Japanilainen 78-vuotias monet olympialaiset jo käynyt kouluratsastaja HIroshi Hoketsu on siinä tilanteessa, että maapaikka on, mutta omat tulokset eivät vielä riitä. Niiden hankkimiseksi tuli tänään tehdyllä päätöksellä lisää aikaa. Olympiatuli puolestaan kerkesi jo saapua Japaniin ja jää kuulemma odottamaan sinne ensi vuotta.
Japanilainen 78-vuotias monet olympialaiset jo käynyt kouluratsastaja HIroshi Hoketsu on siinä tilanteessa, että maapaikka on, mutta omat tulokset eivät vielä riitä. Niiden hankkimiseksi tuli tänään tehdyllä päätöksellä lisää aikaa. Olympiatuli puolestaan kerkesi jo saapua Japaniin ja jää kuulemma odottamaan sinne ensi vuotta.Kuva: Leena Alérini

Olympialaiset siirretään ensi vuoteen

Tätä ilmoitusta ehdittiin jo odotella tilanteessa, jossa olympialaisten alkamiseen olisi tänään tasan neljä kuukautta ja huhumylly siirtämisestä oli kasvanut jo niin suureksi, että ei ollut oikeastaan enää kyse pelkistä huhuista.
Tilanteessa, jossa useampi kansallinen olympiakomitea oli jo ilmoittanut, ettei lähetä urheilijoitaan ensi heinäkuussa Tokioon.
Kansainvälinen olympiakomitea otti aiemmin tällä viikolla ensin 4 viikkoa aikaa päätöksen tekoon, mutta pitikin tänään puheenjohtaja Thomas Bachin sekä Japanin pääministeri Shinzo Aben koolle kutsuman videopalaverin asiasta. Palaverissa olivat Tokion kisojen johtaja Mori Yoshiro, ministeri Hashimoto Seiko,  Tokion kaupunginjohtaja Koike Yuriko, KOK:n johtajat John Coates, Christophe De Kepper sekä Christophe Dubi.
Kokouksen lopputulema on, että koska korona-pandemia kaiken aikaa pahenee, kisat on siirrettävä ensi vuoteen. Ei kuitenkaan sitä myöhemmäksi.
Taloudellinen vaikutus on sitä huimempi, mitä pidemmälle siirto tehdään. Olympialaisten budjetiksi on väläytetty kansainvälisessä  mediassa 12 miljardin euron lukua, ja joidenkin arvioiden mukaan sekin on reippaasti alakanttiin.
Sen enempää taloudelliset kuin tekniset ongelmat eivät katoa sillä, että kisat siirretään. Kisakalenterissa on tunnetusti täyttä. Ja kuten SRL:n urheilujohtaja Aki Ylänne miettii, miten esimerkiksi toimitaan jo saatujen maapaikkojen kanssa. Menevätkö ne kenties uusjakoon vai pidetäänkö ne hankittuina? Kaikki tämä jää hänen mukaansa nähtäväksi.
Puhumattakaan urheilijoiden urasuunnitelmista. Jokainen ratsastaja teki merkittävän taloudellisen päätöksen pitäessään viime vuoden vaihteessa nykyisen hevosensa eikä myydessään sitä jollekin toiselle Tokioon pyrkijälle, tilanteessa, jossa laadukkaat kansainväliset hevoset suorastaan revitään käsistä. Urheilijat ovat eri ikävaiheissa, etenkin hevoset.  Jollekin ikääntyvälle huippuhevoselle kisat olivat ehkä mahdolliset tänä vuonna, ei enää ensi vuonna.  Tästä samasta syystä voi olla, että hevosten osalta tilanne on avattava uudelleen.
Tokioon tähtäävät kouluratsastaja Henri Ruoste, kenttäratsastaja Elmo Jankari ja pararatsastaja Katja Karjalainen puhuvat kuin yhdestä suusta, ja heidän viestinsä on "maailman terveys edellä".
"Ja, noh, vuosi lisää treenata", toteaa Jankari. "Olihan meillä arvokisasuunnitelmat vuodelle 2021 joka tapauksessa, mutta nyt sitten EM-kisat muuttuvat varmaan olympialaisiksi… Ne varmaan perutaan?"
Ruoste vaikutti aavistuksen pettyneeltä päätökseen.
"Jos multa olisi kysytty, olisin ehkä kuitenkin harkinnut ensisijaisesti päivämäärän siirtämistä myöhemmäksi tämän vuoden aikana", hän sanoo.
"Katsotaan nyt, mitä tämä mun hevosten osalta tarkoittaa.  Aukeaako olympiahevosten rekisteröinti-ikkuna uudelleen… niin kuin on varmaan pakko tehdä, koska osa hevosista on aika vanhoja. Rossetinhan omistan itse, mutta Kontestrosta vain puolet."

KOK:in tiedote täällä

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi