Valmentaja Jalmari Svart totesi oriin olleen viime aikoina tavanomaista vaisumpi. Hän kertoi, että syytä etsitään Teivon hevosklinikalla, jossa ori tähystetään mahdollisimman mahahaavan varalta.

Alunperin aika oli varattu huomiselle maanantaille, mutta aika siirtyi viikolla eteenpäin hoitavan eläinlääkärin saatua kuulla tänään, että hevosta on lääkitty omepratsolilla.

Myös kaviosta on löytynyt sanomista.

“Vasemman kavion pohjasta löytyi pieni pehmeämpi kohta. Sekin katsotaan klinikalla tarkemmin”, Svart suunnitteli.

Mikäli oriista paljastuu jotakin hoitoa vaativaa terveydellistä haittaa, se saatetaan jättää jopa välivuodelle kokonaan. Kenties astumaankin.

“Ajatus muutamasta Vitterin jälkeläisestä kyllä kutkuttelee”, Svart paljasti.

Suomenhevosen jalostusseminaarissa kävi nimittäin ilmi, että ravikuningas Vitterillä (Viesker – Aneliatar, Suikun Ero) on tällä hetkellä yksi suomenhevosten korkeimmista BLUP -jalostusindekseistä, peräti 142. Sen isällä Vieskerillä BLUP on  121 (99% arvosteluvarmuudella).

Arvosteluvarmuus ei prosentuaalisesti sen sijaan ole vielä kovin korkea (77%).  Jalostusagronomi emerita Terttu Peltonen kertoi yleisölle, että saadakseen indeksille 100 %:n varmuuden oriilla pitäisi olla vähintään 100 jälkeläistä. Vitterillä ei ole vielä jälkeläisiä lainkaan.

Juttua muokattu klo 18.11: Jokivarren Kunkulla ja Ellin Sisulla BLUP on 148.