Etain Royal

Syntynyt 24.4.1992 Ranskassa.

Ennätys 12,1ake, voittosumma 1 435 474 euroa.

Statistiikka 191 starttia, 61-28-13.

Voittanut mm. Harper Hanovers Loppin ja Åbys Stora Prisin.

Juossut kaksi ME-aikaa.

Etain Royal pysyy ravi-ihmisten mielissä sympaattisena ja väkivahvana hevosena.

Etain Royalin ja sen nykyisen omistajan Ritva Saranpään tiet kohtasivat ensimmäistä kertaa vuonna 1999 Ranskassa, jossa Ritva oli vierailemassa ystävänsä Erik “Nappi” Skutnabbin luona. “Etain oli juuri ollut vähän aikaa Jean-Claude Hallaisilla, kun sitä hylättiin aika usein sen ravin ja Napin ulkomaalaisuuden takia, ja Nappi halusi antaa sille mahdollisuuden”, Saranpää kertoo. “Reissu ei onnistunut. Se oli juuri tullut sieltä takaisin ja oli aika masentunut. Se oli ollut siellä vain yksi kymmenistä, tai sadoista, hevosista.” Erik Skutnabb, Brita Flander, Mika Forss ja Ritva ihmettelivät, että mikä ruunassa on vikana. “Katsottiin, että ontuuko se jotakin ja jokainen sanoi eri jalan. Vaikka se oli silloin surullinen hevonen, niin se jäi kuitenkin mieleen hyvänä tyyppinä ja siitä lähtien seurasin sen uraa.”

Etain Royalilla oli syntymämaassaan takanaan mm. kaksi kallista hylkäystä. Vincennesissa se tuli maaliin ensimmäisenä 130 000 frangin lähdössä ja toisena 150 000 frangin lähdössä. Molemmissa tuomio oli tyly hylkäys epäpuhtaasta ravista. Kun Jean-Claude Hallaiskaan ei löytänyt avainta ruunan raviin, päätti hevosen Tomas Bertmarkilta liisannut Nappi lähettää sen syksyllä Suomeen Pirjo Vauhkosen valmennukseen ja eläinlääkäri Antero Tupamäen valvonnan alle. Siitä alkoi tie, joka teki hyvästä hevosesta legendaarisen hevosen. Seuraava, vuoden 2000, kevät oli Etain Royalin menestyskulkua, joka huipentui Solvallan Elitloppet-viikonlopun Harper Hanovers Loppin voittoon. Se on jäänyt suomalaisten mieliin paitsi hienona kilpailuna, niin 40,1-kertoimella monen matkakassan kohentajana

 

Uskomatonta, että talvella syntynyt haave toteutui. Olin tyytyväinen jo pelkästä osallistumisesta, rahasijasta olisin ollut suorastaan onnellinen.

Pirjo Vauhkonen Hevosurheilun Ilkka Salokankaalle Harpers Hanover Loppin voiton jälkeen.

 

Pian oli Ritva Saranpään aika taas sekaantua Etain Royalin elämään. “Vietettiin juhannusta Kuislan Reiman mökillä ja Reima voivotteli, kun hänen hevosensa eivät pärjää Etain Royalille. Sanoin, että minulla oli aikanaan Jenkeissä sellainen isäntä kuin Håkan Wallner, joka tapasi sanoa, että ‘if you can’t beat them, buy them’.” Juhannuksen jälkeen Ritva sai lukea Hevosurheilusta otsikon “Etain Royal Reima Kuislan talliin!”

Kuisla oli tehnyt hyvän ostoksen. Etain Royalin menestys jatkui Pirjo Vauhkosen valmennuksessa, se teki mm. 2600 metrin ME-ajan 12,3a sekä 4000 metrin ME-ajan 15,0. Tästä näet kuinka Etain Royal voittaa Victory Tillyn Umåkerin Guldbjörkenissä 2001. Etainin ja Vauhkosen yhteistyö huipentui vuoden 2001 Åbys Stora Prisin sensaatiomaiseen voittoon. Kolme starttia myöhemmin kaksikon tiet erkanivat, kun Etain Royal siirtyi kovan kohun saattelemana Stig H. Johanssonin valmennukseen.

Valmentajalegenda vei Etain Royalin komeaa uraa eteenpäin vajaat kaksi vuotta.  Suurin syke ruunan esityksistä kuitenkin katosi kevään 2003 loukkaantumisen myötä ja syksyllä oli aika palata takaisin Suomeen, ja nyt Jarkko Ristimäelle. Vaikka kukkeimmat ajat olivat nyt ruunalla takanaan, niin se voitti vielä mm. Tammer-ajon. Ossi Nurmonen oli Etain Royalin viimeinen valmentaja. Hänen tallistaan se otti viimeisen voittonsa Eero Hakkaraisen ohjastamana Forssan Kuninkuusravien sunnuntaina 2006. Samana vuonna 27.12. Etain Royal jätti 14-vuotiaana Vermossa hyvästit kilparadoille.

Joulukuussa 2007 Etain Royal muutti Ritva Saranpään hoiviin Vihtiin ja seurasi mukana, kun Ritva ja Kyösti Saranpää muuttivat myöhemmin Ilmajoelle. Siellä ruuna toimi myös terapiahevosena sosiaalipedagogisessa hevostoiminnassa. “Mutta nykyään se on vain minun terapeuttini”, Ritva Saranpää hymähtää. Marraskuussa 2013 se siirtyi Ritva Saranpään omistukseenkin. Vuodesta 2009 lähtien Seinäjoella on ajettu Etain Royalin kunniaksi kansainvälinen suurkilpailu Prix d’Etain Royal.

Vielä on virtaa -sarjassa käydään läpi kaviouran entisten tähtien saavutuksia. Verkkoartikkelisarja on jatkoa Hevosurheilu-lehdessä keskiviikkoisin julkaistavalle Vielä on virtaa -sarjalle, jossa käydään tapaamassa entisiä tähtiä paikan päällä.

Harpers Hanover Loppin voittajana. Kuva Hevosurheilun arkisto.Harpers Hanover Loppin voittajana. Kuva Hevosurheilun arkisto.
Etain Royal ja Stig H. Johansson. Kuva Tapio Mäenpää.Etain Royal ja Stig H. Johansson. Kuva Tapio Mäenpää.
Etain Royal ja sen pitkäaikainen omistaja Reima Kuisla. Kuva Jarno Unkuri.Etain Royal ja sen pitkäaikainen omistaja Reima Kuisla. Kuva Jarno Unkuri.
Paineita voitonkin jälkeen. Kuva Juhani Länsiluoto.Paineita voitonkin jälkeen. Kuva Juhani Länsiluoto.
Etain Royal, Taru Vormisto ja Jarkko Ristimäki. Kuva Hevosurheilun arkisto.Etain Royal, Taru Vormisto ja Jarkko Ristimäki. Kuva Hevosurheilun arkisto.
Hyvästit kaviourille. Kuva Pekka Salonen.Hyvästit kaviourille. Kuva Pekka Salonen.
Etain Royal kaverinsa Kanter Bespin ja omistajansa Ritva Saranpään kanssa marraskuussa 2015. Kuva Harri Lind.Etain Royal kaverinsa Kanter Bespin ja omistajansa Ritva Saranpään kanssa marraskuussa 2015. Kuva Harri Lind.
Maapuomien ylitystä. Kuva Harri Lind.Maapuomien ylitystä. Kuva Harri Lind.
Ikämiesten jumppaa. Kuva Harri Lind.Ikämiesten jumppaa. Kuva Harri Lind.
"Nuoruuden etuna ovat voima ja kauneus. Vanhuuden kukinto on viisaus." - Demokritos. Kuva Harri Lind.

Sympaattinen Etain Royal kilpailee Suomessa "toistaiseksi"

Otteita Tapio Mäenpään artikkelista Hevosurheilussa 25.2.2000, Kuukauden hevonen Etain Royal.

Etain Royal on asunut lokakuun puolivälistä Laukaalla Pirjo Vauhkosen valmennuksessa. Sen omistaa ruotsalainen Thomas Bertmark, mies kuuluisan KGB:n siittolan takaa. Ranskassa 13 vuotta asunut valmentaja Erik Skutnabb on vuokrannut sen koko kilpailuiäkseen prosenttisuhteella 70 valmentajalle, 30 omistajalle. Lokakuussa Nappi lähetti Etain Royalin tutkittavaksi vanhalle ystävälleen, eläinlääkäri Antero Tupamäelle. “Minulla meni sen jälkeen sormi suuhun, kun se palasi kuukauden visiitiltään Jean-Claude Hallaisin tallilta. Hallais, joka on eniten voittoja ajanut Ranskassa, ajoi sillä kahdesti heinäkuussa kilpaa. Juoksut hylättiin ‘epäpuhtaasta ravista’. Hallaisinkaan mielestä tiukkoihin tuomioihin ei ollut oikein syytä, ja hän voisi kokeilla hevosta tarkemmin omalla tallilla. No, siitä ei ollut apua, päinvastoin.”


Valmentaja Pirjo Vauhkonen on jo ehtinyt ihastua Etain Royaliin. Napin mukaan niin on käynyt kaikille, jotka ovat Etainin tavanneet. “Tullessaan se oli kipeä ja kireä, korvat luimussa ja jos se ei nyt potkaissut, niin ei siitä paljon puuttunut. Mutta kun se tervehtyi ja oppi paikat ja ihmiset, niin se soittautui tosi mukavaksi, fiksuksi, oikeaksi ihannehevoseksi.” Pirjoon teki vaikutuksen ensi ajokokeilusta lähtien Etain Royalin väsymättömyys. “Tunsin ohjaksissa, että täällä on varaa, kunhan se saadaan kondikseen. Ja kun ensimmäisen kerran kävimme Killerillä hiitillä, se ei kierroksia laskenut, eikä portteja vilkuillut, älyttömän palvelualtis hevonen.”


Sekä Pirjo, että Antero odottavat mielenkiinnolla, miten ruunan meno muuttuu, kun hokkikengät voidaan riisua. Molempien mukaan ravi paranee silloin. “Haparointeja tulee, kun etusissa tarvitsee pitää painavia hokkikenkiä. Jollekin toiselle siitä olisi etua, vaan tälle haittaa”, kertoo Pirjo. “Parhaat esityksensä tämä on tehnyt ilman kenkiä tai muoveilla”, tietää Antero, joka on nähnyt videot ruunan juoksuista. “Muuten varustukset ovat kuta kuinkin samat kuin Ranskassa. Kaarrevaikeuksien syynä on hevosen lyhyt runko, jalat eivät mahdu alle. Suorathan se menee hyvää ravia.”


Selvästi Pirjo Vauhkonen haluaisi pitää Etain Royalin Suomessa niin pitkään kuin suinkin. “Mutta ymmärrän toki, jos sillä halutaan lähteä isomman rahan metsästykseen Ruotsiin tai Ranskaan. Olen nähnyt miten se on oppinut tykkäämään meidän systeemeistä, sillä on vaihtelevia metsälenkkejä ja se kuuntelee mielellään eri lintujen lauluja.”

Lisää teemasta: Vielä on virtaa