Mikael Östman on kilpailun johdossa ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen.

Amatööriohjastajien SM-liigan finaali ratkeaa tänään Kuopiossa. Finaali on kaksiosainen. Ensimmäiset kolme osalähtöä ajettiin Ylivieskassa sunnuntaina, ja tänään Kuopiossa on vuorossa ratkaisevat neljä osalähtöä.

Ylivieskan finaalilähtöjen jälkeen Östmanilla on 37 pistettä. Hän on pistetaulukossa selvähkössä yhdeksän pisteen johdossa. Jaetulla kakkossijalla ovat 28 pisteellä Ville Mikkanen ja Hannu Korpi. Kaukana ei ole myöskään neljäntenä oleva Mika Seittu (25p).

Amatööriohjastajien SM-liiga on Suomen Hevosenomistajien Keskusliiton kilpailu. Runkosarjassa toteutui 52 lähtöä, ja runkosarjan parhaat sekä hallitseva suomenmestari pääsivät mukaan finaaleihin.
”Tilanne suomenmestarin osalta on vielä täysin auki. Yhdeksän pisteen ero on selkeä, muttei mahdoton kuroa kiinni”, Hevosenomistajien keskusliiton toiminnanjohtaja Mitja Nummenmaa kertoo.

”Kilpailuun osallistuu vuosittain plus miinus 200 henkeä. Kilpailu on merkittävä satsaus liitolle, mutta sillä saa myös isoa näkyvyyttä. Kilpailu on tärkeä etenkin nuorille harrastajille, ja saattaa joillekin olla jopa ponnahduslauta ammattilaisuuteen.”

Amatööriohjastajien suomenmestari saa kutsun ensi vuonna Espanjassa järjestettäviin amatöörien EM-kilpailuihin. Aiempina vuosina SM-finaalien koko kärkikolmikko on päässyt mukaan myös PM-kilpailuihin, mutta tällä hetkellä ei ole varmuutta kutsutaanko ensi vuonna mukaan koko kolmikko, vai vain kaksi parasta.

Suomen Hevosenomistajien Keskusliitto on järjestänyt Amatööriohjastajien SM-liigaa vuodesta 1991 asti. Tänä vuonna kilpailu ajetaan 15. kertaa liiga-tyyppisenä ja 11. kertaa kaksipäiväisillä finaaleilla.

”Useammilla lähdöillä on kilpailusta saatu paremmin ohjastajakilpailu. Tottakai tuuria aina tarvitaan, mutta hevosen ja lähtöpaikan merkitys vähenee ja ohjastajan taidot tulevat paremmin esiin, kun ajetaan monta lähtöä ja kerätään niistä pisteitä. Tässä haetaan nimenomaan sitä parasta kuskia”, Nummenmaa paaluttaa.

Amatööriohjastajien SM-liigan finaalilähdöt alkavat Kuopiossa neljännestä lähdöstä klo 19.15. Finaalilähtöjä ovat lähdöt neljä, viisi, kahdeksan ja yhdeksän. Suomenmestari on selvillä viimeisen osalähdön jälkeen, todennäköisesti ennen iltayhdeksää.

Finaalilähdöissä ohjastajille lasketaan pisteitä seuraavasti: 16 – 12 – 10 – 9 – 8 – 7 – 6 – 5 – 4 – 3 – 2 – 1. Poisjäänti 7 p. Hylkäys 1 p. Tasapisteissä ratkaisevat ensin voittojen määrä, sitten kakkossijojen määrä, jne. Jos kaikki sijoitukset ovat samat, ratkaisee kokonaisaika sijoituksen.

Pistetilanne ennen Kuopion lähtöjä:
1.Mikael Östman 37 p. 2. Ville Mikkanen 28 p., Hannu Korpi 28 p. 4. Mika Seittu 25 p. 5. Janne Räisänen 21 p., Teemu Keskitalo 21 p., Kim Åkerlund 21 p. 8. Jani Ripatti 19 p., Keijo Hakala 19 p. 10. Marko Majaniemi 16 p. 11. Henry M. Bollström 13 p. 12. Kimmo Ahola 3 p. (lähde: www.shkl.net)