Duramin

Tamma, s. 17.4.1994.

Duran Hanover – Vitamin B. 17,6a, Ex Hammering.

Kasvattaja Vital Horse Team Oy.

Omistajat Merja Koskela ja Tuomo Lahtinen.

Ennätys 12,5a, vs. 144 098 euroa.

Statistiikka, 100 st: 28-18-8.

 

Duramin nousi vuosituhannen vaihteessa kohauksella lämminveritammojemme kärkikaartiin.

Lapinlahtelainen pariskunta Merja Koskela ja Tuomo Lahtinen osti vuonna 1994 Barbequesta kantavan tamman Vitamin B, jonka rinnalla seurasi kesällinen duranhanoverilainen tammavarsa, Duramin.

Vitamin B oli kilpaillut Aripekka Pakkasella ja voittanut 22 startistaan kahdeksan. Paljon pitemmän uran Pakkasella teki Vitamin B:n vuotta vanhempi sisko Godis B, sen 143 starttia tuotti 14 voittoa ja 45 muuta totosijaa. Godis B osoittautui aikanaan loistavaksi periyttäjäksi, jonka kahdeksasta haamumailerijälkeläisestä etevin oli kaksinkertainen Suur-Hollola-ajon voittaja Bob Hope.

Duramin vakuutti varsana ulkomuodollaan, se voitti valtakunnallisen varsanäyttelyn, mutta valmennuksen alkuvaiheessa tamma ei tehnyt suurta vaikutusta. Kolmevuotiaana sillä ei ollut mitään asiaa starttiin. Tänä päivänä Tuomo Lahtinen kokee, että se oli Duraminin kilpauran kokonaisuutta ajatellen vain hyvä asia.

“Uskovaisena miehenä näen sen johdatuksena, että sillä oli jotain pientä vaivaa, eikä se mennyt 1.26-vauhtia lujempaa”, Lahtinen sanoo. “Aloin ajaa lievään ylämäkeen vain sitä vauhtia, mitä se meni hyvällä ravilla. Siitä se vahvistui ja alkoi pikku hiljaa ottaa kyytiä.”

Koelähtönsä Duramin suoritti elokuussa nelivuotiaana 21,7-kyydillä. Jari Tiihonen ohjasti tamman kolme ensimmäistä starttia, jotka kaikki päättyivät voittoon. Neljännen ykkösensä Duramin haki Vermosta, nyt rattailla Jorma Kontio. “Duraminin juoksu oli huimimpia, mitä matalissa sarjoissa on aikoihin nähty!”, raportoi toimittaja Ilkka Salokangas seuraavassa Hevosurheilussa.

Junioriliigassa Kontio haki Duraminin kanssa väkisin keulapaikan 12,5-avauksella ja katosi lopussa omille teilleen. Tamman ensimmäinen ryhmäajoennätys kirjattiin numeroin 16,3ake. “Lähdössä sillä ei voinut ajaa hiljempaakaan, ekan kiekan se halusi mennä. Maaliin se tuli korvat pystyssä. Varaa tuntui jäävän tosi paljon”, Kontio tuolloin kertoi.

Jorma Kontio, jos kuka tunnistaa hyvän hevosen ohjat ja niinpä hänellä oli lähdön jälkeen asiaa omistajille. “Kontio kysyi, onko tämä myytävänä ja paljon se maksaa”, Lahtinen muistelee. “Minä sanoin, että miljoonalla markalla sen voi saada. Kontio tuumasi, että onhan se hyvä, että mies uskaltaa sanoa hinnan.”

Sen jälkeen Duramin voitti vielä kaksi kertaa, mutta epäonnistui laukanneena kauden viimeisessä startissaan. Viisivuotiskautensa tamma aloitti toukokuussa, mutta jäi laukanneena häntäpäähän ja se jäikin vuoden ainoaksi kilpailuksi. “Sen takapolvet vaivaantuivat ja se meni huonolle raville, laitoin sen kesäksi laitumelle”, Lahtinen kertoo.

Kilpailutauosta tuli pitkä, kun tamma loukkasi vielä jännetuppensa treeniajossa. Seuraavan kerran Duramin juoksi kilpaa vasta kuusivuotiaana, syyskuun lopussa. Silloin se voitti Tuomo Lahtisen itsensä ajamana Vieremällä 500 markan (84 €) arvoisen paikallisravilähdön. Voitto oli ylivoimaisen komea ja nosti tamman voittosumman 40 500 markkaan (6811 €). Silti kukaan tuskin osasi odottaa, mitä vain kahden kuukauden kuluttua tulisi tapahtumaan. Sillä nyt oli vuorossa yksi Suomen raviurheiluhistorian komeimmista nousuista.

Lokakuussa vuonna 2000 Duramin voitti kaikki kolme kilpailuaan, viimeisenä Oulussa sen ensimmäinen V65-voitto. Marraskuun se aloitti voittamalla tammadivisioonafinaalin Seinäjoella, jonka jälkeen oli vuorossa todellinen tulikoe. Duramin ei ollut vielä ansainnut ensimmäistä 100 000 markkaansakaan ja Suur-Hollolan Best Ladyssa vastaan asettuivat muun muassa markkamiljonäärit Speedy Flicka ja Irish Kemp. Duraminin ennätyskin 16,2ke oli porukan vaatimattomin.

Best Ladyssa ensimmäiseen suurkilpailuunsa kuusivuotiaana ja 14 kilpailun kokemuksella lähtenyt Duramin lähinnä leikitteli kilpasiskojensa kanssa. Jorma Kontio ajoi sen johtoon ja luvan saatuaan tamma lähti omille teilleen jo viimeisessä kaarteessa.

“Itku oli lähellä. Kyllä se niin syvältä raapaisi. Ei tätä asiaa ole vielä tajunnut, ehkä huomenna tai ylihuomenna sitten”, Tuomo Lahtinen kertoi tuolloin jälkitunnelmiaan Hevosurheilulle. Kaksi vuosikymmentä myöhemmin Lahtinen nostaa kuitenkin Duraminin ikimuistoisimmaksi voitoksi sen seuraavan kilpailun. Vuorossa oli sen ainoaksi jäänyt kilpailumatka ulkomaille, kun se haki ykkösen Lucia Sprinter Pokalista.

“Hevospuolella on tosi vähän tällaista kristillistä hengellisyyttä, niin miten se Taivaan isä antoi meidän voittaa tällaisen lähdön, jonka nimihenkilönä oli marttyyrikuoleman kokenut Pyhä Lucia”, Lahtinen kiittää.

Vuonna 2001 se voitti Ilkka Korven ajamana Jixy-ajossa EE-tamma Amity Lb:n. “Sen jälkeen Arto Hytönen Kouvolan raviradalta soitti ja kysyi Duraa Kymi GP:hen”, Lahtinen paljastaa. “Ilkka kuitenkin sanoi, että se kerta kaikkiaan antoi kaikkensa kovavauhtisessa Jixy-ajossa ja ajattelin, ettei se millään ehdi palautua parissa viikossa niin kovaan kilpailuun, eikä sitten lähdetty.” Seitsenvuotiskaudellaan tamma vielä uusi Suur-Hollolan Best Ladyn voittonsa ja oli St Legerissa toinen.

 

Duraminin toinenkin Best Lady tuli ylivoimaiseen tyyliin, toiseksi kiri vihreäasuisen Jarmo Saarelan ohjastama Reet Petite.

Tästä Duramin jatkoi kilpailemistaan Suomen tammaparhaimmistossa monta vuotta. Voitot toki harvenivat, mutta eivät loppuneet. Esimerkiksi Jixy-ajon se voitti vielä vuonna 2004. Vuonna 2006 Duramin oli jo 12-vuotias, mutta sijoittui Passionate Kempin voittamassa Suur-Hollola-ajossa hienosti viidenneksi. Kaikkiaan Duramin juoksi 11 kautta kilpaa. Viimeisenä kautenaan vuonna 2008 se oli jo 14-vuotias ja toiseksi viimeisessä kilpailussaan se paineli vielä komean 12,8a-ajan.

Duramin siemennettiin neljänä vuotena ja se teki kolme varsaa. Niistä paras oli Dainamin 16,5a. “Meillä oli monta samaa sukua olevia ja niitä vuorotellen varsotettiin”, Lahtinen perustelee Duraminin vähäistä siitoskäyttöä.

Kokonainen vuosikymmen kesät Duraminin ehdoilla meneminen sai Lahtisen mukaan aikaan jo väsymistä kiertämiseen. Samaan aikaan lasten urheiluharrastukset veivät yhä enemmän aikaa. Tytär Laura oli voittamassa Suomelle ringetten nuorten MM-kultaa ja poika Tuomas oli parhaimmillaan judossa B-junioreiden SM-pronssimitalisti.

“Hevosten kanssa ajateltiin siirtyä enemmän jalostuspuolelle, mutta huomattiin, ettei niitä varsoja niin helppo ole myydäkään. Varsat alkoivat jäädä itselle, eikä se motivoinut teettää niitä tappiolla maailmalle kiertoon. Nyt meillä sentään on Duraminin tyttärentytär Donamin kantavana Le Monteilista.”

Hevosurheilunlehden torstai 9.4. numeron Vielä on virtaa -sarjassa käydään paikan päällä Lapinlahdella katsastamassa, miten 26-vuotias Duramin viettää hyvin ansaitsemiaan eläkepäiviä.

Duramin maaliskuussa 2020.Duramin maaliskuussa 2020.

Lisää teemasta: Vielä on virtaa