V.H. Suvitar

Syntynyt 7.6.1991 Korpilahdella.

Suku, Vokker – H.P. Hilla 32,0a – Hilu.

Kasvattaja, omistaja ja valmentaja Seppo Tammelin.

Liikanimi Korpilahden kojootti.

Ravikuningatar vuosina 2001, 2003 ja 2004.

Ennätys 21,5a (aikansa tammojen SE), voittosumma 338 517 euroa.

175 starttia, totosijoin 49-32-23.

Viisi varsaa vuosien 2007-2013 aikana.

Vanhin varsa V.H. Suvituuli 24,0a, mm. viisivuotiaana Eri-Aaronin Patsaskilpailun voittaja.

Kolminkertainen ravikuningatar V.H. Suvitar on ihmisten mielissä huippusuoritusten ja persoonallisen juoksutyylinsä ansiosta.

Vähänpä tiesi tulevasta korpilahtelainen lossivahti Seppo Tammelin, kun hän päätti vuonna 1988 käydä ostamassa Matti Liimataiselta tamman H.P. Hilla. Ei hän osannut kuvitella, että tuon 1.32-aikaisen tamman varsa veisi hänet unohtumattomalle seikkailulle suomenhevosten kuninkaallisiin kilpailuihin. Kun Kärkisen silta valmistui vuonna 1997, jäi lossivahti virattomaksi ja hänestä tuli Jämsän poliisilaitoksen vartija. Tässä vaiheessa H.P. Hillan vokkerilaisesta varsasta oli kasvanut kuusivuotias kilpatamma. Seppo Tammelinilla oli ollut ajatus keskittyä ravihevosten kasvattamiseen, mutta kun kukaan ei tarttunut ostamaan tuota V.H. Suvitarta, oli Tammelinista tullut myös harrastajaravivalmentaja.

Tammelin ajoi V.H. Suvittaren koelähdön itse. Tuleva kuningatar sai kilpailuluvan heinäkuussa viisivuotiaana ajalla 42,2. Tammelin ajoi itse kaikki ensimmäisen kauden startit ja 14 kilpailusta kertyi neljä ykköstä. Seuraavan vuoden tammikuussa legendaarinen kaksikko kohtasi ensimmäistä kertaa. Ari Moilanen hyppäsi V5-lähdössä Vermossa ensimmäistä kertaa V.H. Suvittaren rattaille. Silloin Frankon 20,6a emänä myöhemmin tunnettu Pedrita kiri vielä edelle. Seppo Tammelin ajoi jatkossakin tammalla kilpaa, mutta mitä korkeammalle V.H. Suvitar sarjoissa nousi, sitä useammin hän luovutti ohjat Ari Moilaselle. Tähtirajan tamma rikkoi kuusivuotiaana huhtikuussa voittaessaan Vermossa V5-lähdön. Silloin toiseksi sijoittui Tuuveli, joka puolestaan on Turovelin 20,4a emänä myöhemmin tunnettu.

Tamman meno ei ehkä ole niin näyttävän näköistä, mutta ravi on tosi eteenpäinvievää.

Ari Moilanen ensimmäisen yhteisen voiton jälkeen Vermossa 16.4.1997.

 

Varsinaisen läpimurtonsa tammojen eliittiin V.H. Suvitar teki kahdeksanvuotiaana. Huhtikuussa se voitti A.V. Marttilan Tammasarjan ja alitti samalla ensimmäistä kertaa valiorajan 1.25. Samana vuonna tamma lähti myös kokeilemaan ensimmäistä kertaa kuningatarkilpailuun. Porissa 1999 avausmatkan nelonen ja mailin voitto olivat hienoja tuloksia, mutta päätösmatkan romahdus tiputti sen kokonaiskilpailussa aina yhdeksänneksi asti. Joensuussa vuonna 2000 V.H. Suvitar oli avausmatkalla kolmas, voitti jälleen mailin ja päätösmatkakin sujui kohtuullisesti viidennellä sijalla. Nyt tuli kokonaiskilpailussakin jo hopeaa.

Ensimmäisen seppeleensä V.H. Suvitar otti 2001 Turussa. Hieman yllättäen se jäi maililla kolmanneksi, mutta voitti sekä avaus-, että päätösmatkan. Ylen lähetys Turun Kuninkuusraveista tästä. Saman vuoden saavutuksia oli tammojen SE 21,5a, jonka virallisesti rikkoi vasta I.P. Vipotiinan huikea ME 20,2a Mikkelissä vuonna 2009. Tosin V.H. Suvitar jäi ennätysjuoksussaan Tinolle toiseksi, mutta silloin vielä kelpasi tappioaikakin. I.P. Vipotiina puolestaan oli mennyt aiemmin jo 21,4a, mutta sitä puolestaan tappioaikana ei enää hyväksytty Suomen ennätykseksi.

Kaustisella 2002 V.H. Suvitar ei ollut parhaimmillaan. Mailin voitto tuli jälleen, mutta kokonaiskilpailussa sen oli tyytyminen kuudenteen sijaan. Kaksi seuraavaa vuotta oli jälleen V.H. Suvittaren valtakautta, se seppelöitiin Lahdessa 2003 ja Rovaniemellä 2004. Viimeistä kertaa kuninkuusravinäyttämöllä V.H. Suvitar nähtiin Seinäjoella 2005. Kokonaiskilpailussa se oli viides, mutta mailin se voitti jo kuudennen kerran. Kuningattaren viimeinen kilpailuvuosi oli 2006. Voittoja ei enää heltynyt, ja juuri Forssan Kuninkuusravien alla tuli koko uralle piste. Seppo Tammelin ajoi V.H. Suvittarella viimeistelykilpailun edeltävänä sunnuntaina Jämsässä, mutta etujalan hankositeen reagointi jätti sen pois kuningatarkilpailusta, ja kokonaan kaviourilta. Tosin se nopeutti uran päätöstä vain hieman, sillä tamma oli tuolloin jo tiine Turosta.

Tuo V.H. Suvittaren ensimmäinen varsa sai nimen V.H. Suvituuli. Tamma on nyt kahdeksanvuotias, sen ennätys on 24,0a, voittosumma 21 690 euroa ja statistiikka 25: 6-2-2. Suurimmat voitot ovat tulleet viisivuotiaana Eri-Aaronin Patsaskilpailusta ja viime vuonna 75-sarjasta. V.H. Suvittaren varsoista vuoroaan radoille odottavat vielä o. V.H. Verner (6), o. V.H. Fokka (4), o. V.H. Veikkola (3) ja t. V.H. Dagmari (2).

Vielä on virtaa -sarjassa käydään läpi kaviouran entisten tähtien saavutuksia. Verkkoartikkelisarja on jatkoa Hevosurheilu-lehdessä keskiviikkoisin julkaistavalle Vielä on virtaa -sarjalle, jossa käydään tapaamassa entisiä tähtiä paikan päällä.

V.H. Suvitar ja Seppo Tammelin kotona Korpilahdella vuonna 2003. Kuva Jouni Aalto.V.H. Suvitar ja Seppo Tammelin kotona Korpilahdella vuonna 2003. Kuva Jouni Aalto.
V.H. Suvitar ja Seppo Tammelin kotona Korpilahdella vuonna 2015. Kuva Harri Lind.V.H. Suvitar ja Seppo Tammelin kotona Korpilahdella vuonna 2015. Kuva Harri Lind.
Ensimmäisen seppeleensä V.H. Suvitar otti Turussa vuonna 2001. Kuva Juhani Länsiluoto.Ensimmäisen seppeleensä V.H. Suvitar otti Turussa vuonna 2001. Kuva Juhani Länsiluoto.
Rovaniemellä hallitsijaparina oli Apassi. Kuva Juhani Länsiluoto.Rovaniemellä hallitsijaparina oli Apassi. Kuva Juhani Länsiluoto.
V.H. Suvittarella oli vankka kannattajakuntansa. Kuva Jouni Aalto.V.H. Suvittarella oli vankka kannattajakuntansa. Kuva Jouni Aalto.
Uiminen oli V.H. Suvittaren treenimuoto kesäisin. Howavart Assi valvoi vuonna 2003. Kuva Jouni Aalto.Uiminen oli V.H. Suvittaren treenimuoto kesäisin. Howavart Assi valvoi vuonna 2003. Kuva Jouni Aalto.
Uimisen jälkeen kelpasi piehtaroida. Kuva Jouni Aalto.Uimisen jälkeen kelpasi piehtaroida. Kuva Jouni Aalto.
Kuninkaallista ilottelua vuonna 2002. Kuva Hevosurheilun arkisto.Kuninkaallista ilottelua vuonna 2002. Kuva Hevosurheilun arkisto.
Kuninkaallista ilottelua vuonna 2015. Kuva Harri Lind.Kuninkaallista ilottelua vuonna 2015. Kuva Harri Lind.
Ravityyliä vuosimallia 2001. Kuva Juhani Länsiluoto.Ravityyliä vuosimallia 2001. Kuva Juhani Länsiluoto.
Ravityyliä vuosimallia 2015. Kuva Harri Lind.Ravityyliä vuosimallia 2015. Kuva Harri Lind.
V.H. Suvitar, Seppo ja Tiina Tammelin elokuussa 2001. Kuva Hevosurheilun arkisto.V.H. Suvitar, Seppo ja Tiina Tammelin elokuussa 2001. Kuva Hevosurheilun arkisto.
V.H. Suvitar ja Seppo Tammelin marraskuussa 2015. Kuva Harri Lind.V.H. Suvitar ja Seppo Tammelin marraskuussa 2015. Kuva Harri Lind.
V.H. Suvitar, yksi kaikkien aikojen suomenhevostammoista kotimaisemissaan 24-vuotiaana. Kuva Harri Lind.V.H. Suvitar, yksi kaikkien aikojen suomenhevostammoista kotimaisemissaan 24-vuotiaana. Kuva Harri Lind.

Ravikuningatar kesälomalla

Lainauksia Jouni Aallon artikkelista 5.9.2003, Kuukauden hevonen V.H. Suvitar.

Alkujaan tuleva ravikuningatar olikin myytävänä. “Minulla oli sellainen ajatus, että rupean kasvattamaan näitä. Ei sitten tarvi kuin keinutuolissa ootella kasvattajarahoja”, Seppo Tammelin hymyilee. “Kahtakymppiä (markkaa) mä pyysin. Ahokkaalle ja Tuunaselle yritin oikein tosissaan, että menisi ammattilaiselle, että saisin tosiaan kasvattajarahoja. Mutta ne piti vissiin liian kalliina.”

Sen verran lähellä kauppa oli, että ostajat kävivät katsomassa tammaa. “Ja sitten koelähdössä oltiin vielä samaan aikaan. Ahokkaalla oli joku toinen hevonen. Silloin vielä kysyin, että jokos me tehdään ne kaupat, kun koelähtö oli menny. Suvitar taisi voittaa sen jollain 42:n ajalla. Se sanoi, että ei tehä…Onneksi ei.”


Tamma näyttää kokonaan toiselta ilman alituisia silmäverkkoja, joista jo uran alussa tuli sen vakiovaruste kilpailuissa. “Se rupesi silloin jarrutteleen, kun ajoin takana, eikä menny toisen lähelle. Kyllähän sen tietää, kun itsekin siellä istuu ja heittää lasit päästä pois, niin ei siellä silmiä kauan auki pidä”, Tammelin huomauttaa.


Matkalla pihan yli rantaan käy selväksi V.H. Suvittaren suuri intohimo: ruoka. Sen pää iskeytyy tuon tuostakin nurmeen kahmaistakseen siitä suullisen ennen kuin suostuu taas menemään palan matkaa. Vedessä se taas jämähtää matalikon kaislikkoon, mistä airoja ja riimunvartta yksin hoiteleva Tammelin ei saa sitä hevin irti. Rannalla Tammelinin ei toisaalta tarvitse panna tammaa kiinni kun vetää vedet pois sen pinnasta. V.H. Suvitar syventyy taas syömään.


Suvitar on toista maata niin luonnokas kuin sekin on. Kotona se on vaivattoman rauhallinen, ajossa jopa hieman laiska. Radalla se on kokonaan toinen hevonen kuten Killerillä derbykarsintojen yhteydessä nähtiin. Suvitar esittäytyi yleisölle ilman kärryjä, mutta pyöri narun päässäkin niin, että sitä taluttamaan tarvittiin sekä isä että tytär. “On vähän semmonen tinttara”, Seppo Tammelin luonnehtii. “Ei se varikolla, mutta kun lämmitteleen menee, niin se on heti siitä portilta…Itehän mä sen lämmitänkin, kattelen aina semmosen selän, missä voi ajaa mahdollisimman hiljaa. Tyytyy siihen, no kyllä se tökkii niillä sakaroilla…Siitä tulee joskus semmosia kommentteja, että täytyy kääntää pois.”


Etujalan nopeus on V.H. Suvittarelle elintärkeä sen persoonallisen tyylin takia. Tamma on oppinut tasapainottamaan juoksunsa viemällä päänsä mahdollisimman pitkälle ja alas, mikä on hankkinut sille liikanimen Korpilahden kojootti. “Ensin yritettiin kinnata sitä ylös, mutta sehän meni niin vinoksi, tuli tuolta hännästä ja selästä niin pirun kipeeksi. Sitten laskin sitä alas, ja se rupes meneen paremmin. Kun Moilanen rupes ajamaan, se laski vielä alemmas. Mä löin topparin. Aattelin, että kun ammattimies istuu rattailla, se rupee kiskoon ylös, mutta Moilanenhan olikin eri maata. Yleensähän ne käskee pari pykälää kiristää, mutta se ei vetänyt siihen toppariinkan saakka.”


Lisää teemasta: Vielä on virtaa