Rymy-Murron tai Valokkaan kallo löytyi
Korialla meneillään oleva Rymy-Murron ja Valokkaan haudan avaaminen on osoittautunut täysosumaksi. Esiin on saatu pitkiä luita ja hevosen kallo.
"Tämä on niin valtavan hyvin säilynyt kohde!", arkeologi Tuija Kirkinen riemuitsee.
"Nyt olemme osuneet haudassa kalloon. Meillä on myös isoja kappaleita karvaa, pitkiä luita, ja hautapaikan reunat alkavat hahmottua. Olemme aivan valtavan tyytyväisiä näihin tuloksiin", Kirkinen hehkuttaa.
Korian vanhan raviradalle rata-alueen ulkopuolelle on haudattu vuonna 1953 yhteiseen hautaan samana päivänä lopetetut vuoden 1945 ravikuningas Valokas ja vuoden 1946 kuninkuuskakkonen Rymy-Murto. Hevoset olivat elimäkeläisten Alma ja Matti Takasen omistuksessa.
Vielä on liian aikaista sanoa, kumman hevosen kallo on.
"Emme vielä ihan tarkkaan hahmota, kuinka hevoset haudassa ovat. Huomenna keskiviikkona saamme avuksi Helsingin yliopistolta osteologi eli luututkija Kristiina Mannermaan, joka alkaa vetää luiden tarkempaa tutkimusta ja näytteiden ottoa", Tuija Kirkinen sanoo.
Tähän saakka hauta-aluetta on kaivettu kaivinkoneella. Keskiviikkona työ jatkuu lapioin ja pelkoin arkeologisena kaivuuna. Luista pyritään eristämään tutkimusta varten DNA:ta. Kun tarvittavat näytteet on saatu ja hauta on dokumentointu, hauta-alue entisöidään.
"Otamme talteen vain tarvitsemamme näytteet, ja pääosa hevosista jää tänne. Tämä on kuitenkin yhä niiden hautapaikka", Kirkinen sanoo.
Rymy-Murron ja Valokkaan haudalle on asetettu heti hautauksen jälkeen hautakivi, ja hevoset löytyivät suoraan sen alta. Kivi ja istutukset asetetaan töiden päätyttyä takaisin paikalleen.
Rymy-Murron ja Valokkaan haudan avaaminen on osa Suomenhevosen varhaisvaiheiden tutkimushanketta, jossa selvitetään esimerkiksi ravivarmuusgeenin (DMRT3) alkuperää suomenhevosissa. Tutkimus on saanut mittavan apurahan Alfred Kordelinin säätiöltä, ja Tuija Kirkisen lisäksi siinä on mukana tutkijana biologi Karin Hemman.