Yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä suomenhevosista päättää kilpauransa.

Kolminkertainen ravikuningatar Saaga S jättää kilparadat. Omistaja-valmentaja Ilkka Pyysalo kertoo asiasta Facebook-sivuillaan. Loisteliaan uran tehnyt tamma kärsi koko viime vuoden kavio-ongelmista, ja lisää murheita tuli sen palattua keskiviikkona pitkän tauon jälkeen radoille.

”Aiemmin vaiva oli oikeassa etukaviossa. Nyt se toimi loistavasti, mutta taisi vasemmasta etujalasta mennä jotakin”, Pyysalo kertoi aiemmin Hevosurheilulle. ”Kyllä tässä tuntuu olevan turhan paljon harmia yhdelle hevoselle. Muuten tamma tuntui kaikin puolin loistavalle, ja olisi varmaan sijoittunutkin kohtalaisesti, mutta etenkin viimeisellä 50 metrillä se luovutti turhan paljon, tai ei vain pystynyt juoksemaan paremmin. Liekö tämä merkki siitä, että pitäisi luovuttaa.”

Saaga S:n upea tarina päätyi myös valkokankaalle. Kai Kuntolan ohjaama Saaga S – satu suomenhevosesta -elokuva palkittiin viime vuonna New Yorkin Equus Film Festival -tapahtumassa parhaana ulkomaisena dokumenttina.

Huipputamman uskomaton ura käsitti 145 starttia, joista se voitti 29, sijoittui 79 kertaa kolmen parhaan joukkoon sekä tienasi palkintorahoja 452 410 euroa. Parhaiten Saaga S muistetaan kolmesta perättäisestä ravikuningattaren tittelistä, jotka se voitti vuosina 2015-2017.