BWT Vampyre

Tamma, syntynyt 2.5.1987.
Glenn Kosmos – Monia Prophet 18,4a – The Prophet.
Kasvattaja Blue White Trotters, Vihti.
Omistajat Hilkka ja Esa Koskenniemi, Tampere.
Valmentaja koko kilpauran Markku Nieminen.
Ennätys 12,8a, vs. 79 468 e.
Statistiikka, 31:15-4-2.
Voittanut mm. Villinmiehen Tammakilpailun, Tammaderbyn, Glenn Kosmos Memorialin ja Tammachampionatin.
Juoksi 4-vuotiaana kolme SE-tulosta: 4-vuotiaat SF-tammat 2000 metriä ja yli 16,0a, 4-vuotiaat tammat 2500 metriä ja yli 16,8a ja 4-vuotiaat tammat nauhalähetys 2000 metriä ja yli 16,0.
Juoksi 5-vuotiaana tammojen SE-tuloksen 12,8a.
Yhdeksän varsaa, parhaina kasvattajakruunuvoittaja Will Racing Lady 13,5a, 121 408 euroa ja Jouni Kaikko Memorialin voittaja Will Madonna 12,6a, 108 244 eur.
Tyttärien jälkeläisiä mm. Bicc’s Hotshot 11,8ake, Willy Birdland 12,3aly, Bakels Birdland 12,4aly, William Birdland 13,2ake.

BWT Vampyre on vuonna 1987 syntyneen ikäluokan ykköstamma, joka porskuttaa voimissaan edelleen.

Markku Nieminen toi kolmevuotiaan BWT Vampyren starttiin vasta syyskuun lopulla. Hänellä oli siihen selkeä syy. “Se ei vaan mennyt sitä ennen hyvin, tarvi hirveästi painoa aluksi. Sitten kun asiat loksahti kohdalleen, niin tulosta rupesi syntymään”, Nieminen muistelee 27 vuotta myöhemmin.

Tulosta todella alkoi syntyä. BWT Vampyre ehti startata kaudella kuusi kertaa ja ainoa tappio oli Kymenlaakso-ajon finaalin kolmonen. “Vamppi” veti Kymenlaakso-ajoa aivan kalkkiviivoille ja hävisi voitonkin Larronille vain puolella hevosenmitalla. “Tamma mutkitteli (viimeisessä) kurvissa ulos päin ja sen vauhti hidastui. Muut saivat ilmaiseksi meitä kiinni kymmenellä metrillä. Olin varma voitosta vielä 500 metriä ennen maalia”, Markku Nieminen kertoi tuolloin Hevosurheilulle tuoreeltaan.

Nelivuotiskausi oli BWT Vampyrelle yhtä juhlaa. Voitot Villinmiehen Tammakilpailussa, Tammaderbyssa, Glenn Kosmos Memorialissa ja Tammachampionatissa, ja kolme ikäluokan SE-tulosta nostivat sen ikäluokan tammojen ykköseksi. Vuoden rahankerääjissä se oli 348 000 markalla (58 259 euroa) Suomen kaikista kilpahevosista seitsemäs – suomenhevosetkin mukaan lukien. Parhaimmillaan tamma löi kapuloita ikäluokan orienkin rattaisiin. Derbykarsinnan se voitti, mutta finaalissa kuolemanpaikka oli hieman liikaa. Se oli siitä kuitenkin mainio viides ja sivutuotteena syntyi matkan tammojen SE-tulos.  Myös Kuopio Stakesin karsinnan BWT Vampyre voitti, mutta finaalissa tuli sille tuiki harvinainen laukka ja tulos hpl. Glenn Kosmos Memorialissa BWT Vampyre löi ikäluokan ykkösori Mid’s Andyn. Tammat tosin saivat tuolloin 20 metriä hyvitystä, mutta BWT Vampyren voittoaika oli 16,0ke (SE), kun Mid’s Andy meni 16,1.

Villinmiehen Tammakilpailussa BWT Vampyre oli aivan murskaava, toiseksi sijoittunut tallikaveri Enoran Charlotta jäi seitsemän kymmenyksen päähän.


Villinmiehen ykköseksi BWT Vampyren ajoi Jorma Kontio. Kuvassa myös tamman hoitaja Vesa Nieminen ja omistaja Esa Koskenniemi.

Viisivuotiaana BWT Vampyrella oli edessä avoimet sarjat. Se aloitti keväällä niissä mainiosti, Lynden Boy hallitsi tuolloin ykkössarjoja, mutta BWT Vampyre napsi kakkosta, kolmosta ja nelosta. Oulun Number Onessa tamma hyökkäsi toisesta ulkoparista ja taisteli voitosta samassa rintamassa ykköseksi rynnistäneen Fani’s Feverin ja toiseksi sijoittuneen Lynden Boyn kanssa.

Kesäkuussa BWT Vampyre löysi huippukuntonsa. Ensin se pesi French Connectionin ja Chance To Trotin Lappeenrannan 65-ravien avoimessa mailin ryhmässä. Voittoaika 13,5a jäi kolme kymmenystä Bettina Kähön SF-tammojen SE-tuloksesta ja viisi kymmenystä Hearts Lobellin tammojen SE-ajasta. Vain neljä päivää myöhemmin BWT Vampyre hoiti nekin historiaan. Tammatähdessä takarivistä lähteneenä se kiri lopun tuulispäänä ja jätti muuta porukkaa parikymmentä metriä. Voittoaika 12,8a oli ensimmäinen kerta, kun suomalainen tamma alitti 1.13-rajan, eikä ruotsalaisen Sessan Spinin Euroopan ennätyskään jäänyt kuin kymmenyksen päähän.

Tämä jäi BWT Vampyren viimeiseksi voitoksi. Elokuun lopulla se oli Tammavaltikan karsinnoissa 1,9-kertoiminen suosikki, mutta laukkasi ensimmäisessä kaarteessa hylkäykseen asti. Se jäi BWT Vampyren viimeiseksi startiksi. “Siltä meni etusesta jänne. Se oli heikompi koko sen uran ajan ja sitä jouduttiin hoitamaan paljon. Hienoa, että se ehti kuitenkin tehdä tuollaisen uran, vaikka se kesken jäikin. Siitä jäi aivan valtavan hyvät muistot, vaikka se vähän omaperäinen ja omalaatuinen olikin. Mutta niinhän ne hyvät kilpatammat usein tahtovat olla”, Markku Nieminen päättää.


“Sitä sai joskus pidellä ihan tosissaan”, Markku Nieminen muistelee hymyillen BWT Vampyren luonnetta.

Siitoksessa BWT Vampyrella oli vanhemmiten ongelmia. Se teki ensin neljä varsaa putkeen 1994 – 1997. Sen jälkeen seurasi viisi vuotta, että se joko ei tullut tiineeksi, loi varsansa tai varsa kuoli synnyttyään. Alkionsiirrosta löytyi ratkaisu ja kolme sen viimeistä jälkeläistä syntyi toisten tammojen kantamina. Tuolloin oli vielä mahdollista tehdä tammalla useampi alkionsiirto, ja vuonna 2007 BWT Vampyrelle syntyikin kaksi varsaa.

Viimeinen varsa sille syntyi vuonna 2009 ja sen jälkeen se on elänyt erittäin pirteän eläkeläisen elämää Luumäellä Virpi Hyttisen hoteissa. Viimeiset kolme vuotta BWT Vampyrella on ollut kaverina sen kymmenen vuotta nuorempi tytär Will Madonna.

BWT Vampyren tämän päivän kuulumiset voit lukea Hevosurheilun perjantain 6.10.2017 numerosta.

Will Madonna ja BWT Vampyre viettävät eläkepäiviä Luumäellä Virpi Hyttisen (kuvassa) tallissa. Kuva Harri Lind.Will Madonna ja BWT Vampyre viettävät eläkepäiviä Luumäellä Virpi Hyttisen (kuvassa) tallissa. Kuva Harri Lind.

Lisää teemasta: Vielä on virtaa