Viesker

Suku: Vokker – Vieska, Jaska
Kasvattaja: Eero Luukkanen
Omistaja: Ahokkaan Talli Oy ja Viestu Oy
Ennätykset 19,9aly – 22,5ly
169 starttia: 136 – 17 – 3
Voittoprosentti 80%
Voittosumma 1 154 422 euroa
Jälkeläisiä 1434

 Toimittaja Harri Lind työstää teosta, joka paikkaa merkittävän puutteen suomalaisessa ravikirjallisuudessa.

Lindillä on vahvat perusteet Vieskerin tarinan arvolle. ”Viesker on rotunsa kaikkien aikojen kilpahevonen, kylmäveriravureista vain Järvsöfaks nousee mielestäni samalle tasolle. Järvsöfaksista on tehty oma kirjansa, mutta suomalaisista ravureista ei sitten 1970-luvun Vieteri ja Vonkaus -kirjojen.”

Lindin mukaan kirja on myös kunnianosoitus edesmenneelle Kaarlo Ahokkaalle ja hänen työlleen. Muut Vieskerin ympärillä työskennelleet ihmiset kasvattaja Eero Luukkasta lukuun ottamatta ovat hengissä. Kymmenien haastateltavien avainhenkilöitä ovat luonnollisesti Kari Ahokas, Jorma Tuunanen ja Vieskerin aikanaan opettanut Veijo Riipinen, joka on Keski-Suomen raviurheilun elävä tietosanakirja. Lind ehti keskustella myös Kaarlo Ahokkaan kanssa useasti.

”Itselleni oli aikanaan suurin yllätys, kun kuulin että Vieskerin valmennus aloitettiin vasta niinkin myöhään kuin kolmivuotissyksyllä. Se oli kuitenkin jo kuusivuotiaana valmis voittamaan Pohjoismaiden mestaruuden.”

Lindin mukaan ihmisten tiedossa olevat Vieskeriä koskevat tarinat ovat tervetulleita. ”Vaikka yksittäinen tarina tai valokuva ei päätyisi lopulta kirjaan asti, ne kuitenkin rakentavat kokonaiskuvaa suuresta hevosesta.”

Lindillä on monien muiden hevosihmisten tavoin selkeä käsitys Vieskerin uran merkittävimmästä kilpasuorituksesta. ”Vuoden 1997 Solvallan Elitkampenin voitossa Viesker näytti vauhtinsa. Se ei normaalisti halunnut voittaa kilpakumppaneitaan suoran mitalla, mutta tuossa juoksussa se joutui jo hiukan venymään. Kellotusten mukaan ori juoksi alkulaukkansa jälkeen loppumatkan 18-ajan pinnassa.” Legendaarisen juoksun voit katsoa täältä.

Suomen Hevosurheilulehti Oy:n kustantama ja Juhani Länsiluodon kuvittama kirja ilmestyy kesäkuussa 2017.

Omakohtaisia muistoja ja kuvia Vieskeristä voi lähettää osoitteeseen harri.lind@hevosurheilu.fi