Universe

Ruuna, s.15.4.1991.
Cotton Hanover-Brisera-Speedy Spin.
Kasvattaja Artun-Talli (Antero Tupamäki), Laukaa.
Omistajat H, J & M Laakkonen & Susirajan Ravitalli, Hollola.
Ennätys 13,9aly, vs. 131 287 euroa.
Kilpailustatistiikka 94 starttia; 39-15-6.

Universe hallitsi kaviourilla 90-luvun lopun talvia.

Antero Tupamäki vei Brisera-tammansa vuonna 1991 syntyneen orivarsan vierotuksen jälkeen Ranskaan Lars Ingmanin tilalle. Nimen Universe saanut ori opetettiin siellä ajolle, ja se palasi Suomeen kaksivuotiskeväänään. Se meni ensin Valtimoon Liisa ja Kari Toivosen talliin. Antero Tupamäki ja Laakkosten Susirajan Ravitalli tekivät siitä kesän jälkeen kaupat ja ori siirtyi Hannu Laakkosen valmennukseen. Hannu Laakkonen oli tuolloin vielä kiinteästi kiinni perheen autoliikkeessä, ja Universen kaikeksi kaikessa muodostui Hannun äiti Kaarina Laakkonen.

Ori treenasi lupaavasti kolmevuotiaana, mutta tuli lopulta starttiin vasta nelivuotiaana, ja teki sen ruunana. Universe oli ja on äärettömän kiltti hevonen, mutta energiapakkauksena potki karsinassa seiniä, ja alkoi myös purra kylkiään – samassa tohinassa rikkoutui kasapäin loimia. Universe aloitti uransa Kuopiossa 12.3.1995 Hannu Laakkosen ajamalla voitolla. Jatkossakin Hannu ajoi sillä joskus kilpaa, mutta varsinaiseksi hovikuskiksi muodostui Kari Rosimo. Laakkosen ja Rosimon lisäksi ruunan uran 94 startista ajoivat yhden mieheen Jorma Kontio (oli 10.) ja Antti Teivainen (voitti).

Ravi on tosi helppoa. Ajat sitten 1.30 tai pätkän 1.13, se ei joudu siihen tekemään paljon enempää töitä. Vauhti ei tunnu rattaille.

Hannu Laakkonen 7.1.1997/Hevosurheilu.

Universe ei juuri kilpaillut kesällä, se saattoi kuumilla ilmoilla saada sydämen rytmihäiriöitä. Kesät se vietti pääasiassa uiden, Kaarina Laakkosen mukaan se oli sille aivan himohommaa. Talvi ja kevät olivat ruunan kulta-aikaa kaviourilla. Universen ponteva tyyli juosta on varmasti jäänyt jokaisen aikalaisen mieleen, ja ponteva se oli myös yrityshaluiltaan. Kultainen pää, kuten Kaarina Laakkonen vielä tänä päivänäkin haikeana kuvailee. Tuo kultainen pää toi parhaimmillaan seitsemän ykkösen putken – ja parhaalla kymmenen startin janalla yhdeksän voittoa. Suurimman voittonsa se otti vuoden 1999 Seinäjoki-ajossa, silloin ei edes legendaarisella Ullavan Pikajunalla, Isla J Bravella, ollut asiaa ohi keulassa juosseesta Universesta.

Tänä päivänä 25-vuotias Universe elelee Kaarina Laakkosen hoteissa Hollolassa. Ruuna on pulskassa, hienossa kunnossa, ja se on säilyttänyt poikamaisen luonteensa sekä suuren halunsa melassiin. “Sitä Veikon pitää saada, tai se loukkaantuu”, Kaarina Laakkonen nauraa.

Vielä on virtaa -sarjassa käydään läpi kaviouran entisten tähtien saavutuksia. Verkkoartikkelisarja on jatkoa Hevosurheilu-lehdessä keskiviikkoisin julkaistavalle Vielä on virtaa -sarjalle, jossa käydään tapaamassa entisiä tähtiä paikan päällä. 

Universe ja Kaarina Laakkonen huhtikuussa 2016. Kuva Harri Lind.Universe ja Kaarina Laakkonen huhtikuussa 2016. Kuva Harri Lind.
Univrse ja Kaarina Laakkonen tammikuussa 1997. Kuva Juhani Länsiluoto.Univrse ja Kaarina Laakkonen tammikuussa 1997. Kuva Juhani Länsiluoto.
Universella ja Kaarina Laakkosella on tiivis suhde. Kuva Harri Lind.Universella ja Kaarina Laakkosella on tiivis suhde. Kuva Harri Lind.
Universe on säilyttänyt poikamaisen velmuuden. Kuva Harri Lind.Universe on säilyttänyt poikamaisen velmuuden. Kuva Harri Lind.
Hevosurheilun kansi 8.4.1999, kun Universe on ottanut suurimman voittonsa Seinäjoki-ajossa. Kuva Tapio Mäenpää.Hevosurheilun kansi 8.4.1999, kun Universe on ottanut suurimman voittonsa Seinäjoki-ajossa. Kuva Tapio Mäenpää.

Lisää teemasta: Vielä on virtaa