Vermossa 5.5.1993 tuli yksi Poika-Vinkauksen uran 54 voitosta. Terho Rautiainen ajoi. Molari/Pertti Semi (10) ja Tinuri/Lars-Erik Stenberg (11) ottivat muut totosijat. Kuva HU:n arkisto.
Vermossa 5.5.1993 tuli yksi Poika-Vinkauksen uran 54 voitosta. Terho Rautiainen ajoi. Molari/Pertti Semi (10) ja Tinuri/Lars-Erik Stenberg (11) ottivat muut totosijat. Kuva HU:n arkisto.

Vielä on virtaa - Poika-Vinkaus

17.2.2016 ensimmäistä kertaa julkaistu artikkeli julkaistaan uudestaan tänään 13.11.2018 kuolleen Poika-Vinkauksen muistoksi.

Markkamiljonääri Poika-Vinkaus muistetaan nopeana suurkilpailumenestyjänä.

Poika-Vinkaus aloitti kilpauransa viisivuotiaana ja valmentajanaan Veikko Okkola. Ori paineli koelähdössä 1.36 ja päätteli viimeiset 500 metriä 1.31-kyytiä. Hyvä suoritus nykyäänkin, mutta vuonna 1990 aivan jotain erityistä. Ei ihme, että avausstartissa loisti kertoimena 1,2. Laukasta huolimatta Poika-Vinkaus oli pelaajien kaiken kannatuksen arvoinen ja voitti ylivoimaisesti. Avauskausi toi kuudesta startista kolme ykköstä, loput pilaantuivat laukkoihin.

Kuusivuotiskaudesta eteenpäin ori kilpaili kasvattaja-omistaja Juhani Fredinin valmennuksessa ja hovikuskiksi löytyi Terho Rautiainen. Kausi oli huikea menestys, 16 starttia ja 12 voittoa, eikä tahti hidastunut seuraavanakaan vuonna: 24 starttia, 18 voittoa. Kahdeksanvuotiaana Poika-Vinkaus oli tavoittanut rodun ylimmän huipun. Varsinainen tulikoe oli Elitkampen. Sen voitti norjalainen Atom Vinter ja Poika-Vinkauksen tulos oli hml6. Tuloksen takaa löytyy kuitenkin erikoinen tarina, jonka paikalla ollut Hevosurheilun toimittaja Jouni Aalto kertoi lehdessä näin:

"Varsinainen huolenaihe oli kuitenkin lähes 30 000-päisen yleisön kohina, ajoittain suoranainen meteli. Poika-Vinkaus juoksee tavallisestikin korvat tukossa, ja nyt se varustettiin vielä vedettävillä korvatulpilla. Poika-Vinkaus kävi silti kuumana ja painoi kärsimättömästi ohjaksille...Lähdössä Poika-Vinkaus yltyi pahaan laukkaan...Poika-Vinkaus lähti hienoon kiriin, jota yleisön meteli tuntui tällä kertaa vain siivittävän. Vähän ennen maalia tuli kuitenkin viimeinen niitti: Radalla seisoi Norjan lipulla formulakisojen tyyliin viuhtova katsoja! Uloimpana kirivä Poika-Vinkaus ei voinut olla näkemättä sitä, jarrutti ensin ja laukkasi."

Jouni Aallon mielestä laukkaan paloi jopa kakkonen, ja hän toteaakin: "Poika-Vinkauksen vauhti olisi riittänyt vaikka voittoon." Suurkilpailuvoitotta ori ei kuitenkaan kaudella jäänyt, Tähtisprintterissä se piti Ponserin kurissa. Poika-Vinkaus lähti samana vuonna ensimmäistä kertaa mukaan myös kuninkuuskilpaan, mutta ei osallistunut päätösmatkalle. Kuninkuuskilvassa ori ei onnistunut jatkossakaan, viidestä yrittämästä oli kuudes paras sijoitus kokonaiskilpailussa. Suurmestari oriista leivottiin vuonna 1995, ja samana vuonna se voitti myös Suviyön Suurravit. Voltin Suomen ennätyksen Poika-Vinkaus otti haltuunsa vuonna 1997, se kesti voimassa reilut kaksi vuotta, kunnes Viesker korjaili sitä kahdella kymmenyksellä. Viimeiset kilpailunsa Poika-Vinkaus juoksi vuonna 2001.

Siitoksessa Poika-Vinkaus toimi varsin säästeliäästi, ja vuosien myötä sille tuli vaikeuksia tammojen tiinehdyttämisessä. Se astui tammoja vuosien 1992-2013 välillä, mutta siitä jäi lopulta vain 30 varsaa, joista viimeiset syntyivät jo vuonna 2001. Oriin paras jälkeläinen on Simori 23,8ly. Simori oli perinyt isänsä nopeuden, sillä Teivon 200 metrin sprinttikisan voittajana se pisteli 12,1a. Emänisänä Poika-Vinkaus on jo viime vuoden derbykolmonen Särkän Kallelle 21,1a (5).

Vielä on virtaa -sarjassa käydään läpi kaviouran entisten tähtien saavutuksia. Verkkoartikkelisarja on jatkoa Hevosurheilu-lehdessä keskiviikkoisin julkaistavalle Vielä on virtaa -sarjalle, jossa käydään tapaamassa entisiä tähtiä paikan päällä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi