BWT Magic

Syntynyt vuonna 1996.
Kasvattaja BWT-Stable Oy.
Omistajat Helena, Matti ja Mikko Salmi.
Voittanut mm. 3-vuotiaiden EM:n, Derbyn, Kymi GP:n, St Michelin ja Finlandia-ajon.
Ennätys 10,9a, vs. 569 339 e.
Statistiikka 63, 41-9-1.

 

BWT Magicin sankaritaru oli uljas, vaikka jäikin kesken.

Yksi suomalaisen raviurheilun komeimmista kilpaurista alkoi 2.5.1999. Se ei kuitenkaan alkanut heti niin, että olisi antanut ymmärtää, mitä tuleman piti. Valmentaja ja osaomistaja Matti Salmen ohjastama BWT Magic oli Haapajärven alimmassa sarjassa laukanneena kuudes, ja ensimmäinen ennätys kirjattiin lukemin 25,4ke. Parin kuukauden kuluttua se oli kuitenkin jo valmis Ahti Antti-Roikon ajamana voittamaan Suur-Hollolan Hambon, mitä seurasi suurkilpailuvoitot Tornio Racingista ja Oulu Expressista. Kriteriumissa se oli luonnollisesti suursuosikki, mutta tarhassa polkaistu etujalan päkiä teki edes osallistumisen finaaliin epävarmaksi viime metreille saakka. Oriin taustajoukot olivat varautuneet jättämään sen lämmityksen jälkeen pois. Päärynäkenkä auttoi kuitenkin sen verran, että vaikka vauriokohdasta tuli lämmityksen jälkeen hieman verta, pystyi BWT Magic suoriutumaan tehtävästään. Aivan täystehoinen se ei kuitenkaan ollut ja Inspiration Riden ohi ei ollut maalisuoralla asiaa. Kolmea viikkoa myöhemmin vamma oli jo parantunut ja kausi sai kruununsa, kun BWT Magic voitti kolmevuotiaiden Euroopan mestaruuden Teivossa.

Ei liene liioiteltua sanoa, että vuosi 2000, BWT Magicin nelivuotiskausi oli huimin Suomessa syntyneen ravurin tekemä kilpakausi. Jo pelkkä statistiikka on komea; 18 starttia, 17 voittoa ja yksi kakkonen. Mutta se, mitä noiden numeroiden takana on, on jotain aivan uskomatonta. Derbyvoitto oli sille syyskuussa suorastaan velvoite, sillä sitä ennen nelivuotias pesi avoimen luokan hevoset ensin Eliitissä, sitten Kymi Grand Prixissa, ja vielä St Michelissakin.

En pitänyt BWT Magicia niin hyvänä, sillä en ollut koskaan nähnyt sitä. Rutinoimaton neljävuotias, joka kiersi kolmannen kautta kuolemanpaikalle. En uskonut häviäväni sille.

– Kymi Grand Prixissa ruotsalaista The Bad Boyta ohjastanut Anders Lindqvist.

Nelivuotiskausi päättyi kolmeen Solvallaan vierailuun. Niistä ensimmäinen päätti hurjan 17 voiton putken, kun ori hävisi 3100 metrillä kuolemanpaikalta johtaneelle Robert The Flyerille turvan mitalla. Matti Salmi otti tuoreeltaan syyt omille niskoilleen: “Tappio oli minun syyni, sillä aliarvioin kilpailjoita. Magic sai Derbyn jälkeen olla kymmenen vuorokautta laitumella. Hevonen oli tänään liian täynnä, liian isomahainen. Olisi tarkemmin pitänyt ajatella ruokintaa”, hän sanaili Hevosurheilun Risto Olamolle. Solvalla Grand Prixissa BWT Magic hoiteli kotiin niin karsinnan, kuin finaalinkin – jossa se jätti taakseen mm. Ruotsin derbyvoittaja S:t Göranin.

Vuoden 2001 kevät oli suomalaiselle raviurheilulle ruusuisen haaveilun aikaa. BWT Magicin oli kerrottu lähtevän Elitloppetiin, jos kaikki vain olisi kunnossa. Ja maaliskuun lopussa alkanut kausi kertoi, että kaikki todella oli kunnossa. Kauden neljäs startti, kuukausi ennen Elitloppetia ajettu Finlandia-ajo nosti “Muppe”-kuumeen huippuunsa. Ori kiersi 0,8-avauksessa neljännen ja kolmannen radan kautta johtavan rinnalle, ja osoitti käsittämättömän voitontahtonsa pusertamalla siitä tasaväkisessä maalisuoran ottelussa ykköseksi. “Kaikkien aikojen suomalainen Elitloppet-toivo”, kirjoitti Hevosurheilun päätoimittaja Jorma Kemiläinen lehden pääkirjoituksessa. Katso Finlandia-ajo 2001 tästä.

Elitloppetin karsinnassa BWT Magic piti keulapaikan, mutta vaikka se ensimmäisenä Suomessa syntyneenä alitti 1.11-rajan, ei sekään riittänyt rinnalla juosseelle Varennelle. Ahti Antti-Roikon mielestä ori ei hyvästä kakkosesta ja SE-ajasta huolimatta ollut parhaimmillaan. Silti runsas suomalaiskatsomo uskoi omaansa finaalissa. Ikävä kyllä seuraavan keskiviikon Hevosurheilun kannen suurin otsikko ei kuitenkaan ollut, että “BWT Magic historialliseen Elitloppet-voittoon”, vaan aivan muuta: “BWT Magicin murtunut vuohisluu leikattiin maanantaina klinikalla.” BWT Magic oli laukannut viimeisenä maaliin ja poistunut Solvallan tallialueelle ontuvana.

BWT Magic palasi radoille vuoden 2002 helmikuussa ja kilpaili vielä kahtena kautena yhteensä 21 kertaa. Se otti vielä kuusi voittoa suhteellisen arkisissa porukoissa, mutta sitä suurta Muppea ei nähty radoilla enää koskaan. Oriitta käytettiin jonkin verran siitokseen, ja siitä jäi 65 Suomessa ja 7 Ruotsissa rekisteröityä jälkeläistä, joista Special Maestro 13,1a, vs. 46 341 euroa on toistaiseksi paras.  Nuorimmat kaksi oriin jälkeläistä ovat tänä vuonna kaksivuotiaita. Kohta kaksikymppiseksi kääntyvä ori elelee eläkeläispäiviä hyvissä voimin Kalajoella Matti Salmen hoivissa.

Vielä on virtaa -sarjassa käydään läpi kaviouran entisten tähtien saavutuksia. Verkkoartikkelisarja on jatkoa Hevosurheilu-lehdessä keskiviikkoisin julkaistavalle Vielä on virtaa -sarjalle, jossa käydään tapaamassa entisiä tähtiä paikan päällä.

 

BWT Magicin lentävää askellusta. Kuva Hevosurheilun arkisto.BWT Magicin lentävää askellusta. Kuva Hevosurheilun arkisto.
Ilottelua ennen Elitloppetia Stig H. Johanssonin tilalla Sandemarissa. Kuva Hevosurheilun arkisto.Ilottelua ennen Elitloppetia Stig H. Johanssonin tilalla Sandemarissa. Kuva Hevosurheilun arkisto.
Takana loistava tulevaisuus. Elitloppet-finaalin maaliintulo. Kuva Tapio Mäenpää.Takana loistava tulevaisuus. Elitloppet-finaalin maaliintulo. Kuva Tapio Mäenpää.
Mediapyöritystä, haastattelijana Atik Ismail. Kuva Hevosurheilun arkisto.Mediapyöritystä, haastattelijana Atik Ismail. Kuva Hevosurheilun arkisto.
BWT Magic joulukuussa 2015. Kuva Harri Lind.BWT Magic joulukuussa 2015. Kuva Harri Lind.
BWT Magic joulukuussa 2015. Kuva Harri Lind.BWT Magic joulukuussa 2015. Kuva Harri Lind.

Ei myyntiin!

Ote Tapio Mäenpään artikkelista Hevosurheilussa 17.12.1999., Kuukauden hevonen BWT Magic.

“Toukokuussa jo uran toisen startin jälkeen Vaasassa Kontion Jorma soitti heti aamulla, että rupiatko myymään sen varsan pois, että hänellä on sille ostaja. Niin mukava, mieluinen hevonen se on koko porukalle, että emme halunneet myydä”, kertoo pääomistaja ja valmentaja Matti Salmi. “Välittäjät alkoivat käydä kuumana ja soittoja sateli kilpailumenestyksen kasvaessa. Heitä ei miellyttänyt vastaus, että emme myy.”

“Ranskasta Remington Crownin omistaja tarjosi 3 miljoonaa.” Sitä yritti ostaa Esa Lahtinen ja sitten soitti Itävallasta Ari Kaarlenkaski. “Kysyin Arilta, että tietääkö hän, että ranskalaiset ovat tarjonneet 3 miljoonaa. Sanoi tietävänsä, mutta sanoi Haraldin haluavan vain, että sanon hinnan. En sanonut hintaa, sanoin vain että olemme päättäneet, että emme myy tänä syksynä. Sitten myöhemmin olemme päättäneet, että sitä ei myydä ollenkaan.” “Mitäs sitä myymään, jos toiselle ostetaan joululahjaksi”, hymyilee Mikko.

“Viimeisin kyselijä oli Erik Skutnabb Ranskasta, joka soitti ravigaala-päivänä. Hän sanoi kyselevänsä ranskalaisen porukan nimiin. Sanoin, että hevosesta voimme kyllä puhua, mutta ei kaupasta. Kyselin Kalajoen verojohtajalta kaupan verotuksesta, niin hän sanoi, että pahimmassa tapauksessa se on 80 prosenttia, jos se tulkitaan satunnaiseksi myyntivoitoksi.” Jos teillä olisi ollut osakeyhtiö, olisitteko myyneet? “En usko, ei varmaan sittenkään”, Mikko vastaa.

“Minäkin olen harrastanut kauan hevoshommaa huonoillakin hevosilla, tullut syyssateilla puolilta öin kotia ja oon vain jäänyt Hippokselle velkaa, kun olen saanut sakkoja”, Matti sanoo. “Jos tuon olisi myynyt, niin samalla olisi pitänyt lopettaa kaikki, myydä kaikki pois. Eihän siinä olisi ollut mitään järkeä enää huonommilla jatkaa sitä touhua. Tällainen hevonen kun jokaisella olisi, joka pari perhettä ja ison kettutarhan elättää! Eikä kaukana ole vielä kolmaskin perhe, Ahdin perhe”, laukoi Matti Salmi.

 

Lisää teemasta: Vielä on virtaa