Asgaya

Syntynyt 6.6.1993.

Kasvattaja Halimata-Team.

Omistaja Boom Boom-Team.

Suku: Ripkin Hanover – Petsamon Letukka – Express Pride.

Ennätys 11,8a, vs. 235 750 e.

Statistiikka: 94 starttia, 32-7-9.

Isänä seitsemälle jälkeläiselle, jotka ovat syntyneet 2004-2011, toistaiseksi paras Little Needle 15,5a, 25 400 euroa.

 

Asgaya nousi varsamenestyjästä aina Elitloppetiin saakka.

Jouni Varamäen valmentama ja ohjastama Asgaya oli kohuvarsa uransa alusta alkaen. Hevosurheilu raportoi Jokimaan vuoden 1996 maaliskuisista iltaraveista: “Ravien säväyttävin kiri nähtiin jo koelähdössä. Jouni Varamäki ajoi 3-vuotiaalla Asgayalla viimeiset 400 metriä näytteeksi 12,4! Todella lahjakkaalta vaikuttaneen varsan ajaksi tuli 19,7.” Ensimmäinen startti tuhrautui kuitenkin hylkäykseen liioista laukoista, mutta sitten alkoi viiden voiton suora putki, johon sisältyi ykköset Seppeleajosta ja Kasvattajakruunusta. Suur-Hollolan Hambossa yllätti laukka, samoin Åbyn kovassa kolmevuotislähdössä, jossa Asgaya taisteli kuolemanpaikalta sitkeästi voittaja Remington Crownia vastaan, mutta laukkasi maaliin. Luokkansa se kuitenkin näytti, ja jätti muistijäljen mm. Veijo Heiskasen mieleen. Kriteriumkarsinnan ori voitti 2600 metrin SE-ajalla 17,4akp, mutta finaali pilaantui laukkaan, sija kymmenes.

Asgaya on aina kiristänyt, kun on pyytänyt. Se on nöyrä ja tosi hyvä ajaa. Tällaisia hevosia ei joka oksalla kasva.”

Jouni Varamäki Kasvattajakruunun voiton jälkeen 21.6.1996.

Nelivuotiskausi Asgayalta meni melko tavalla penkin alle. Voittoja ei tullut, ja Derbyn finaalikin jäi niukasti, mutta varmasti, vain haaveeksi. Ori oli karsinnassaan neljäs ja pääsi ylimääräiseen karsintaan. Siinä tuli ensimmäiseen kaarteeseen laukka, jonka ori koméasti paikkasi, mutta ehti vain kolmanneksi, kun kaksi ensimmäistä pääsi finaaliin. Viisivuotiaana Asgaya alkoi tehdä paluuta, se kävi mm. voittamassa Solvallassa. Ori päätteli Jouni Varamäen valmennuksessa olemalla Express Itin voittaman Käpylä Grand Prixin kakkonen. Varamäki lähti Erik Skutnabbille töihin Ranskaan ja Asgaya Veijo Heiskasen treeniin Ruotsiin. Heiskasta ei tarvinnut ylipuhua, sillä hän muisti hyvin Asgayan kolmivuotisvierailun Åbyssa.

Ruotsissa Asgaya teki huiman nousun. Se kilpaili kahden ja puolen vuoden aikana 40 kertaa, ja voitti niistä 22, joukossa monia V75-lähtöjä, pronssissa ja hopeassa myös finaalit. Vuonna 1999 Asgaya kutsuttiin Elitloppetiin. Karsinnan arvonnassa osui kuitenkin rata kahdeksan, ja vauhdikas avaus jätti oriin juoksemaan toista rataa ilman selkää, loppusijoitus seitsemäs. Ori tuli kilpailemaan Suur-Hollolaan vuonna 2001, pääsi karsintakolmosena finaaliin, jossa tuli hpl, ja jäi sitten synnyinmaahansa. Sen jälkeen Asgaya kilpaili vielä muutaman kerran Jouni Varamäen valmennuksessa, mutta toisen etujalan vanha vamma vihoitteli, eikä menestystä enää tullut.

Asgayan jalka leikattiin, jotta sillä olisi terveet eläkepäivät edessä, kilpaa sillä ei ollut enää tarkoituskaan ajaa. Tänä päivänä Asgaya elää virkeitä eläkepäiviä kasvattajiensa Lilli Puustisen ja Hannu Mäkelän luona. Se pitää itsensä hienossa kunnossa liikkumalla tarhassa paljon ja vauhdikkaasti. Asgayan ympyrä on kiertynyt kauniisti umpeen, sillä se asuttaa syntymäkarsinaansa.

 

Asgaya mielellään lennättää erilaisia esineitä liikkuessaan, nyt on vuorossa havunoksa. Kuva: Harri Lind.Asgaya mielellään lennättää erilaisia esineitä liikkuessaan, nyt on vuorossa havunoksa. Kuva: Harri Lind.
Ilo-Petteri on Asgayan kaveri. Kuva: Harri Lind.Ilo-Petteri on Asgayan kaveri. Kuva: Harri Lind.
Ruotsalaiset toimittajat valitsivat Asgayan 1999 vuoden kuvauksellisimmaksi hevoseksi. Hannu Mäkelä esittää helmikuussa 2016.Ruotsalaiset toimittajat valitsivat Asgayan 1999 vuoden kuvauksellisimmaksi hevoseksi. Hannu Mäkelä esittää helmikuussa 2016.
Seppeleajon voittajana. Kuva: Tomi Kaminen.Seppeleajon voittajana. Kuva: Tomi Kaminen.

Otteita Hevosurheilun Kuukauden hevonen artikkelista 16.4.1999.

Tapio Mäenpää: Asgaya ansainnut tänä vuonna jo yli puoli miljoonaa.

Veijo Heiskanen, miten Asgaya tuli sinulle?

“Sen valmentaja Jouni Varamäki soitti ja sanoi lähtevänsä Ranskaan Erik Skuttnabbille töihin ja kysyi, otanko Asgayan talliini. Hän sanoi sen olevan niin hyvässä kunnossa, että sen voi heti ilmoittaa V75:seen. Sanoin, että otan. Jos ei Jouni olisi lähtenyt Ranskaan, hevonen olisi varmaan edelleenkin Suomessa.”


Asgayan parhaat ominaisuudet, matka?

Ruotsissa sillä ei ole mailia ajettu kertaakaan, mutta 2100 ja 2600 metriä se on voittanut molempia hyvin. Mutta kyllä se tuntuu niin nopealta, että ei mun mielestä mailista ainakaan mitään haittaa ole. Sillä on hirvittävä nopeus.”

…juoksupaikka?

“Keulasta se on voittanut ja takaapäinkin ja olen jossakin lähdössä ajanut kuolemanpaikallekin. Se on hirmu hyvä hevonen ajaa kilpailussa. Se ei paina eikä riehu, kuski voi aika lailla määrätä sen vauhdin.”

…rataolosuhteet?

“Kaikki käy. On ollut vähän koviakin ratoja ja hirmu liejuisia ja aina se on mennyt. Ei se ainakaan vielä ole moittinut mitään olosuhteita.”

…varusteet?

“Pieniä muutoksia olen tehnyt. Se meni ennen kokolapuilla ja nyt olen ajanut ‘norjalaisilla’, jotka liikkuvat. Kuolaimiksi valitsin ‘puoltajankuolaimet’ ja kengitystä on hivenen kevennetty, mutta eiköhän se menisi entiselläkin ihan samalla lailla.”


Luonne?

“Ihan niin kuin ruunalla, tyyppiä: ‘anteeksi, että olen olemassa’. Hirmu kiltti, orihevoseksi ihan harvinainen. Se on kyllä tyytyväinen kaikkeen. Sillä ei ole mitään vaateita.”

 

 

 

 

 

Lisää teemasta: Vielä on virtaa