Ruotsissa kilpaileminen houkuttaa Korvenojaa, koska "kolmevuotiaat kehittyvät starttien kautta"
Talven mittaan aikansa puoliksi Suomen ja Ranskan kesken jakanut Tuomas Korvenoja työskentelee tällä hetkellä Sipoossa, mutta toiminta jatkuu entisellään myös toisessa pisteessä.
Ravitauko tuli Korvenojankin kannalta pahaan saumaan, sillä uuteen kauteen valmistautuneet valmennettavat alkoivat olla juuri starttikunnossa. Tallin hevosista My Newt ja Lewis Ale ehtivät juosta kerran, ennen kuin kilpailutoiminta keskeytyi.
”Nyt se on sitten siirtynyt määrittelemättömäksi ajaksi eteenpäin, että koska päästään starttaamaan”, Tuomas Korvenoja huokaa. ”Ei voi kuin katsella ja ihmetellä. Mutta pitää yrittää katsoa isompaa kuvaa historiallisestikin. Me nyt satuttiin elämään tämmöiseen aikaan, että tällainen virus tuli. Onhan näitä ennenkin mennyt yli maailman, sattui nyt vaan tähän meidän aikaan.”
”Treenataan hevosia ja katsotaan, mikä päivä on sitten sellainen, että päästään taas ajamaan kilpaa. Kotona ollaan treenattu tosi paljon, ja tämä viikko vedetäänkin sitten vähän kevyemmällä, kun tuntuu, että nyt pitää antaa huilia. Ei jätetä treenaamatta, mutta annetaan hiittivapaa viikko ja katsotaan sitten, mihin tilanne menee.”
Hippoksen tietojärjestelmän mukaan Korvenojan valmennuslistalla on 24 hevosta, mutta todellinen määrä on neljä enemmän, kun yhtä Ranskassa ja kolmea Ruotsissa syntynyttä varsaa ei ole vielä laitettu siihen mukaan. Puolet valmennettavista asustaa nyt Sipoossa ja puolet Normandiassa.
”Meille tuli neljä hevosta Ranskasta kotiin. Siellä on vielä osa kolmosia. Katsotaan sitten, minne päin niitä siirretään tuossa pääsiäisen jälkeen, kun näkee, kuinka tämä tilanne eskaloituu näissä meidän maissa. Ranskassa on työntekijöitä, ja kaksivuotiaat pysyy siellä ja treenaa koko ajan. Ihan normaali valmistautuminen jatkuu, kuten meillä täällä Sipoossakin.”
Korvenoja itse saapui Ranskasta perjantaina maaliskuun 13. päivä eikä lähtenyt enää seuraavalle tiistaille varatulla lennolla uudelle matkalle.
”Caeniin oli ilmoitettu 19. päiväksi hevosia koelähtöön, mutta Ranska sulki ravit kaksi päivää sitä ennen, ja kun mun piti samana päivänä lähteä, niin kyllä mä katoin, että tämä homma alkaa siihen malliin kiihtymään ja etenemään, että parempi pysyä kotomaassa.”
Pakollisella kilpailutauolla on hänen mukaansa iso merkitys nimenomaan kolmevuotiaille hevosille, jotka kehittyvät starttien kautta.
”Ne mitkä tuli Suomeen, niin kyllä nekin on edistyneet. Niillä ei ollut vielä sellaista suunnitelmaa, mutta ehkä niilläkin oli tarkoitus huhtikuun aikana päästä tekemään jotakin.”
”Ruotsissa syntyneet on jo sellaisia, että ne on koelähtövalmiita. Pitää seurata, miten tämä etenee ja miten toiminta Ruotsissa jatkuu. Mehän ei tiedetä, miten siellä tilanne muuttuu, mutta kun mennään eteenpäin viikkoja ja ollaan huhtikuun lopussa ja jos siinä näyttää siltä, että Ruotsi ei muuta suuntaansa, niin voi olla mahdollista, että pitää pyrkiä siellä jonkin verran ajaa.”
”Mulla on tarvittaessa kapasiteettia ja paikka hevosille siellä. Nehän pystyy kulkemaan, ja Ranskasta pystyy lähettämään kolmosia sinne Ruotsiin. En ole sitä pitemmälle miettinyt. Ratkaisuja tehdään sitten, jos sellainen aika tulee eteen, ja kyllä ne sitten ratkeaa tavalla tai toisella.”
Nykyinen kriisi ei Korvenojan mielestä ainakaan paranna alan asemaa.
”Omistajien kanssa on puhuttu ihan sitä samaa yleistä näistä asioista, että mitä tapahtuu ja missäkin. Ja spekuloidaan, kuinka kauan jatkuu ja varsinkin mitä se vaikuttaa tähän meidän hevostalouteen. Kuinka paljon kato iskee omistushalukkuuteen ynnä muuta. Kyllähän tämä jättää isot jälkensä, enkä usko, että tämä ihan samanlaiseksi palaa. Tässä on paljon tällaisia avoimia kysymyksiä, mutta ei auta kuin panna jäitä hattuun. Se nyt olisi tärkeintä, että tämä tauti olisi sen käppyrän nousukohdan yli ja alkaisi vähän laantumaan. Se antaisi sitten toivoa paremmasta huomisesta kaikille meille.”