Lauantaina Toto-pelaajia hemmotellaan toden teolla, kun tarjolla on jackpot-kierrokset, niin Suomeen kuin Ruotsiinkin.

Kouvolassa ravattavalla Toto76-kierroksella päivän pääpelissä on pelaajien iloksi tarjolla 60 000 euroa ylimääräistä rahaa. Ruotsissa puolestaan jahdataan hulppeaa pottia, kun Rommessa juostavien ravien Toto75-pelissä on ekstrarahaa tarjolla lähes neljä miljoonaa euroa. Huiman jackpot-lauantain kruunaa vielä Ruotsin iltaravit Östersundissa, jossa Toto65-pelissä jackpotin osuus on 52 000 euroa.

”Tietenkin se näkyy Suomen raveissa, että Ruotsissa on noin iso potti jaossa”, Veikkauksen toto-pelien tuoteryhmäpäällikkö Juha Ahjolinna viittaa Rommen Toto75-peliin.

”Harmi, että tuo meidän jackpot jää suurudeltaan Ruotsin varjoon. Näitä on joskus ennenkin nähty, että menee vähän ikävästi päällekkäin. Pelaajilla on tietty määrä rahaa käytettävissä ja toki Ruotsin houkutteleva potti vaikuttaa osaltaan pelipäätökseen. Kotimaankohteen pelaajamäärässä ei kuitenkaan ole merkittävää muutosta vaikka pelaajien määrä Ruotsiin kasvaa merkittävästi. Kotimainen raviurheilu on selkeästi suositumpaa pelaajamäärissä mitattuna, oli potit kuinka isoja tahansa.”

Jackpotit eivät ole olleet harvinainen näky tänä kesänä Suomen raveissa. Useissa suurkilpailuissa on ollut ylimääräistä rahaa tarjolla.

”Tämän vuoden suunnitelmana oli tuoda pieni boosti pelaamiseen yhdistettynä parhaaseen raviurheiluun. Ilman muuta olemme miettineet muitakin vaihtoehtoja. On mahdollista, että ensi vuodelle tulee muutoksia. Haluamme haastaa vanhoja toimintamalleja ja uudistua.”

Peliasiantuntija Iivari Ingves myöntää lauantain kaltaisissa tilanteissa Ruotsin olevan houkutteleva vaihtoehto toto-pelaamiselle.

”Uskon enemmän Suomen raveja seuraavien joukossa pelin kotimaahan voivan vähentyä, mutta tuskin se kokonaan sitä poistaa”, Ingves miettii.

”Suomalaiset ovat kuitenkin vähän lottokansaa, ja tykkäävät unelmoida isoista poteista. En kuitenkaan usko rivipelaajan, joka ei juurikaan tunne Ruotsin hevosia tekevän sinne hirveän suurta lappua. Aikamoinen ruuhkapäivä se kuitenkin on. Kaikkien kannalta olisi hyvä, jos ne jakautuisivat eri lauantaille, mutta tällaiselta ei voi välttyä.

Ingves liputtaa tämänvuotisen kaltaista järjestelyä, jossa jackpot-rahaa on jaossa usein, mutta sen osuus maltillinen, sen sijaan, että kerralla olisi yksi iso potti.

”Varsinkin rivipelaajien kannalta uskon tällaisen olevan parempi. Mitä isompi jackpot on, niin sitä enemmän niin sanottua fiksua rahaa tulee mukaan. Tänä vuonna jackpotit ovat olleet melko alarajoilla, mutta ei niitä missään nimessä kannattaisi kerätä jättipotiksi yhdelle kierrokselle.”