Hevosurheilun verkkosivujen etusivun gallupissa etsittiin suosituimpia hevosaiheisia lauluja. Vastaajien suosikiksi ylsi klassikko, Tapio Rautavaaran Juokse sinä humma. 

Ääniä annettiin yhteensä 1133 kappaletta. Juokse sinä humma sai 312 ääntä, eli 28 % kaikista annetuista äänistä. Toiseksi eniten ääniä keräsi Jaakko Tepon Ravimatka, kolmanneksi eniten Heikki Kinnusen Iltaravit.

Juokse sinä humma, sävellys trad, mukaelma ja sanoitus Tapio Rautavaara, sovitus George de Godzinsky & Tapio Rautavaara. Laulu Tapio Rautavaara, kapellimestari George de Godzinsky, viulu Wolde Jussila, piano Erkki Ertama, kitara Ivan Putilin. Lisäksi tunnistamattomia muusikoita. Äänitys 1953, alkuperäinen savikiekkojulkaisu Triola T 4093.

Alkuperäisversio ilmestyi 78 kierroksen äänilevyn, ns. savikiekon, kakkospuolena. A-puoli oli nimeltään Kukkakaupan ulkopuolella. Juokse sinä humma jäi kuitenkin elämään yhtenä muistettavimpana Tapio Rautavaaran 330 levytetystä kappaleesta.

Rautavaara teki ison työn keräillessään oppimaansa kansansävelmään tehtyjä erilaisia säkeitä, joita hän reissuillaan kuuli. Niitä hän muokkasi, ja kirjoitti myös aivan uutta tekstiä. Tekijätiedoissa säveltäjän kohdalla onkin trad., mutta sanoittajana itse Rautavaara.

Näin Rautavaara kertoo elämänkerrassaan Päiväkään en vaihtaisi pois (Juha Numminen, 1978):

Äitini Hilda Maria sanoi minua kerran katkeraksi. Se tapahtui 1953. Hän oli sattumalta paikalla, kun kirjoitin yhden säkeistön lauluun Juokse sinä humma: ”Juokse sinä humma kun taivas on niin tumma ja tiuku on aisan alla. Voi kuinka pieninä palasina onkaan mun leipäni maailmalla.”

Heitin paperilapun pöydän yli äidille: – Lue tuo. – Pikkusen katkera värssy se on, äiti sanoi. – Asia on näin, minä väitin.

Ja jälkeenpäin ajatellen tuo värssy onkin vienyt sitä laulua eteenpäin, taannut sen suosion: ”…voi kuinka pieninä palasina onkaan mun leipäni maailmalla…” Tuo on lähelle jokaisen ihmisen elämää.

Tapio Rautavaara itse teki laulusta uusintaversion vuonna 1967, ja hänen lisäkseen kappaleen ovat levyttäneet ainakin Jukka Poika, Korpiklaani, Darya & Månskensorkestern, The Original Swedish Arvika Blues Band, Antti Huovila, Korsuorkesteri, Big Daddy & Rockin’ Combo, The Esquires, The Youngers, Erkki Liikanen, Tapani Kansa, The Mustangs, Vesa-Matti Loiri, Tuure Kilpeläinen, King Shui, Karjalan Sissit, Lau Nau, Nummisuutarit, Vili Ronkainen, Robban Hagnäs, Krista Jylhä, Olli Oivanen, Anssi Känsälä ja Hasse Walli.

Kappaleen esittelyn kirjoitti Harri Lind. Gallupin muiden kappaleiden esittelyt ja linkit kappaleisiin löydät täältä.

Gallup-tulokset: Mikä on mielestäsi paras suomalainen hevosaiheinen laulu?

Juokse sinä humma – Tapio Rautavaara (28%, 312 Ääntä)

Ravimatka – Jaakko Teppo (25%, 286 Ääntä)

Iltaravit – Heikki Kinnunen (12%, 131 Ääntä)

Nelijalkainen ystäväni – Pertti Puikkonen (7%, 84 Ääntä)

Villihevosia – Hanna Ekola(7%, 75 Ääntä)

Kättä päälle ja käsirahaa – Hortto Kaalo (5%, 59 Ääntä)

Vanha Riimu – Reijo Taipale (5%, 51 Ääntä)

Kengitäppä poika – Tumppi Varonen & Problems (4%, 48 Ääntä)

Jenkka hevosen puhdistamisesta – M.A. Numminen (4%, 48 Ääntä)

Heppa – Ultra Bra (1%, 14 Ääntä)

Ihahaa – PMMP (1%, 13 Ääntä)

Takalan Matin laulu – Sanfrid Takala (1%, 12 Ääntä)

Ääniä yhteensä: 1 133