Kansainvälinen ratsastajainliitto FEI on päättänyt perua kansainväliset ratsastuskilpailut keskeisessä Euroopassa. Kielto astuu voimaan heti ja jatkuu 28. maaliskuuta asti.

Syynä kieltoon on herpesvirus EHV-1 -tapausten puhkeaminen Espanjan Valenciassa ja leviäminen muuallekin Eurooppaan.  Kisapaikalta on kuljetettu sairaita hevosia ja ainakin kolmessa muussa Euroopan maassa on nyt jo todettu luultavasti Valenciasta peräisin olevia tapauksia.

FEI sallii kuitenkin jo meneillään olevien kilpailusarjojen jatkumisen eräänlaisina “kuplina” sillä edellytyksellä, että niihin ei ilmoittaudu uusia ratsukoita. Vejer de la Frontera, Vilamoura, San Giovanni ja Gorla Minore voivat näin ollen jatkaa tiukilla bioturvallisuusohjeilla. Hevosia ei saa myöskään kuljettaa pois näistä kilpailuista ilman eläinlääkärin lupaa ja virallista terveystarkastusdokumenttia. Tällä hetkellä  FEI yrittää kontaktoida niitä ratsukoita, jotka ovat parhaillaan tien päällä, matkalla johonkin näistä kilpailuista.

Oliva Nova ja Opglabbeek ovat kuitenkin ehtineet jo päättää peruuttaa omat tapahtumansa.

FEI:n päätös kattaa kilpailutapahtumat Ranskassa, Espanjassa, Portugalissa, Belgiassa, Itävallassa, Puolassa, Hollannissa, Saksassa ja Slovakiassa. FEI suosittelee näiden maiden lajiliittoja peruuttamaan myös omat kansalliset tapahtumansa.

“Tämä EHV-1 .muoto on erityisen aggressiivinen ja on jo aiheuttanut hevoskuolemia ja hyvin vakavia tautitapauksia. Meidän on pidettävä hevosemme turvassa”, toteaa FEI:n pääsihteeri Sabrina Ibanez.

Kilpailutoiminnan monin paikoin jo pysähdyttyä ihmisten koronaviruksen takia,  moni Tokioon menossa oleva ratsastaja yrittää saada meneillään olevista kilpailutoureista FEI:n kelpoisuuskvaaleja. Tämä toiminta on nyt keskeytynyt. FEI:ssä kerrotaan olevan tietoisia ongelmasta ja luvataan yrittää järjestää kyseinen asia jollakin sopivalla tavalla.

Hevosurheilu uutisoi Valencian tapauksesta täällä 

Hevosia siirretään Valenciassa karanteenitalleihin.

Tämä hevonen sai terveen paperit ja kuljetetaan omaan talliinsa. Riimunpäitset ovat karanteeniolosuhteissa kertakäyttöisiä.

 

Lisää teemasta: EHV-epidemia