Pekka Saarella on hevosmiehen mieli. Kannen kuva: Anna Karhila
Pekka Saarella on hevosmiehen mieli. Kannen kuva: Anna Karhila

Side ihmisen ja hevosen välillä

Julkaistu

Vanhan kansan hevosmiehellä Pekka Saarella on hallussaan hevospsykologian pitkä oppimäärä ja Hevosurheilu ammensi siitä laajaan artikkeliin. Ajoneuvoteemassa kerrotaan uudesta matkailukorista, jossa voi välillä vaikka eristäytyä kilpailumatkalla.

”Hevospsykologia on mua aina kiinnostanut. Ravimatkoillakin on hyvä ollut istuskella yksisteen, silloin on hyvää aikaa miettiä, missä on onnistunut ja ennen kaikkea, missä mennyt pieleen”, Pekka Saari sanoo.

Saaren oma hevosentaju on kehkeytynyt pikkupojasta saakka, jolloin hänelle lankesi tärkeä tehtävä perheen ruokahuollossa.

”Kuskattiin isän kanssa perunoita kahdella hevosella talvella, parireet olivat perässä. Isä ajoi tietenkin sillä paremmalla hevosella, ja se, jota sain itse ajaa perässä, oli sen aikainen työhevonen. Istuin reen nokalla ja pidin ohjista, se oli tärkeä työ 6-vuotiaalle. 60-luvulla tehtiin paljon töitä hevosilla, oli haravakonetta ja niittokonetta, joiden kanssa pääsin hevosen ohjiin.”

Side hevosen ja ihmisen välillä. Siitä Saari puhuisi mielellään vaikka päivän. Se side joko käytännössä on tai sitä ei ole.

”Kemian kohtaaminen hevosen kanssa on vähän sama kuin ihmisten kohtaamisessa. Jos esimerkiksi näet jonkun ihmisen kerran ja se lyö heti päin, siinä jo tietää, ettei tuon kanssa tule toimeen. Sama ilmiö tapahtuu hevosen kanssa.”

”Kun itse kengitän hevosia, tapaan katsoa radan reunalla lämmityksen, että mitä voisi vielä tehdä. Joskus kun kuski lähtee lämmitykseen, niin heti kun 20 metriä mennyt, näkee, että nyt on väärä mies rattailla.”

Torstain Hevosurheilun laajassa haastattelussa Pekka Saari muistelee uraansa ja hevosiaan.

Ajoneuvoteemassa tutustumme uuteen matkailukoriin, josta voi löytyä ratkaisu kisareissujen majoitukseen. Isto Kuisma taas kertoo, mitä menopeliä ilman ei tallin töistä tule mitään.

Minkälainen elämä on luvassa kaksosvarsalle? Kalevi Kupiainen, 70, mietti kesällä 2017, että tamman vatsanpohja oli näyttänyt sen verran leveältä, että voisikohan siellä olla kaksoset. Niin utopistiselta ajatus kuitenkin tuntui, ettei kokenut suomenhevoskasvattaja uskonut siihen hetkeäkään. Hymähti vain.

Kun juhannuksen alla kesäkuussa puhelin sitten aamukahvin aikaan pirahti ja naapurinmiehellä oli asiaa, oli jo se pienoinen yllätys. Tamma oli tehnyt varsan laitumelle. Se oli vähän etuajassa eikä synnytykseen viittaavaa vahatippaa ollut nisissä edellisiltana ollut. Piti pistää hösseliksi. Mutta sitten puhelin soi uudestaan.

Tamma oli tehnyt toisen varsan.

Varsat saivat nimikseen Romulus ja Remulus. Ne ovat nyt kolmevuotiaita koltiaisia. Hevosurheilu kertoo varsojen tarinan torstain lehdessä.

Uutisissa kerromme, kuinka koronavirus heittää varjon myös kuninkuusravien ylle.

Ratsastuksessa tutustumme 33-vuotiaaseen Lotta-Riikka Rintamäkeen. Vain harva suomalainen on päässyt yhtä pitkälle ratsastuksessa kuin hän, mutta pari vuotta sitten edessä oli paluu Suomeen ja elämänmuutos. Mitä Rintamäelle kuuluu tänään? Hevosurheilu kertoo.

Hevosurheilu ilmestyy toistaiseksi kerran viikossa ravien ja ratsastuskilpailujen ollessa tauolla. Seuraavan kerran Hevosurheilu ilmestyy torstaina 16.4.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digituotteena.

Digilehti sisältyy kaikkiin Hevosurheilun ja 7 oikein -lehtien tilauksiin. Sen voi lukea missä päin maailmaa tahansa lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta.

Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi