EM-ponin virheelliselle testitulokselle ei löytynyt syytä

EM-ponin virheelliselle testitulokselle ei löytynyt syytä

Suomen EM-joukkueeseen Unkariin valittu kouluponi Dacapo de L’Aube ei päässyt lähtemään kauden päätavoitteeseensa, koska Ruokaviraston testituloksen mukaan sen verinäytteissä oli merkkejä hevosen räkätaudista.

Ponin ensimmäinen näyte otettiin heinäkuun lopussa tavallista lähempänä kilpailua, koska matkaan lähtö ei ollut mutkaton. Ensin ilmoitettiin, että ikäluokkaratsastajien EM-kilpailut on peruttu. Sitten ne päätettiin järjestää, mutta Dacapo de L’Aubea ja sen ratsastajaa ei valittu Suomen joukkueeseen, vaikka ratsukko oli ylittänyt karsintarajan, mitä kaikki valitut eivät olleet tehneet. Oikaisu haettiin urheilun oikeusturvalautakunnasta, ja poni alkoi valmistautua matkaan. 17.8. Ruokavirastosta ilmoitettiin, että räkätautinäyte on testissä epäilyttävä, minkä johdosta otettu uusi näyte antoi positiivisen tuloksen. Viime viikolla verinäytteet lähetettiin tutkittavaksi Ranskaan, ja sieltä saatiin tulos, että poni ei kanna merkkejä räkätaudista. EM-kilpailuihin se ei kuitenkaan enää ehtinyt.

Ruokavirastosta ei oteta kantaa yksittäisen tapaukseen, mutta erikoistutkija, tarttuvien eläintautien erikoiseläinlääkäri Kirsti Pelkola selittää taudin diagnostiikkaa. Ruokavirastossa on tutkittu vuosina 2011–2020 yhteensä 302 hevosen näytteet räkätautivasta-aineiden varalta. Näistä ei tätä ennen ole saatu yhtään positiivista testitulosta.

Vasta-ainetestauksella voidaan osoittaa, että hevosessa ei ole räkätautitartuntaa. Testauksessa syntyy kuitenkin joskus positiivisia tuloksia, jotka johtuvat epäspesifisistä ristireaktioista mm. muihin bakteereihin, kuten streptokokkeihin. Usein silloin varmistustesteillä voidaan osoittaa, ettei kyseessä ole räkätauti. Euroopassa on tällä vuosikymmenellä kuitenkin ollut muutamia tapauksia, joissa testitulokset pysyvät positiivisena ilman, että niiden aiheuttajaa pystyttäisiin varmistamaan.

Räkätautivasta-aineet tutkitaan Ruokaviraston laboratoriossa monimutkaisella biologisella komplementinsidontatestillä, jonka toiminta tarkastetaan säännöllisesti kansainvälisillä vertailukierroksilla. Suomen laboratorio ei ole saanut positiivisia tuloksia sellaisista vertailunäytteistä, joissa ei ole ollut vasta-aineita.

Jos Suomessa hevosen kahden näytteen tulos on epäilyttävä tai positiivinen, näyte lähetetään Pariisin ANSESiin, joka on Maailman Eläinterveysjärjestön vertailulaboratorio. Siellä näyte testataan vastaavalla komplementinsidontakokeella kuin Ruokavirastossa sekä muilla ei virallisilla, mutta tieteellisesti hyväksytyillä menetelmillä. Jos komplementinsidontatesti on kielteinen, hevosella ei ole räkätautia. Jos komplementinsidontatesti on edelleen positiivinen, mutta muut testit negatiivisia, hevosella ei todennäköisesti ole räkätautia, mutta kansainvälisessä liikenteessä hevonen ei saa matkustaa rajojen yli.

Ponin omistajan Minna Hannulan mukaan Dacapo de L’Auben kaikki kolme tulosta Ranskasta olivat negatiivisia.

”Yksi testeistä oli sama kuin Suomessa. Kun kysyin asiasta tutkijalta, hän totesi, että todennäköisesti mitään järkevää syytä epäspesifiseen testitulokseen ei löydy. Vasta-ainetestit eivät ole aukottomia. Hekin haluavat tietenkin löytää syyn tulokseen, mutta todennäköisesti selitystä ei löydy. Shit happens”, Hannula sanoo. Keskustelu tutkijan kanssa oli hyväksi asian ymmärtämisessä, ja tapahtunutta pahoiteltiin Ruokavirastosta.

Suurin murhe asiasta koitui 15-vuotiaalle ratsastajalle, jolle jo oikeusturvalautakuntaan meno ja sen vatvominen keskustelupalstoilla oli rankkaa.

”Olemme käyttäneet ammattiapua näiden asioiden käsittelemiseen”, Hannula sanoo.

Tytöllä olisi iän puolesta yksi ponivuosi jäljellä, mutta hän on niin pitkä, että kuluva kausi on viimeinen poneilla. Jäljellä on vielä SM-kilpailut syyskuussa.

Tapauksesta uutisoitiin ensi kertaa viikko sitten täällä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi