtasi kirjoitustyössä yhden ison haasteen

Legendaarisen Kirpun tarina julkaistaan kirjana Kouvolan Kuninkuusraveissa.
Julkaistu

Armoitettu suomenhevostuntija ja suomenhevosrodun varhaisvaiheisiinkin perehtynyt Roger Johansson kutsuttiin vuoden 2018 Rovaniemen Kuninkuusraveihin pitämään esitelmä Kirpusta tämän syntymäpaikalle Pöykkölään. Perehtyminen aiheeseen herätti Johanssonissa tiedonnälän: Kirpun tarinassa oli vielä paljon kerrottavaa.

Tietoa löytyi digitaalisesta sanomalehtiarkistosta, mutta sen vertaileminen Ludvig Fabritiuksen vuonna 1927 kirjoittamaan kirjaan ”Juoksijaori Kirppu jälkeläisineen” paljasti eroja yksityiskohdissa kuten vuosiluvuissa. Roger Johansson luotti enemmän sanomalehtiin, mutta hänen niiden pohjalta laatimaansa aikajanaankin jäi vielä aukkoja. Ne Johansson täytti fiktiolla.

”Kysyin itseltäni, voiko niin tehdä, ja tulin siihen päätelmään, että voi. 80 prosenttia kirjasta on faktaa, 20 prosenttia fiktiota”, hän arvioi.

Ongelmitta fiktio ei 1900-luvun alun faktoihin sulautunut.

”Iso haaste oli säilyttää itse kirjoittamani tekstin kieli ja sointu samoina kuin Fabritiuksen 1920-luvun tekstissä.”

Kirjaa tehdessään Roger Johansson löysi niin paljon mielenkiintoista materiaalia 1800-luvun lopun ja 1920-luvun alun ravikilpailuista, että teos laajeni pelkästä Kirpun tarinasta huomattavasti.

”Kakkososa on Kirpun kilpakumppaneiden ja kolmososa Kirpun elämänvaiheiden ihmisten tarinoita. Neljäs osa vastaa siihen vääjäämättä esille nousevaan kysymykseen, miten Kirppu näkyy tämän päivän sukulinjoissa ja, sokerina pohjalla, ravikuninkaiden suvuissa.

Turun Hippoksen 100-vuotishistoriikki 30 vuotta sitten, nyt Kirpun tarina – mitä seuraavaksi?

”Jaa-a, ainakin minulla on kunnianhimoinen tavoite koota yhteen kaikki ravien tulokset 1900-luvun alkuun asti, mitä löytyy. Valtion järjestämien valtionajojen tulokset löytyy helposti, mutta niitä oli vain noin kymmenet vuodessa, ravikilpailuja kaikkiaan noin 50–70:t.”

Kirjan Kirppu – tarinaa suurempi hevonen on kustantanut Suomen Hevosurheilulehti Oy. Kirja on myytävänä Kouvolan Kuninkuusraveissa ja Hevosurheilun verkkokaupassa.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi