Vinkein

Tamma, s. 22.5.1997.

Vinkaus – Sirutuisku 27,0a, Siruluonto.

Kasvattaja Aarto Jahnsson, Harjavalta.

Ennätys 25,2ly, vs. 71 751 euroa.

Statistiikka: 46, 12-6-4.

Vinkein kuuluu siihen harvalukuiseen tammojen joukkoon, joka on onnistunut voittamaan kriteriumin.

Vinkein osoitti poikkeukselliset kykynsä jo kolmevuotiaana. Neljä starttia päättyi yhtä moneen voittoon. Kauden päättänyt Baby-Kriterium oli sen ylivoimaa uudella SE-ajalla 35,7a.

Vasta maalisuoran alussa Antti Teivainen löysäsi kunnolla ohjaksia ja Vinkein karkasi vastustajiltaan erittäin kevyen näköisesti. Loppuajasta 35,7a olisi pakon edessä lohjennut varmasti useita kymmenyksiä, raportoi Hevosurheilu.

“Minulle sanottiin, että vinkauslaiset voivat olla hieman hankalia käsitellä, niinpä tämän kanssa on tehty paljon töitä jo pienestä pitäen”, totesi kasvattaja-omistaja-valmentaja Aarto Jahnsson tuolloin.

Nelivuotiskausi alkoi nihkeästi. Tammikuun startissaan se hylättiin liioista laukoista ja sama kohtalo oli seuraavalla yrityksellä huhtikuussa. Loppukesästä tilanne parani. Pikkuprinssistä heltisi jo kolmonen.

“Teivaisen Antti sanoi tuossa juuri, että kun toiset voivat keskittyä ajamaan kilpaa, Vinkeinillä pitää keskittyä siihen että saa sen pitämään vauhtinsa, ja että saa sen pysymään radalla. Hevosella on hyvinkin 1.25:n vauhdit, mutta tekee vain pätkiä totta. Yksin ei juokse ollenkaan, ei kahta minuuttia”, Jahnsson vakuutti. Pikkuprinssi oli myös ensimmäinen kerta, kun Vinkein alitti tähtirajan. Ennätys kirjattiin nyt numeroin 29,6a.

Kriteriumkenraalissa tamman oli vielä tyytyminen neljänteen sijaan laukan myötä, mutta kriteriumkarsinnan se voitti varmoin ottein. Finaalista Vinkein teki jännitysnäytelmän. Antti Teivainen antoi tamman kiihdyttää kärkeen, mutta päästi Rento-Reiskan eteensä. Kun Vilinän-Vilperi puolestaan eteni keulaan, oli Vinkein jonossa kolmantena. Maalisuoran alussa tamma hyökkäsi vauhdilla, mutta laukkasi samassa. Vilinän-Vilperi näytti karkaavan vastustamattomasti kriteriumvoittajaksi.

Kriterium huipentui Vinkeinin huimaan loppusyöksyyn, jolla se ehti lähes uskomattoman lyhyellä matkalla vielä voittajaksi, selosti Hevosurheilu loppuratkaisua.

“Vinkein on välillä laiskottelija. Se ei lähtenyt heti. Käskin pikkuisen ja ravi katosi. Sain laukan suht’ nopeasti alas ja vauhtia tällä kyllä on”, Antti Teivainen selvitti.

“Elämäntyöni tein piirimielisairaalassa mielenterveyshoitajana ja nyt olen ollut eläkkeellä parisen vuotta. Vinkein ei ole mikään lasten hevonen, mutta sikäli hyvä, ettei tämä ole ryöstäjä, vaikka onkin hätäinen kaikessa. Tämän kanssa täytyy aina katsoa, kun lähdetään, että on tilaa, ettei tulla raamit kaulassa”, Aarto Jahnsson puolestaan selvitti.

Näin Vinkein liitti nimensä kriteriumin tammavoittajien listaan, joka tänä päivänä on kokonaisuudessaan: 1975 Tytön-Toive, 1981 Vekkuliina, 1993 Hissun-Tyttö, 1995 Mikkeriina, 2001 Vinkein, 2003 I.P. Vipotiina ja 2005 Cordiitta.

Laukkoja Vinkein ei hylännyt viisivuotiaanakaan, mutta juuri oikealla hetkellä se malttoi pysyä sallitulla askellajilla koko matkan. Derbyyn sitä ei ollut ilmoitettu, mutta Villinmiehen Tammakilpailua se hallitsi niin karsinnassa kuin finaalissakin.

Kuusivuotiaana Vinkein voitti vielä kerran, mutta seuraavana vuonna sen kilpaura oli ohi.

Vielä on virtaa -sarjassa käydään läpi kaviouran entisten tähtien saavutuksia. Verkkoartikkelisarja on jatkoa Hevosurheilu-lehdessä keskiviikkoisin julkaistavalle Vielä on virtaa -sarjalle, jossa käydään tapaamassa entisiä tähtiä paikan päällä.

Ulommaisena hyökkäävän Vinkeinin megaspurtti ehätti sen kriteriumvoittoon saakka.Ulommaisena hyökkäävän Vinkeinin megaspurtti ehätti sen kriteriumvoittoon saakka.
Vinkein oli kuluneena syksynä edesmenneen Aarto Jahnssonin silmäterä.Vinkein oli kuluneena syksynä edesmenneen Aarto Jahnssonin silmäterä.

Lisää teemasta: Vielä on virtaa