Kaikkien aikojen suomenhevonen Viesker täyttää tänään torstaina 30 vuotta.

Ensi viikon torstaina Jyväskylän Killerin raviradalla järjestetään viisinkertaisen ravikuninkaan juhlaravit. Paikalle saapuu kilpailemaan nimivahva joukko suomenhevosia, onhan kyseessä vain suomenhevosille rajattuja lähtöjä.

Reilun kolmen kuukauden mittaisen taukonsa päättää hallitseva ravikuningas Costello, joka saa rattailleen ensimmäistä kertaa Antti Tupamäen. Aiemmin orin hovikuskina totuttiin näkemään Risto Tupamäki, joka menehtyi toukokuussa tapaturmaisesti. Nyt poika Antti jatkaa isänsä työtä.

”Mitäpäs siinä, hyvä paikka ainakin näkyi olevan, mutta aika kova lähtö”, Tupamäki pyörittelee. ”Helppoja lähtöjä ei tuolle hevoselle ole olemassakaan. Kyllä tuossakin saa varmasti juosta, mutta saapahan tuntumaa, kun ajetaan kilpaa.”

Suomenhevonen on näytellyt Tupamäen perheessä aina suurta roolia. Viesker onkin jättänyt Antti Tupamäkeen lähtemättömän vaikutuksen.

”Kyllähän siitä mukavat muistot on”, hän sanoo. ”Olihan se aivan oma lukunsa aikanaan, kun vielä kilpaili. Eikä niin ylivoimaista hevosta ole sen jälkeen koommin ollutkaan. Periyttäjänäkin osoittanut kykynsä. Vieskeriläiset varsat ovat edelleen kysyttyjä.”

Vieskerin ohjastajina ja valmentajina toimineet veljekset Kari ja jo edesmennyt Kaarlo Ahokas ovat Tupamäen tuttuja Keski-Suomesta, joten sekin lienee lisännyt Tupamäen kiinnostusta poikkeukselliseen hevoseen.

”Tunsin Kaarlon ja Kari on edelleen hyvä tuttu. Mukava hommahan se on tuollainen hevonen, joka on sekä kilpailijana että periyttäjänä niin poikkeuksellinen.”

Jyväskylään saapuu myös Pekka Luukkosen valmentama Lissun Eerikki, jolla taukoa on takana reilut neljä kuukautta.

”Hevoselle kuuluu hyvää, mutta sitä on treenattu hyvin kevyesti, joten se ei välttämättä ole niin hyvä kuin yleensä on tauolta ollut”. Luukkonen kertoo. ”Katsoin aamulla hevosia olevan niin vähän, että täytyy ilmoittaa ja kunnioittaa Kaarlon muistoa sen verran, että on mukana.”

Luukkosen valmentama Rick kilpaili usein Vieskeriä vastaan, joten hänellä on paljon muistoja kunnioittamastaan vastustajasta. Kilpailujen sijaan hänellä tulee kuitenkin ensimmäisenä mieleen erityinen piirre Vieskerissä.

”Ensimmäisen mieleen putkahtaa ruokahalu”, Luukkonen nauraa. ”Tietysti aika paljon on muistoja, kun paljon ajettiin vastakkain, ja aika yleensä hävisimme. Muutamia ulkomaanreissujakin teimme, joten kyllä minä hevosen jollain lailla tunsin. Mitä pidempään sen uraa seurasi, sitä suuremmaksi kunnioitus Vieskeriä kohtaan kasvoi. Kyllä se on suurin hevonen, jota minä olen päässyt läheltä seuraamaan.”

Lisäksi Vieskerin juhlaraveissa kautensa aloittaa muun muassa viime vuoden kriteriumvoittaja Sirukasson sekä viimeksi 2017 kilpaillut, ja kaikki sen vuoden neljä lähtöään voittanut, K.P. Salama.